Uporabno
61 ogledov

Zakaj so lesene igrače za vaše otroke boljše?

Little Wonder Little Wonder
Nekateri ljudje so mnenja, da so lesene igrače zastarele v primerjavi s sodobnimi igračami, ki so tehnološko bolj razvite.

Vendar so raziskave pokazale, da lesene igrače zagotavljajo bolj umirjeno igro, ob tem pa zmanjšujejo tesnobnost in otroku omogočajo, da se osredotoči na lastnosti igrače, ne da bi ga pri tem motile luči, zvoki in druge funkcije, ki delujejo na baterije. Lesne igrače otroke spodbujajo da uporabljajo svojo domišljijo in ustvarjalnost.

Little Wonder | Avtor: Little Wonder Little Wonder

Razlogov, zakaj so lesene igrače boljše od plastičnih pa je še veliko več:

Za otroke so bolj varne

Ko kupujemo igrače nam mora biti varnost otroka na prvem mestu. Plastične igrače se hitro zlomijo na manjše kose, ki jih otroci lahko dajo v usta in se zadušijo, prav tako lahko nastanejo ostri robovi s katerimi se lahko otroci poškodujejo. Lesene igrače so običajno bolj kvalitetne in se ne zlomijo tako zlahka, prav tako nimajo ostrih robov, ki bi lahko otroke poškodovali. Prav zato so vedno bolj v uporabi tudi lesene igrače za najmlajše.

Boljše za okolje

Na svetu letno zavržemo več milijonov ton plastike, del tega so tudi otroške igrače. Z nakupom lesenih igrač, pa boste pripomogli k boljšemu okolju. Lesene igrače se namreč lažje reciklira in ponovno uporabi. Prav tako so bolj obstojne, zato jih ne zavržemo tako pogosto. Npr. Lesena ptičja hiška, ki jo otroci lahko sami sestavijo in postavijo na vrt ter lahko čez celo leto opazujejo ptičke, kako prihajajo. S tem naredijo še nekaj dobrega za naravo, saj ptičkom zgradijo nov dom.

Little Wonder | Avtor: Little Wonder Little Wonder

So bolj obstojne

Otroška igra zlahka poškoduje igrače, otroci igrače namreč pogosto mečejo okrog, pogosto jim padejo in zato se hitro uničijo. Lesene igrače so pri temu bistveno bolj obstojne, saj so narejene iz močnejših materialov.

Izboljšajo zgodnje izobraževanje

Čeprav lahko plastične igrače ponujajo posebne učinke (zvočne, signalne..) raziskave kažejo, da lahko lesene igrače dejansko izboljšajo otrokovo numerično, literarno, prostorsko zavedanje in sposobnosti reševanja problemov. To je zato, ker je veliko lesenih igrač v obliki sestavljank in gradnikov, kjer morajo malčki sestaviti vzorce ali jih spodbujajo, da ustvarijo nekaj novega. Že samo zlaganje kock ene na drugo lahko otrokom pomaga razviti motorične sposobnosti, saj začnejo ugotavljati, kako gravitacija in druge sile delujejo proti njim. Sestavljanke za otroke, otroku izboljšujejo tehnike reševanja problemov, izboljšujejo spomin in otroku dvigajo storilnost pri različnih delovnih nalogah.

Spodbujajo ustvarjalno igro

Preproste lesene igrače pomagajo razvneti otroško domišljijo in jih spodbuditi k razmišljanju zunaj škatle. Npr. Lesena rustikalna pručka lahko za otroka predstavlja prodajalni pult, lahko predstavlja hišo, lahko predstavlja dekorativni pult, na katerega vsak dan postavi nove stvari. Lesene igrače pomagajo otrokom razviti lastne slušne, verbalne in druge senzorične sposobnosti, saj otroci sami ustvarjajo zvoke, ki ustrezajo njihovemu igranju

Spodbujajo timsko delo

Lesene družabne igre pomaga spodbujati sposobnosti timskega dela, saj se drugi otroci, pa tudi starši in skrbniki vključijo v pomoč otrokom pri ustvarjanju. Otroku lahko kupite družabne igre za 2, 4 ali več oseb in tako vsi skupaj sodelujete. Najboljše družabne igre so tiste, kjer je med igralci potrebno sodelovanje in ne tekmovanje.

Little Wonder | Avtor: Little Wonder Little Wonder

Cenejše na dolgi rok

Čeprav so mogoče ob prvem nakupu lesene igrače dražje, so te bolj obstojne, zato ni potrebno ves čas kupovati novih. Prav tako ne potrebujejo baterij ali raznih luči.

Enostavno se jih prilagodi in spremeni

Medtem ko otroci odraščajo, hitro spreminjajo svoje interese. Lesene igrače se zlahka prebarva in nekoliko spremeni. Če so otroku nenadoma všeč traktorji, lahko leseno ptičjo hiško, ki je bila prej modre barve otrok sam prebarva in nanjo nariše traktorje. Ko bo spremenil interes, se hiško zlahka spet spremeni.

V primerjavi s plastičnimi igračami so lesene igrače ena izmed najboljših naložb v otrokovo izobraževanje, saj so okolju prijazne, varne, vzdržljive in odlične za spodbujanje njihove domišljije, hkrati pa spodbujajo kognicijo in fine motorične sposobnosti. Najpomembneje pa je, da lahko lesene igrače naučijo vaše otroke marsikaj, česar druge igrače preprosto ne morejo.