Uporabno
3785 ogledov

Zdravo bivanje ni zgolj naključje

Baumit
Glede na to, da preživimo skoraj 90 % svojega življenja v zaprtih prostorih, je pravilna izbira gradbenih materialov zelo pomembna. Skrbno izbrani gradbeni materiali in način gradnje pozitivno vplivajo na naše počutje, zdravje in kakovost bivanja. Zato je potrebno stenam in bivalni klimi nameniti posebno pozornost.

V evropskem raziskovalnem centru za primerjavo gradbenih materialov Baumit Viva Park v Avstriji, preučujejo povezave med gradbenimi materiali in zdravjem. V zadnjih dveh letih so strokovnjaki iz področij gradbene fizike, gradbene kemije in medicine analizirali in ovrednotili že več kot 5 milijonov podatkov, ki so dali mnoge pomembne odgovore.

Glavni poudarek raziskav o vplivu gradbenih materialov na zdravje in udobje temelji na optimalni temperaturi in vlažnosti zraka.

Zdravo bivanje torej ni naključje, temveč posledica pametnih odločitev, ki upoštevajo način gradnje, ustrezno izolacijo in notranji omet.

Na podlagi izsledkov raziskovalnega centra podjetje Baumit razvija človeku in naravi prijazne proizvode in sisteme za zdravo bivanje (sistem Baumit Klima, fasadni sistemi Baumit open, ostali proizvodi za zdravo bivanje) in velja za pionirja na področju zdravega bivanja.

Najpomembnejše ugotovitve Baumitovega raziskovalnega centra so:

  • Izolacija in fasadni sistem

Z vidika gradbene fizike in bivalnega ugodja se je neizolirana hiša izkazala slabše od izoliranih hiš, hkrati pa porabi 250 odstotkov več energije. Toplotna izolacija odločilno vpliva na zdravo in kakovostno klimo v prostoru.

  • Masivno je kakovostno

Stavbe z masivnimi zidovi in dobro toplotno izolacijo na zunanji strani najbolje shranjujejo energijo in uravnavajo kratkotrajna temperaturna nihanja. Najbolje so bile ocenjene izolirane zidane in betonske hiše.

  • Notranji omet - štejeta prva dva centimetra

Že tanek sloj ustreznega notranjega ometa, od 1.5 do 2 centimetra, bistveno izboljša uravnavanje vlage v prostoru. Omet v zelo kratkem času lahko akumulira veliko količino vlage in jo pri nizki zračni vlagi enakomerno odda v prostor. To vodi k znatnemu znižanju konic vlage v prostoru in skrbi za prijetno bivalno klimo.

Ostali parametri, ki vplivajo na zdravje in kakovost bivanja

  • Hlapne organske spojine (HOS) in vonjave

Po dveh letih so bile vrednosti HOS v vseh hišah v mejah normale, pri vonjih pa so še vedno občutne razlike: v hišah, kjer so uporabljeni suhomontažni sistemi z mavčno-kartonskimi ploščami, je kljub vsakodnevnemu zračenju tudi po dveh letih še vedno prisoten izrazit vonj. Hlapne organske spojine se pogosto nahajajo v tesnilnih masah.

  • Hrup

V betonskih hišah je zunanji hrup pol manj slišen kot v hišah s suhomontažni sistemi z mavčno-kartonskimi ploščami. Zvočno izolacijo izboljša tudi fasadni sistem.

  • Izolacija kot del fasadnega sistema

Masivna stena s toplotno izolacijo na zunanji strani je boljša od opeke, polnjene z izolacijo.

  • Ocena obiskovalcev

Poleg analiz in ocen raziskovalcev je subjektivno oceno izrazilo tudi 200 obiskovalcev raziskovalnih hiš. Večina se je najbolje počutila v izolirani hiši iz 25 centimetrov debelih zidakov, v kateri sta uporabljena notranji omet KlimaWhite in barva KlimaColor. Ta subjektivna ocena se ujema z izsledki raziskave.

Če želite več informacij o izdelkih Baumit, ki zagotavljajo zdravo bivanje, vas vabimo na spletno stran www.baumit.si in www.zdravobivanje.si.