Uporabno
5402 ogledov

Zakaj so screen senčila odlična alternativa roletam in žaluzijam?

Medle Senčila Medle
Ko se odločate za novogradnjo ali prenavljate starejši objekt, imate na voljo široko izbiro senčil za okna. V preteklosti je bilo veliko pozornosti namenjene izbiri med žaluzijami in roletami. Pri sodobni gradnji si je treba vzeti nekaj časa in premisliti o sodobnejših rešitvah za senčenje vaših oken in steklenih površin.

Smernice za prihodnost se z uporabo screen senčil kažejo predvsem v skandinavskih državah in na Nizozemskem. Trend je vedno bolj prisoten tudi pri nas.

Poglejmo si, zakaj so screen senčila odlična sodobna alternativa

Odlična toplotna izolativnost

V preteklosti so žaluzije in rolete zagotavljale pomembno toplotno izolacijo objekta. Ta je na sodobnih objektih, kjer imamo boljšo stensko izolacijo in kakovostnejša okna, veliko manj potrebna. Zato screen senčila na sodobnih objektih v večini primerov zadoščajo. Platna imajo odlično lastnost odboja toplote, hkrati pa omogočajo stalen pretok zraka. Tako se med steklom in spuščenim platnom stalno izmenjava zrak, kar ustvarja najbolj naravno senčenje z odlično toplotno izolativnostjo.

Zaradi svoje lastnosti prepuščanja svetlobe, nam sončni žarki pozimi tako pomagajo ogrevati notranji prostor, poleti pa nam zaradi zračenja omogočajo prijetnejšo klimo v prostoru.

Screeni so unikatni tudi ob dejstvu, da lahko notranje prostore hkrati ščitijo pred sončnimi žarki in hkrati omogočajo zračenje prostora. Dodaten bonus je tudi dejstvo, da lahko ponoči brez zadržkov pustimo odprta okna, saj se ZIP screen senčila lahko obnašajo tudi kot komarnik.

Medle | Avtor: Senčila Medle Senčila Medle

Prepustnost in uravnavanje svetlobe

Screen senčila lahko senčijo in še vedno ohranjajo pogled v naravo. Posebna screen tkanina omogoča dober pogled navzven, v kombinaciji z notranjimi senčili pa vas lahko ščiti pred radovednimi pogledi z ulice. Nestrokovno bi se lahko izrazili, da so screen senčila sončna očala vašega doma.

Različna prepustnost tkanin omogoča, da lahko posamezne prostore v vašem domu ali poslovnem objektu senčite glede na lastne potrebne in želje. Izbirate lahko med različnimi prepustnostmi tkanin – od popolne zatemnitve (z 0 %,) ter 1 %, 3 %, 5 %, ali 10 % zatemnitvijo. Pri zunanjih žaluzijah se prepustnosti ne more prilagajati, posledično se svetlobo uravnava samo z zapiranjem in odpiranjem lamel.

Pri Senčila Medle priproročajo:

V spalnici predlagamo, da ob spuščenem platnu izberete popolno zatemnitev in se zavarujete pred svetlobo z ulice. Za dnevno sobo svetujemo 5- ali 3-odstotno prepustnost tkanine, v poslovnem prostoru pa enoodstotno in s tem preprečite bleščanje svetlobe na ekranu.


Zaščita proti toči in vetru

S segrevanjem ozračja in hitro spreminjajočimi vremenskimi razmerami je pomembno, da zaščitimo okna pred izrednimi razmerami, kot so neurja in toče. Ob močnejši toči lahko prihaja do poškodb zunanjih žaluzij in rolet, saj je aluminij lahko občutljiv na udarce. Zato se priporoča, da v tovrstnih razmerah žaluzije ali rolete dvignete. Screen senčila pa svojimi platni omogočajo prožnost in odboj večjih delcev, zato jih lahko v primeru neurja in toče preprosto spustite in s tem zavarujete steklene površine.

Model ZIP omogoča visoko odportnost proti močnim sunkom vetra. V slabem vremenu so screen senčila v primerjavi z zunanjimi žaluzijami in roletami znatno tišja.

Medle | Avtor: Senčila Medle Senčila Medle

Sodoben izgled in nemoten pogled skozi okno

Screen senčila imajo v primerjavi z roletami in zunanjimi žaluzijami manjšo kaseto, zato ponujajo manjše prekrivanje svetlobnih površin in lepši zunanji pogled na vaš objekt. Platno se skrije v majhno kaseto, ki omogoča minimalističen izgled. Kaseta zunanjih žaluzij lahko zaradi velikih lamel zasede veliko prostora. Sorazmerno z velikostjo okna raste tudi velikost kasete, ki varuje lamele.

Vsi trije tipi senčil omogočajo podometno montažo na vašem objektu. Pri novogradnji lahko tako kaseto v celoti integrirate v objekt še pred zaključnim slojem fasade. Omarica in vodila na zunanji strani niso vidni, sistem pa ima tudi boljšo toplotno izolativnost, saj je med platnom in steklom več prostora.

Pri senčenju oken je pomembno, da se vaše senčilo prilagodi tako majhnim kot tudi velikim steklenim površinam. Screen senčila lahko od vseh zunanjih senčilih zaščitijo največjo površino, saj dosežejo tudi 40 m².

Medle | Avtor: Senčila Medle Senčila Medle

Preprosto čiščenje

Pri zunanji negi objekta je pomembno, da lahko čiščenje oken in senčil opravite hitro in enostavno. Screen senčila omogočajo enostavno čiščenje in vzdrževanje. Platna so premazana in zaščitena z antisatičnim premazom, ki preprečuje nabiranje prahu in umazanije na tkanini.

Čisti se jih lahko ročno ali pa z visokotlačnim čistilnikom. Čiščenje zunanjih žaluzij je bolj zapleteno, saj je potrebno čistiti vsako lamelo posebej. Dodatno pa je potrebno paziti, da se lamele ne zvijejo, ker jih je težko spraviti v prvotno stranje.

Medle | Avtor: Senčila Medle Senčila Medle

Zakaj screen senčila izbrati pri Senčila Medle?

  • Senčila Medle so družinsko podjetje, ki že več kot 25 let skrbi, da Slovenija in bližnja okolica ostajata v trendu sodobnih rešitev senčenja.
  • Njihovi strokovnjaki upoštevajo vaše ideje ter vam svetujejo rešitve glede na pozicijo sonca in vetrovnih omejitev na objektu. 
  • Zagotavljajo strokovno izmero, izdelavo, montažo in servis končnega produkta po vaših željah.
  • Barve, odtenki, teksture, vzorci … ponujajo širok izbor platen, med katerim gotovo najdete takšnega, ki najbolj ustreza vašim zahtevam. 
Več o screen senčilih in Senčila Medle najdete na njihovi spletni strani:  www.sencila-medle.si.