Uporabno
2090 ogledov

Zgodba o uspehu: S pomočjo pravega partnerja je Klemnovo podjetje ohranilo dober likvidnostni tok

Gorenjska banka Gorenjska banka
Za mnoge podjetnike uvrstitev med največje igralce v svoji panogi pomeni doseg najvišjega zadanega cilja in s tem konec iskanja novih poti ter izzivov. A to bi težko rekli za podjetje Monsun d.o.o., iz Gorenjske.

Medtem ko danes velja za enega največjih distributerjev svežih, zamrznjenih ter konzerviranih prehrambenih artiklov v Sloveniji, se njegova zgodba o uspehu ne konča tukaj. Novim dolgoročnim zmagam naproti to srednje veliko podjetje namreč uspešno krmari med novostmi na vseh področjih in skupaj z zaupanja vrednim partnerjem, ki se zna prilagajati njihovim dolgoročnim potrebam, orje ledino na domačih in tujih trgih. 

Poslovna zgodba Monsun

Monsun d.o.o. je srednje veliko podjetje (med 10 in 49 zaposlenih) iz Gorenjske. Osnovna dejavnost družbe je namreč prav trgovina z živili in storitve, s poudarkom na trgovini z ribami ter drugimi morskimi mehkužci. Podjetje velja za enega največjih distributerjev svežih, zamrznjenih ter konzerviranih prehrambnih artiklov v Sloveniji, ima lastna transportna sredstva in dobro opremljene skladiščne prostore na dveh lokacijah (Kranj in Kozina), ki so vrhunsko opremljeni v skladu s HACCP pravili in zadostujejo zahtevni hladni verigi transporta hranil. Podjetje trguje po celotni Evropi z različnimi artikli, razpošilja lignje, ribe, rake in druge morske sadeže, sire, mlečne izdelke, sveže perutninsko in rdeče meso, pred-pripravljene izdelke in drugo, pri čemer njegova uspešnost raste iz leta v leto. Podjetje sledi vsem trendom na področju trgovanja, saj je leta 2019 začelo z uspešno digitalizacijo svojega poslovanja, saj so med drugim vzpostavili tudi uspešno spletno trgovino s prehrambenimi artikli, imenovano ZAGRIZ. Podjetje se tako uspešno, dinamično in premišljeno prilagaja novostim na aktualnih trgih, vpeljuje novitete na vseh področjih, predvsem nove načine distribuiranja artiklov, pridobivanja strank in digitalizacije poslovanja.

Njegova lastniška struktura je razdeljena med družinske člane Markovič v skupni lasti 51 %, Tima Pajerja z 20 % ter Klemna Dolžana z 29 % lastninskim deležem. Vsi so si bili enotni, da med pandemijo koronavirusa prilagodijo svoje poslovanje povečanemu povpraševanju po spletnemu nakupovanju in brezstični dostavi. Naslednji projekt podjetja (poleg spletne trgovine s prehrano ZAGRIZ) je bil vzpostavitev mreže hlajenih paketomatov, postavljenih na najpogosteje obiskane lokacije po celotni Sloveniji. Strankam se bo na ta način omogočil prevzem izbranih prehrambnih izdelkov kadarkoli, brez čakalne vrste ter z minimalnim tveganjem za okužbo.

Ob dodatni ponudbi lokalne hrane je družba znatno razširila tudi nabor artiklov v spletni trgovini ZAGRIZ in poskrbela za varnejše mednarodno poslovanje, k čemer so v veliki meri prispevale prav finančne rešitve Gorenjske banke.

Gorenjska banka: zanesljiv partner na poti do uspeha

Gorenjska banka | Avtor: Gorenjska banka Gorenjska banka

Prvi stik podjetja Monsun z Gorenjsko banko je bila ugodna ponudba dolgoročnega posojila. Z njim je družba delno refinancirala obstoječe posojilo in si z daljšo ročnostjo zagotovila boljši denarni tok, kar ji omogoča stalno vlaganje viška finančnih sredstev v nadaljnji razvoj. Z željo po varnejšem mednarodnem poslovanju je temu dodala akreditivno poslovanje, Gorenjska banka pa ji je omogočila COVID moratorij za leto 2020 na obstoječem dolgoročnem posojilu in ji obenem pomagala pridobiti dolgoročno posojilo za obratna sredstva s poroštvom Republike Slovenije.

"Gorenjska banka je pokazala veliko mero kooperativnosti in ažurnosti, predvsem pa se je zmožna prilagajati našim potrebam ter skuša razumeti širšo sliko podjetja in naše cilje, kar je zelo pomembno. Le na ta način nam namreč lahko zagotovi stalno likvidnost in s tem posledično nemoteno nabavo blaga ter obvladovanje stroška zalog in terjatev," izpostavi Klemen Dolžan, eden od lastnikov podjetja Monsun.

Poslovni izzivi številnih malih podjetij

Pandemija je nedvomno spremenila poslovno stanje marsikaterega podjetja, slabše poslovanje tekom preteklega in letošnjega leta pa prav tem onemogoča vložek v rast ter razvoj. Moratorij na obstoječe posojilo je zato lahko dobra rešitev, saj omogoča investicije v projekte, ki so že v teku, pa tudi tiste, ki jih posamezno podjetje šele začenja izvajati. Družba Monsun je denimo na ta način ob pomoči Gorenjske banke sredstva vložila v postavitev mreže hlajenih paketomatov po celotni Sloveniji in širitev spletne trgovine Zagriz ter tako poskrbela za stabilnejše poslovanje v prihodnosti.

Prednosti finančnih rešitev Gorenjske banke

Gorenjska banka se trudi najti finančne rešitve, prilagojene potrebam, ciljem in željam vsakega posameznega komitenta. Pri tem izhaja iz razgovora in osebne obravnave, ki temelji na medsebojnem poznavanju, zaupanju ter skupni rasti, v kar se je prepričala tudi družba Monsun. S finančnimi rešitvami Gorenjske banke je namreč tudi v negotovih časih, polnih preizkušenj, lahko razširila svoje poslovanje in, še pomembneje, ponudbo prilagodila potrebam strank, kar ji omogoča ne le obstanek, temveč tudi napredek.

Ker se naše podjetje ukvarja s trgovino, potrebuje več likvidnostnih sredstev od marsikaterega drugega podjetja. Preprosto potrebujemo stalna sredstva za financiranje zalog in nabavo blaga, kar Gorenjska banka še kako razume. Z njene strani smo bili resnično deležni odzivne in korektne obravnave naših potreb, posledično tudi rešitev. Ta banka brez dvoma premore posluh za financiranje, zaradi česar je zmožna pripraviti ugodna bančna posojila, z željo po učinkovitosti v kar največji meri prilagojena specifičnim potrebam posameznega podjetja.

Klemen Dolžan, Monsun d.o.o.

V kolikor tudi sami razmišljate o možnih finančnih rešitvah, s pomočjo katerih bi razvili nove poslovne zamisli ali razširili stare, nas kontaktirajte. Radi vam bomo prisluhnili in skupaj z vami izdelali najustreznejšo finančno strategijo, s pomočjo katere boste sebi ter svojemu podjetju zagotovili podjetniško rast.