Uporabno
1487 ogledov

Zdravo bivanje – masivna gradnja s fasado, ki diha

Baumit
Kaj bi vam povedale stene, če bi znale govoriti? Zdravo bivati pomeni stanovati v domu, ki ga obdaja fasada s toplotno izolacijo in je zgrajen na masiven način.

Stavbe z masivnimi zidovi in dobro toplotno izolacijo na zunanji strani najbolje shranjujejo energijo in uravnavajo kratkotrajna temperaturna nihanja. Toplota zaradi izolacije na zunanji strani ostaja v zidu in se med zmanjšanim ogrevanjem ponovno vrača v prostor (učinek krušne peči). Večja masa zidov je torej pomemben dejavnik, ki ugodno deluje na parametre, ki vplivajo na dobro počutje in zdravo bivanje.  

Vsaka masivna konstrukcija pa lahko s pravilnim izborom gradbenega materiala ustvarja najboljše razmere za zdravo bivanje. Večjo maso, skupaj z zidovi, tvorijo tudi proizvodi, ki so sestavni del vsake stavbe. Celovite rešitve Baumit sestavljajo medsebojno usklajeni proizvodi in sistemi: malte, estrihi, notranji ometi in fasadni sistemi, ki dajo svoj prispevek k učinkovitejšemu shranjevanju in sproščanju toplote. 

Ne glede na arhitekturo in vrsto nosilne konstrukcije ima vsaka vrsta masivne gradnje svoje prednosti:

  • opeka in omet*: ta kombinacija odlično uravnava klimo v prostoru (vlaga in temperatura),
  • beton in omet*: ta gradnja zagotavlja dobro zvočno izolacijo in zaščito pred elektrosmogom,
  • masiven les: omogoča dobro sobno akustiko in uravnavanje klime v prostoru.

*Notranji omet vpliva za kakovost bivanja, zato v Baumitu veliko pozornosti namenjamo raziskavam in na podlagi le - teh izboljšavam proizvodov, ki sledijo trendom zdravega bivanja. Proizvodi Baumit Klima so brez škodljivih snovi,  pomagajo uravnavati zračno vlago in tako izboljšajo bivalno klimo.

Kako fasada vpliva na zdravo bivanje in počutje stanovalcev?

Najbolj učinkovit ukrep, ki pripomore k ustvarjanju zdravega bivalnega prostora, je izolacija hiše.

Fasada je zunanji ščit vašega doma: hišo varuje pred zunanjimi vplivi in ustvarja pogoje za kakovostno bivanje. Zagotavlja optimalno temperaturo zraka, ki je med 19 in 22 °C in zračno vlažnost, med 40 in 60 %. Hkrati prinaša tudi druge prednosti, ki se ne poznajo zgolj v počutju, temveč tudi v denarnici stanovalcev:

  • Minimalne toplotne izgube in nižji stroški ogrevanja oz. hlajenja:

Neizolirana hiša porabi 250 % več energije. Prištejte desetletja, ki jih boste preživeli v svojem domu in hitro boste spoznali, da se investicija v kakovosten fasadni sistem resnično obrestuje.

Fasadni sistem Baumit open predstavlja najboljše lastnosti fasadnih sistemov: optimalno paroprepustnost, visoko toplotno izolativnost in inovativen način vgradnje. Ta sistem omogoča, da vaša fasada diha, saj je plošča difuzijsko prepustna tako kot opeka.

  • Zaščita pred nastankom plesni:

Zunanja izolacija ima pozitiven učinek na še eno slabost mrzlih sten: v neizoliranih hišah lahko vlaga na mrzlih stenah kondenzira. Posledica tega niso le neestetski madeži na notranji strani stene, temveč se v najslabšem primeru lahko pojavi tudi plesen. Ta se pogosto prikrade za vgradne omare in jo odkrijemo šele potem, ko nastopijo prve zdravstvene težave. Spore plesni veljajo za enega glavnih povzročiteljev alergij in kroničnih težav dihalnih poti. S pravilno vgrajeno izolacijo se izognemo tovrstnim težavam. Predvsem za ljudi, ki so že bolehali za astmo in drugimi boleznimi dihalnih poti, je dobro izoliran stanovanjski prostor nujno potreben.

  • Ustvarja tople notranje stene:

Z učinkovito toplotno izolacijo so stene tople v hladnih mesecih, poleti pa delujejo kot naravni ohlajevalni sistem, saj se ne segrejejo preveč. Zagotovo ste kdaj občutili, da vam je bilo pol metra od zidu nekoliko neudobno. To je posledica slabo izolirane hiše, saj notranje stene oddajajo hlad. Zaradi tega se območje udobja pozimi zmanjša tudi za 10 do 20 % tlorisne površine. Nasprotno pa odlična izolacija poskrbi, da vam bo v vseh kotičkih vašega doma udobno in prijetno.

  • Aktivno zaščiti okolje in znižuje emisije CO2

Fasada ne vpliva le na vaše dobro počutje, temveč tudi na okolje, saj toplotna izolacija bistveno pripomore k zmanjšanju izpustov CO2: čim manj ogrevate, tem manj emisij CO2 povzročate.

Aktivna zaščita okolja s premišljeno, dobro načrtovano in izvedeno toplotno izolacijo je prvi korak pri skrbi za boljše okolje, v katerem bodo uživali tudi vaši otroci in vnuki.
Najboljša energija je še vedno tista, ki je ne porabite. Začnite kar v svojem domu.

Zeleno dejstvo: V Baumitovem raziskovalnem centru Viva Park smo simulirali 48-urno popolno odpoved sistema ogrevanja pozimi, pri -12° C zunanje temperature. Rezultat je bil neverjeten: v izoliranih hišah je bila tudi po 48 urah brez ogrevanja še vedno dopustna notranja temperatura od +15 do + 17° C, medtem ko je bila notranja temperatura zraka v neizolirani hiši po dveh dneh le + 4° C, temperatura stene pa +1° C. Pri vseh vrednotenjih gradbene fizike in bivalnega udobja se je neizolirana hiša izkazala za slabšo.