Uporabno
2205 ogledov

Zdrav življenjski slog se splača

družina Profimedia fotografija je simbolična
Živimo v turbulentnih časih, ki skoraj vsak dan prinašajo nove izzive. Zdravstvene razmere in finančna negotovost marsikoga spravljajo v razmišljanje, kaj bo v prihodnosti z nami in našimi najbližjimi. Neprijetne občutke in tveganje, ki ga zaznavamo, pa lahko vsaj delno zmanjšamo s tem, da že danes prevzamemo nadzor ter pogledamo možnim dogodkom v oči ter se optimalno pripravimo nanje.

Mislimo že danes na jutri

Ena od stvari, ki jo lahko naredimo že danes in bo bistveno zmanjšala skrbi o prihodnosti, je sklenitev življenjskega zavarovanja. Osnovni namen življenjskega zavarovanja je zaščititi tiste, ki so nam najbližji. V primeru, da se nam kaj zgodi, bodo namreč prejeli denarna sredstva, ki jim bodo pomagala prebroditi prvi težki čas po izgubi, poplačati kredite ali neplanirane izdatke.

Življenjska zavarovanja za nepredvidene primere, kot npr. Merkur Riziko, so primerna za vse, ki imajo potrebo po zelo visokem zavarovanju za primer smrti ob npr. najemu visokih kreditov ali drugih visokih finančnih obveznosti. Ob neljubem dogodku namreč nihče ne želi, da bi njegovi dediči oz. družina nosili finančne posledice in s takšnim zavarovanjem jih pred tem zavarujete, saj so zavarovalne vsote precej visoke.

Družinske finance | Avtor: Profimedia Profimedia

Zdrav življenjski slog se splača

Pri tovrstnem zavarovanju torej ne gre za varčevanje, ampak zmanjšanje rizika oz. finančnih posledic nepredvidenih dogodkov za tiste, ki ostanejo. Pri tem pa je zelo pomembno, da je lahko višina mesečne premije tudi pri zelo visoki zavarovalni vsoti precej nizka. Pri določanju njene višine pa igra pomembno vlogo življenjski slog zavarovanca - šport, kajenje ipd.

Poglejmo primer treh zavarovancev, ki vsi sklenejo življenjsko zavarovanje Riziko. Vsi so stari 35 let in se želijo zavarovati za dobo 20 let in zavarovalno vsoto 50.000 EUR.

  • Tanja, administratorka, ima ITM (indeks telesne mase) 31 (kar pomeni, da je pretežka). Ne ukvarja se s tveganimi športi, je kadilka in občasno pije alkohol.
  • Milan je podjetnik, z ITM 23 - torej postaven. Rad se ukvarja s športom, tudi z adrenalinskimi športi, ter živi zelo zdravo. Je prostovoljni gasilec, ki ne kadi in ne pije alkohola.
  • Maja, tretja zavarovanka, pa je vzgojiteljica, z ITM 20 (precej vitka), ki nima tveganih prostočasnih dejavnosti, ne kadi in občasno pije alkohol.

telovadba, aerobika | Avtor: Shutterstock Shutterstock

In kakšne letne premije bodo naši kandidati plačevali?*
● Tanja, ki ima najbolj nezdrav življenjski slog, bo plačevala 149,71 EUR na leto.
● Milan, ki živi zelo zdravo (a se ukvarja s tveganim športom) bo plačeval 81,96 EUR.
● Enako premijo kot Milan bo plačevala tudi Maja, ki sicer ni tako zagreta športnica in občasno pije alkohol, a se ne ukvarja s tveganim športom - torej, 81,96 EUR.

Iz izračuna je torej jasno razvidno, da so nekadilci in športniki na boljšem ne le fizično in zdravstveno, ampak tudi pri sklepanju zavarovanja. Za enako zavarovalno vsoto bosta namreč Milan in Maja vplačevala skoraj pol manj kot nešportna Tanja.

*Izračunana premija je nezavezujoče narave in predstavlja le informativni izračun, ki se lahko ob upoštevanju vseh konkretnih okoliščin posameznega zavarovanca razlikuje od dejanske premije.

Varčevanje | Avtor: Profimedia Profimedia

Varnost, varčevanje, naložba in skrb za okolje pod eno streho

Med naložbena življenjska zavarovanja se uvršča tudi novo, trajnostno naravnano naložbeno življenjsko zavarovanje Merkur Zelena prihodnost. Skrb za okolje namreč postaja vedno bolj pomembna tudi v finančnem svetu in s sklenitvijo zavarovanja Merkur Zelena prihodnost poskrbite tudi za okoljski vidik, saj se sredstva vlagajo le v trajnostne finančne naložbe. To potrjuje tudi certifikat za trajnostne finančne naložbe Ecolabel, ki ga izdaja avstrijsko Ministrstvo za okolje.

Certifikat Ecolabel zagotavlja, da bodo vaša denarna sredstva vložena v naložbe, ki podpirajo trajnostni razvoj in skrb za okolje. Merkur Zelena Prihodnost je edino naložbeno življenjsko zavarovanje v Sloveniji, ki se lahko pohvali s tem certifikatom.

Tako boste s tem zavarovanjem poskrbeli ne le za varno prihodnost svoje družine, ampak tudi za bolj čisto in zdravo okolje. Večji del naložb se namreč vlaga v razvoj trajnostnih rešitev ter zelene in obnovljive vire energije.

Preverite najboljše možnosti, prilagojene vašim potrebam

Življenjska zavarovanja poudarjajo namen dolgoročnega finančnega načrtovanja. Vsi si želimo, da bo naša družina finančno stabilna in preskrbljena, želimo si tudi, da bomo v starosti imeli dovolj finančnih sredstev, da bomo lahko dostojno živeli. Naložbena življenjska zavarovanja nam omogočajo oboje.

Naše potrebe in razmere so namreč različne in pri Merkur Zavarovalnici poskrbijo, da izberete zavarovanje ali kombinacijo z varčevanjem, ki je res prilagojena vam in vašim potrebam. Na njihovi spletni strani pa si lahko tudi sami enostavno naredite primerjavo in informativni izračun za tiste oblike zavarovanja, ki vas zanimajo.

družina denar otroci | Avtor: Profimedia Profimedia

Že danes torej lahko veliko naredite za bolj brezskrben jutri. Poleg zdravega življenjskega sloga, prijetnega in aktivnega preživljanja prostega časa, skrbi za psihično in fizično zdravje poskrbite tudi za to, da vam ne bosta negotovost in strah po nepotrebnem kratila spanca.

Prepustite skrb za prihodnost strokovnjakom ter zagotovite sebi in vašim najbližjim varnejšo, svetlo, zeleno prihodnost.