Uporabno
1608 ogledov

Zelenjavo si letos pridelajte kar sami

Zelenjava Profimedias
V negotovih časih se ponovno zavedamo pomembnosti samooskrbe z živili. Tudi na domačem vrtu ali balkonu lahko pridelamo kar nekaj zelenjave in začimb, ki bodo poskrbela za zadovoljne trebuščke.

Prebujanje pomladi nas vsako leto spomni, da začnemo z deli na vrtu ali balkonskem vrtičku. V času samokarentene imamo mnogi nekaj več prostega časa, ki ga lahko posvetimo zelenju izven našega doma. Še posebej sedaj, ko ne obiščemo prav vsak dan trgovine, pa je lahko naš domači vrtiček najbolj varen vir sveže zelenjave in začimb.

Varno in hitro do vseh potrebščin

Če ste eden tistih srečnežev, ki imajo hišo ali stanovanje z vrtom, prav gotovo že razmišljate o kotičku ali visoki gredi, kjer boste nasadili nekaj zelenjave in začimb. Na spletni strani Vrtičkarji boste našli vso potrebno opremo za vaš domači vrtiček. Kar je pa še pomembneje – vse vam bodo varno in hitro dostavili domov, tako da vam ne bo treba zapustiti domačega zavetja.

Vrtičkarji vaša naročila semen zelenjave, cvetlic, začimb in trave ter različne pripomočke za vrt odpremijo še isti dan. Nad 30 evrov pa je dostava na vaš dom brezplačna.

Vrtnarjenje | Avtor: Profimedia Profimedia
Zelenjavni vrt vam lahko odlično uspeva tudi na balkonu. Zelišča uživajo tudi v manjših lončkih, rukola pa bo lahko v dveh tednih po setvi že krasila vaš krožnik. Če se boste odločili za stročnice ne pozabite nakupiti opor za rastline. Paradižnik vam bo na vrtu najbolje uspeval v posebnem premičnem rastlinjaku za paradižnike, ki ga lahko spomladi postavite, če ga potrebujete, jeseni pa ga lahko spet pospravite. Tako se izognete gradbenim posegom v vaš vrt.

Se sledi zime poznajo na vaših balkonskih in vrtnih ograjahNa spletni strani Vrtičkarji lahko naročite tudi nove ograje, ki jih lahko enostavno zamenjate.

Urejanje vrtička

Imate prostor za svoj vrtiček? Poskrbite, da bodo vsi člani družine in tudi vaši hišni ljubljenčki vedeli kam ne smejo stopati. S pomočjo obrob za gredice zavarujte vaš pridelek. Z bakrenim trakom za odganjanje polžev  in solarnim odganjalcem voluharjev in krtov vaš vrtiček zaščitite tudi proti škodljivcem, ki bodo prav gotovo hitro izsledili vaš zelenjavni vrt.

Zelenjavni vrt | Avtor: Pixabay Pixabay

Pri urejanju vrtička vam lahko seveda pomagajo tudi mlajši člani družine. Otroško vrtno orodje bo poskrbelo za veliko veselja in je za male roke veliko bolj primerno in varno.

Tople temperature bodo v naslednjih dneh tudi ponovno zbudile komarje. Pri odprtih terasnih ali balkonskih vratih bo tako mrčes hitro našel pot v vaš dom. Zato prehode zavarujte z magnetnim komarnikom za vrata in komarnikom za okna. Ni hujšega kot ponoči zaslišati brenčanje krvoločnih komarjev.