Uporabno
470 ogledov

Zdaj bo potovanje še bolj udobno

slovenske železnice Slovenske železnice
V Slovenijo se je pripeljal nov vlak švicarskega proizvajalca Stadler. Vlak je le prvi od 52, ki so jih za namene modernizacije potniškega prometa naročili pri Slovenskih železnicah. Testne vožnje in izobraževanje strojevodij so potekale v jeseni 2019, v redno uporabo pa bodo novi vlaki prišli, ko zaključijo z izobraževanji in testiranji vlakov na naših progah.

Vse vlake pričakujemo pri nas do konca leta 2022, prvih deset pa naj bi se na naših progah vozilo že do konca tega leta. Med 52 naročenimi vlaki bo 21 enopodnih in 10 dvopodnih električnih in 21 enopodnih dizelskih. Z nakupom modernih novih vlakov želijo na Slovenskih železnicah prispevati k modernizaciji potniškega prometa pri nas. Po besedah ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek, naj bi prvi vlak po naših progah vozil že čez mesec dni, prva relacija pa naj bi bila med Ljubljano in Kamnikom.

"V roku kakšnega meseca bodo vsa potrebna dovoljenja pridobljena, da bo lahko prvič odpeljal od Ljubljane do Kamnika." - Alenka Bratušek

Sodobnejši, udobnejši in hitrejši

Novi vlaki bodo za potnike zelo udobni, saj bodo veliko bolj prostorni, dostop bo olajšan saj bodo vsaka vrata imela izvlečno stopnico za lažji vstop, na voljo pa bodo tudi prostori za osebe z omejeno mobilnostjo, ki bojo z novimi vlaki dobile tudi posebne toaletne prostore.

Ljubitelje kolesarjenja bo razveselila novica, da imajo novi vlaki na voljo prostor za kolesa. Vse, ki čas, ki ga preživijo na poti, radi izkoristijo za delo ali pa zabavo na računalniku, telefonu ali pa drugih električnih napravah, pa bo navdušilo, da bodo na voljo tudi vtičnice za polnjenje.

Novi vlaki bodo omogočali tudi sodoben informacijski sistem, torej vtičnice za polnjenje mobilnih in drugih električnih naprav, wi-fi, avtomatsko klimo itn. Poleg tega bo potovanje s temi vlaki veliko bolj časovno učinkovito, saj bodo dosegali hitrosti od 140-160 km/h. Posledično se bo povečala pogostost regionalnih povezav z manj postanki, hkrati pa bodo tudi lokalni vlaki delovali z večjo zmogljivostjo, sočasno pa bodo tudi bolj udobni in zmogljivi.

Novica, ki bo razveselila vse ljubitelje potovanj

Z novimi vlaki bo omogočeno tudi bolj efektivno čezmejno potovanje. Tako kmalu na poti v Avstrijo in na Hrvaško ne bodo več potrebni prestopi, potovanje v naše sosednje države pa bo hitro, udobno in zanesljivo.