Uporabno
2153 ogledov

Zakaj postaja varjenje piva vse bolj priljubljeno?

Vsezapivo.si Vsezapivo.si
Po zadnjih raziskavah je v Sloveniji vse več ljubiteljev varjenja domačega oz. craft piva. Raziskali smo, zakaj se povečuje zanimanje za domače pivovarjenje.

Glede na to, da sta Rusija in Ukrajina največji izvoznici žita, lahko pričakujemo dvig cen vaše najbolj priljubljene pijače. Čedalje več posameznikov se zato odloča za varjenje piva doma, saj je to postalo zelo preprosto in cenovno dostopno.

Varjenje piva je priložnost, da se naučite nekaj novega in navdušite vaše prijatelje. 

Zakaj bi si sploh želeli variti svoje domače pivo? 

Naj poudarimo, da je najboljši razlog za varjenje lastnega piva hobi, zabava in ljubezen do piva. 

Izdelava piva je v osnovi precej enostaven postopek. Potrebujemo le nekaj osnovnih sestavin in dobro voljo. 

Vsezapivo.si | Avtor: Vsezapivo.si Vsezapivo.si

Kaj potrebujemo za varjenje piva?

Za varjenje domačega piva potrebujemo 4 pomembne sestavine: slad, hmelj, kvasovke in seveda vodo. Pivo je sestavljeno iz kar 95 % vode, na srečo pa imamo v Sloveniji izvire iz katerih lahko uporabimo vodo za res dobro pivo.

Izkoristi BREZPLAČNO dostavo za nakup seta za varjenje piva.

Seveda brez pripomočkov za varjenje ne gre. V spletni trgovini VSE ZA PIVO, lahko naročite set za varjenje piva, s katerim lahko pripravimo katerokoli vrsto piva, bodisi svetlo bodisi temno, lager, pale ale, indian pale ale, american pale ale, blonde, pšenično - skratka vse. 

Osnovne sestavine za pripravo piva so torej slad, voda, hmelj in kvas

Pridobite pivovarske veščine in se udeležite začetnega tečaja za varjenje piva.

Vsezapivo.si | Avtor: Vsezapivo.si Vsezapivo.si

Kaj je slad? Pivski slad je osnova za pivo, izdelan iz pšenice, ječmena ali drugih žit. Za začetne varilce je primeren pivski slad v ekstraktu, kasneje pa preidemo v tako imenovano “all-grain” metodo varjenja. Katero žito bomo izbrali je odvisno, kateri stil piva si želimo variti. Dobra voda je ključnega pomena za odlično pivo. Pomembno je, da ni preveč klorirana. Zato je priporočljivo, da vodo pred varjenjem odležimo. Hmelj doda pivu značilno grenkobo in aromo, preprečuje oksidacijo piva in poveča čvrstost pene. Kvasovke imajo vlogo, da sladkorje v sladu spremenijo v alkohol in ogljikov dioksid.

Na strani VSE ZA PIVO lahko najdete tudi recepte za varjenje piva za začetnike in napredne varilce.      

Recepte si lahko pripravimo sami glede na stil piva. Pripravite lahko katerokoli vrsto pivo, z aromo in grenkobo po vašem okusu. 

Set za varjenje piva z ekstraktom

Sedaj je pivo mogoče variti na zelo preprost način, in sicer z ekstrakti. To so vnaprej pripravljene mešanice slada, hmelja in kvasa. Vse količine so odmerjene za pripravo 23 L piva, zato za varjenje potrebujete le SET ZA VARJENJE S PRILOŽENIM EKSTRAKTOM.

V celovitem setu za varjenje piva z ekstrakti so vključena natančna navodila, ki vas vodijo korak za korakom. Uspeh je zagotovljen. 

SET ZA VARJANJE PIVA JE ODLIČNA IDEJA ZA DARILO

KAKO DO 23 LITROV DOMAČEGA PIVA? Preverite tukaj - www.vsezapivo.si.

Izpoved varilca domačega piva

Vsezapivo.si | Avtor: Vsezapivo.si Vsezapivo.si
Izpoved Mihe, varilca domačega piva 

"Pogosto sem mislil, da imajo domači pivovarji veliko dela s čiščenjem. Toda vsak pivovar bo povedal, da je varjenje piva ustvarjalnost. Zame je neke vrste sproščanje. Med korono sem začel in pozabil na stres in tesnobo. Čeprav je bilo potrebno nekaj čakanja, je bil moj trud poplačan že po parih tednih. Najbolj sem bil vesel, ko sem pivo ponudil prijateljem, ki so bili navdušeni in niso verjeli, da sem ga ustvaril sam."

Zakaj bi kuhal pivo doma, če je takšna pestra ponudba?

"Tako kot rad pojem odlično domače kosilo, je nekaj posebnega v tem, da sam pripravim svoje lastno točeno pivo. Še bolje je ko imam goste. Postreči domače pivo, prejeti komplimente in dobiti spoštovanje najbližjih je nepopisno."

Ali se finančno splača narediti craft pivo?

"Seveda je. Domače pivovarjenje bo sicer postalo vse dražje, saj se bo dvigovala cena po sestavinah, vendar je še vedno ceneje pripraviti svoje."

Se imate za mojstra pivovarjenja, ali varite zgolj za zabavo?

"Nihče ne postane izkušen pivovar čez noč. Meni je bilo zabavno se soočiti z izzivom in razviti pivovarske veščine. Od vedno sem rad pil pivo, zdaj pa sem najbolj srečen, saj sem odkril nov hobi."

Po dolgem obdobju se bomo lahko končno družili na spomladanskih piknikih. Navdušite vaše sorodnike in prijatelje z lastnim pivom. Ponudite ga lahko v steklenicah ali sodčku. 

Pitje piva je zabavno, varjenje piva pa vam lahko spremeni življenje!

VSE ZA PIVO ponuja opremo, sestavine in celovite sete za domače varjenje piva. 

Direktor spletne trgovine VSE ZA PIVO pravi, da želi približati pivovarjenje vsakemu posamezniku, tudi tistim, ki nimajo časa. Ker je varjenje tako preprosto želi spodbuditi varjenje kakovostnega piva.