Uporabno
1651 ogledov

Zakaj Slovenci kupujejo Bitcoin na Kriptomatu?

Kriptomat Predelava Kriptomat
Kriptovalute niso več rezervirane za napredne poznavalce tehnologije, temveč so z novimi spletnimi platformami v domačem jeziku postale dostopne vsem.

Bitcoin in druge kriptovalute lahko kupite na najrazličnejše načine, ki pa so večinoma še vedno preveč zapleteni za običajnega uporabnika. Kriptomat je plod slovenskega znanja in se ukvarja z reševanjem tega problema - kako kriptovalute približati ljudem, ki jih ne zanima dnevno trgovanje in zapletene investitorske funkcije na neprijaznih vmesnikih.

Mrzlica okoli kriptovalut, ki se je stopnjevala skozi celo lansko leto, je vrhunec dosegla januarja letos, ko je bitcoin presegel vrednost šestnajst tisoč evrov. Od takrat se je situacija končno spet umirila, zato je v tem zatišju pred novo nevihto verjetno pravi čas za bolj trezno razmišljanje.

Podpredsednik evropske komisije, g. Valdis Dombrovskis, je pred tedni po zasedanju Sveta za ekonomske in finančne zadeve izjavil: "Dejstvo je, da bodo kripto sredstva obstala in ne gredo nikamor. Navkljub nedavnim turbulencam, ta trg še naprej raste."
Gre za novo vrsto monetarnega sistema, ki je večini ljudem še vedno nerazumljiv, ampak se tudi to počasi spreminja.

Znano je, da se ljudje pogosto bojimo stvari, ki jih ne razumemo in se jih posledično bojimo. Pogoste medijske objave s kričečimi in senzacionalističnimi objavami vsekakor ne pripomorejo k dvigu zaupanja in razumevanja. g. Ivo Grlica, strokovnjak za pravna in davčna vprašanja kriptovalut, pravi: "Pojav sistemov blockhaina, vključno s kriptovalutami, je poleg nevarnosti in tveganj, ki so inherentno povezani z mlado tehnologijo, prinesel tudi številne prednosti za razvoj od nižjih transakcijskih stroškov do potencialno večje transparentnosti in zanesljivosti vnaprej definiranih protokolov, na katerih temelji sistem. Napačno bi bilo, če bi kriptovalute razumeli kot nekakšno »grožnjo« obstoječemu bančnemu in denarnemu sistemu. Predstavljajo priložnost za sobivanje ter evolutivni razvoj, navsezadnje pa tudi nadgradnjo in izboljšanje obstoječih centraliziranih modelov."

Mi na kriptovalute gledamo kot na logično posledico evolucije monetarnega sistema, ki se je zgodil organsko kot potencialna izboljšava obstoječega sistema.
Vzporednico lahko povežemo s plačilom položnic, ki smo jih nekaj let nazaj plačevali na poštnih okencih, danes pa jih plačujemo preko e-bank in pametnih telefonov s skenom položnice.
Ta preskok je omogočil razvoj tehnologije, pri kriptovalutah pa pri tem pomaga razvoj spletnih platform, kot je Kriptomat, ki poleg trgovanja zagotavljajo tudi izobraževalne vsebine.

Dobra novica je, da je sedaj nakup kriptovalut tako preprost, kot uporaba spletne banke. Potrebujete samo računalnik ali pametni telefon, zanimanje in nekaj minut časa za registracijo na Kriptomat.

Na kaj velja biti pozoren pri izbiri ponudnika kriptovalut in trgovanju?

Posameznik ima veliko opcij za vstop v svet kriptovalut, vendar velja pri temu biti pozoren, saj gre vendarle za denar. Zelo dober vir je TUKAJ. Priporočamo vam naslednje:

 • Seznanite se z osnovnimi pojmi in pridobite osnovno znanje za krovno razumevanje.
 • Izberite ponudnika, ki je zaupanja vreden. Bodite pozorni na sedež podjetja, transparentnost, licence.
 • Izberite ponudnika, ki govori vaš jezik.
 • Če niste vešči uporabe kripto denarnic, izberite ponudnika, ki nudi storitev digitalnih denarnic.
 • Bodite pozorni na ceno bitcoina in transparentne provizije, saj nekateri ponudniki manipulirarjo s cenami, drugi pa ne razkrivajo provizij.
 • Začnite z manjšimi zneski. Nikoli ne vlagajate več, kot si lahko privoščite izgubiti.
 • Ne nasedajte medijskemu direndaju in ne izgubite živcev.

Kriptomat | Avtor: Predelava Kriptomat Predelava Kriptomat

Zakaj Slovenci radi uporabljajo Kriptomat?

Ker gre za slovensko storitev, ki ponuja izredno varen in uporabniku prijazen vstopni portal v svet kriptovalut. Kriptomat upošteva trenutne regulacije in ima licence za nudenje storitev izmenjave virtualne valute proti tradicionalni valuti (EUR) in za zagotavljanje storitev virtualne denarnice za digitalne valute. S tem se razlikujejo od večine drugih storitev, ki nimajo licenc.

Očitna prednost je v tem, da gre za slovensko platformo in lahko v primeru kakršnih koli težav kontaktirate njihovo ekipo za podporo, ki načeloma hitro, vljudno in korektno priskoči na pomoč v slovenskem jeziku.

Kriptomat | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Servis se ponaša tudi s preprostostjo, saj je vmesnik prijazen tako do mladih kot tudi do starejših uporabnikov. Predstavniki storitve pravijo, da njihov najstarejši uporabnik šteje 86 let.

Po brezplačni registraciji lahko izbrane kriptovalute kupite z bančnim nakazilom ali s kreditno kartico. Nakup kriptovalut je hiter, prejeli pa jih boste v svojo varno digitalno denarnico, ki jo zagotavlja Kriptomat - za registracijo kliknite tukaj.

Kriptovalute lahko nato uporabljate, kakor vam srce poželi. Uporabite jih za nakup blaga, za pošiljanje na kateri koli drug digitalni naslov, ali pa jih obdržite v denarnici in prodate ob bolj ugodni ceni. Sredstva v evrih lahko prenesete na svoj bančni račun, kadar želite.

Uporabniški račun na Kriptomatu si lahko torej v osnovi predstavljate kot bančni račun, le da v tem primeru razpolagate s kriptovalutami.

Vse te lastnosti zagotavljajo, da je Kriptomat eden izmed najbolj zaupanja vrednih in priročnih servisov za kriptovalute. Ponuja rešitve za začetnike in za ljudi, ki niso strokovnjaki za upravljanje zapletenega procesa odpiranja digitalne denarnice in shranjevanja virtualnih sredstev.

Strnimo glavne prednosti:

 • platforma deluje v več kot 25 jezikih, od katerih je podprta tudi slovenščina,
 • varno shranjevanje sredstev,
 • uporabniku prijazno in preprosto,
 • licencirana storitev na evropskem trgu,
 • transparentna in zaupanja vredna storitev,
 • nizke provizije in konkurenčne cene kriptovalut v primerjavi s podobnimi servisi.

Kriptomat | Avtor: Predelava Kriptomat Predelava Kriptomat

Še danes se lahko brezplačno registrirate na Kriptomat in na zelo enostaven, varen in hiter način kupite kriptovalute.