Uporabno
3766 ogledov

Zaradi covida 3.700 evrov stroškov!

smučišče smučanje sneg zima Profimedia
CORIS zavarovanje: kritje COVID velja za kratkoročna in celoletna zavarovanja, vendar samo za enkratno pot, ki ni daljša od 90 dni.

S koncem januarja je na obstoječih in novo sklenjenih zavarovanjih CORIS tudi kritje za Covid-19. Če bi v tujini zboleli za novo koronavirusno boleznijo, bi zavarovanje krilo stroške pod enakimi pogoji, kot pri ostalih boleznih.

Vse to krije COVID zavarovanje

CORIS zavarovanje vam torej krije stroške zdravstvene oskrbe na enak način, kot bi šlo za katero drugo bolezen, kot so na primer pregledi pri zdravniku, zdravila in hospitalizacija.

Obenem zavarovanje krije tudi stroške testa, ki ga naroči zdravnik, ne glede na rezultat. Preventivni testi na letališču ob povratku domov ne glede na rezultat niso kriti, saj potnik že pred potovanjem v tujino ve, da ga bo moral opraviti. So pa potem pokriti vsi nadaljnji stroški, v kolikor bi bil preventivni test pozitiven.

Kritje Covid-19 krije še stroške karantene oziroma samoizolacije za zavarovanca, ki je pozitiven na test in za njegove družinske člane ali sopotnika, če jim je bila odrejena samoizolacija in imajo CORIS zavarovanje.

Imeli boste pokrite tudi stroške prestavitve letalske karte in prevoza v domovino. V primeru, da se vaše zdravljenje ali samoizolacija konča po datumu, ki je bil prvotno predviden za povratek domov, bodo krili tudi stroške spremembe letalske vozovnice.

Ker so v zadnjem času letalske karte pogosto fleksibilne, pa mora zavarovanec najprej preveriti z letalsko družbo, če je možna brezplačna prestavitev leta. "Če s spremembo letalske karte nastanejo stroški, ki jih letalski prevoznik ne krije, bomo to plačali mi, vendar nam mora zavarovanec obvezno predhodno posredovati odgovor letalskega prevoznika," pojasnjujejo pri zavarovalnici CORIS.

Covid kritje je vključeno na vseh poteh v tujino, ki niso daljše od 90 zaporednih dni. Velja tako za kratkoročna zavarovanja kot tudi za celoletna, vendar samo za enkratno pot v tujino, ki ni daljša od 90 dni.

Smučarji, ste zavarovani? 

Turistično zdravstveno zavarovanje za tujino CORIS je bilo tudi pred pandemijo novega koronavirusa nujen del priprav na smučanje, čeprav le v sosednji Avstriji in Italiji. Modra evropska kartica namreč v številnih primerih ne pomaga. Evropska kartica ne krije helikopterskega prevoza iz smučišča v dolino, ne krije zdravljenja v zasebnih klinikah, ki so ob smučiščih zelo pogoste, ne krije denimo stroškov participacije in prevoza v Slovenijo. Pogosto ne povrne niti vseh stroškov zdravljenja, saj se stroški povrnejo v višini povprečne cene enakih storitev v Sloveniji.

Z novo koronavirusno boleznijo je zdravstveno zavarovanje za tujino CORIS še pomembnejše.

Živ dokaz za to je družinica, ki je smučala v Bosni in Hercegovini. Drugi dan aktivnega dopusta se je 13-letni sin začel počutiti zelo slabo. Starši so sprva mislili, da se tako počuti zaradi smučanja, ker so ga bolele vse mišice. "Ker se stanje ni izboljšalo, so nas kontaktirali in organizirali smo pregled pri zdravniku v Sarajevu. Potreben je bil tudi prevoz do Sarajeva in pregled v bolnišnici v Sarajevu. Po pregledu se je hitro izkazalo, da je dejansko slabo počutje posledica koronavirusa," so opisali v zavarovalnici CORIS. 


Celotno družino so dali takoj v karanteno, kjer so ostali še nadaljnjih 12 dni, vse stroške karantene in potrjenega testa je kril CORIS. Končni znesek je bil 2.700 evrov, zbolel pa ni noben drug član družine.

Tri dni pred odhodom COVID pozitiven

Ker so trenutno letalske karte zelo ugodne, se številni odločate za nakup. V novi realnosti pa ste lahko kaj kmalu COVID pozitivni, kar bo pomenilo odpoved potovanja. V ta namen lahko sklenete še zavarovanje ODPOVEDI POTOVANJA CORIS, kjer vam CORIS krije povračilo stroškov odpovedi potovanja. 

Vrata Krasa | Avtor: Vrata Krasa Vrata Krasa
Zgovoren primer je družina, ki je komaj čakala svoj dopust. Rezervirali so počitnice na Zanzibarju, ki je bil v korona časih ena redkih možnih destinacij, kamor so najbolj zagreti popotniki lahko potovali. Žal je oče tri dni pred odhodom izvedel, da je COVID pozitiven. Imeli so osnovno kritje, zato je CORIS vsem povrnil stroške odpovedi potovanja, saj je odpoved zaradi bolezni utemeljen razlog za uveljavljanje odpovedi potovanja. Skupaj jim je CORIS povrnil kar 3.700 evrov.

"V kolikor doma zbolite za Covid-19 in zaradi tega ne morete odpotovati, je kritje podano, vendar hkrati opozarjamo, da bomo kot dokazilo upoštevali le PCR test. Zaradi dokazanih nepravilnosti delovanja rezultati hitrih testov ne štejejo kot ustrezno dokazilo," še pojasnjujejo pri CORIS-u.

Smučarji znotraj urejenih prog ne potrebujete doplačila za šport

Cena tedenskega družinskega zavarovanja v tujini z asistenco CORIS je od 22,5 evrov dalje. To je cena za "Previdno kritje", ki je za potovanje denimo v Bosno in Hercegovino že dovolj, saj krije do 25.000 evrov na osebo. 

Če se odločite tudi za dodatek ZLOM KOSTI, boste sklenili zavarovanje za 26,5 evrov. Tako vam v primeru zloma kosti, poleg običajnih stroškov zdravljenja v tujini, CORIS izplača še odškodnino v višini 500 evrov. Če boste v tujini utrpeli zlom nosne kosti ali kosti na prstih, znaša odškodnina 200 evrov.

Za navadno smučanje znotraj urejenih prog pa izberete kar navadno zavarovanje in ne potrebujete doplačila za šport.