Uporabno
1683 ogledov

Zato se v tujino nikoli ne odpravite brez turističnega zavarovanja

Zdravnik Profimedia
Le trenutek niste bili pazljivi in že vam je otrok zdrsnil po mokrih skalah na plaži. Ob pogledu na okrvavljeno nogo se vam v glavi kar zavrti. Kaj pa zdaj? Dvourni let do doma, javne bolnice na vaši destinaciji pa niso na najboljšem glasu.

Slišali ste, da so v bolnišnicah dolge čakalne vrste, skrbijo vas higienske razmere v javnih zdravstvenih ustanovah, o lokalnih zdravnikih in njihovih praksah pa ste slišali že marsikaj. Zaskrbi vas tudi ob misli na obisk zasebne ambulante, saj je ta lahko zelo drag. Naj vas ne skrbi, če ste pred odhodom sklenili turistično zavarovanje bo obisk zasebne ambulante seveda krit, tako tudi zdravila, ki jih bo zdravnik mogoče predpisal.

Obisk zasebne ambulante boste plačali takoj, vendar vam bo zavarovalnica ob predložitvi računa pregleda vrnila doglednem času.

Otrok Zdravnik Noga | Avtor: Profimedia Profimedia
Do povračila ste sicer upravičeni tudi pri evropski kartici, vendar pri ZZZS postopki lahko trajajo nekaj mesecev. Pri povračilu stroškov zdravil pa ste upravičeni le do zneska, ki ga za to zdravilo v Sloveniji namenja ZZZS.

"Saj smo vsi zdravi!"

Pred odhodom na dopust z družino, ne glede na to ali se odpravljate na bližnjo Hrvaško ali v Avstrijo ali kam dlje z letalom, nujno sklenite turistično zavarovanje. Tudi znotraj Evrope je odločitev za tako "dodatno" zavarovanje več kot smiselna, saj nikoli ne veste, kaj se vam bo zgodilo. Izgovora kot "saj smo vsi zdravi in bomo previdni" ali "saj od tega nič ne bom imel", vam ne bosta pomagala, ko bo kateri od vaših družinskih članov potreboval zdravniško pomoč.

V letih 2013 je Zavarovalnica Triglav obravnavala 600 primerov pomoči v tujini, v letu 2014, jih je bilo že skoraj dvakrat toliko.

Primer: Z družino se odpravite na dopust na eno avstrijskih jezer. Vaša najstnica med objavami njenega najljubšega blogerja najde sliko iz bližnjih gora. Prepriča vas, da se z njo povzpnete na vrh, da bi posnela prav tako fotografijo kot njen vzornik. Zjutraj je seveda nikakor ne morete zbuditi, zato se odpravite na pot nekoliko kasneje, kot ste si to želeli. Na zemljevidu ste si ogledali pot, opisana je kot lahka in označena. "Ah, saj to bo hitro, tudi doma hodimo večkrat v gore," si še mislite pred začetkom poti. Na pol poti se vaša hčerka spomni, da je vplivnež na svojem blogu omenil bližnjico v nekoliko bolj strmem terenu. Dejansko se na razpotju vidi neko bolj strmo pot z oznakami. Čeprav je pot bolj zahtevna dobro napredujete, dokler vaši hčerki ne spodrsne in si pri tem poškoduje koleno. Ko želi stopiti na nogo, jo močno zaboli. Sami se ne boste uspeli vrniti v nastanitev. Pokličete pomoč in ker se že počasi temni vam sporočijo, da vas bodo iz neprijetne situacije rešili s helikopterjem.

Helikopter avstrija | Avtor: Profimedia Profimedia

V Sloveniji to ne bi bil problem, saj reševanje s helikopterjem tako za Slovence kot tuje državljane krije zdravstvena zavarovalnica. A v nekaterih državah (tudi evropskih) je drugače. Tako na primer v Avstriji. Stroške reševanja mora kriti planinec sam. Ti se pričnejo pri 3000 evrih, zneski pa lahko hitro narastejo.

Turistično zavarovanje Zavarovalnice Triglav krije stroške nujnega helikopterskega reševanja v primeru nezgod ali bolezni. Tako se boste lahko brezskrbno odpravili na izlet v gore.

Včasih na dopustih pač ne gre vse po načrtih

Ko pride na potovanju do nezgode ali vas ustavi akutna bolezen vas bo pogovor s strokovnjaki v klicnem centru Zavarovalnice Triglav vsekakor malo pomirila, saj vam bodo natančno razložili kako in kaj. Klicni center je dosegljiv 24/7, torej vse dni v tednu, v slovenskem jeziku. Turistično zavarovanje pa ne bo le pokrilo stroškov potrebne zdravniške oskrbe, ampak bo tudi krilo bivanje bližnjih v primeru hospitalizacije in krilo povrnitev škode, ki jo utrpite zaradi predčasnega povratka s potovanja oz. krilo stroške podaljšanja bivanja v tujini zaradi nezgode ali akutne bolezni*.

Čeprav si tega nihče ne želi, se lahko tudi hitro zgodi, da na potovanju izgubite denarnico ali vas okradejo. Tudi v tem primeru vas bo vsaj nekoliko razbremenilo turistično zavarovanje in boste lahko nadaljevali dopust. Tako zavarovalnica krije stroške izdelave novih dokumentov v primeru kraje ali izgube ter škodo zaradi zlorabe plačilnih in kreditnih kartic. Lahko tudi zavarujete svojo prtljago in osebne stvari. To vam bo prišlo še posebej prav na potovanjih z letalom. Vezano na potovanje z letalom pa turistično zavarovanje krije tudi stroške nastanitve in nakupa manjših osebnih stvari v primeru vsaj šesturne zamude ali odpovedi leta, če odškodnine ne morete zahtevati od letalskega prevoznika ali od tistega, ki upravlja let.

Na potovanje se vedno odpravite pripravljeni. Seveda si nihče ne želi, da bi prišlo do nevšečnosti, ampak nikoli ne smete izključiti te možnosti.

Kovček mobitel | Avtor: Profimedia Profimedia

*Kritje posamezne zavarovane nevarnosti in višina zavarovalnega kritja je odvisna od izbranega paketa Turističnega zavarovanja Zavarovalnice Triglav.