Uporabno
1340 ogledov

Živali so lahko navdih za umetnost

MUmetnost Ljubljanske mlekarne
V vsakdanjem življenju navadno živali ne dojemamo kot objekte umetnosti. Naša življenja se prepletajo, ampak hiter tempo življenja ne dopušča veliko opazovanja naše okolice. Samo z opazovanjem pa lahko vidimo, da se lahko tudi od živali kaj naučimo in njihovo življenje spremenimo v umetnost.

Obiskali smo kmetijo Na Kalu v Idrijskih Krnicah, kjer prebiva družina Strel. Na svoje pašnike spuščajo črede krav, ki se prosto pašejo. In prav prosta paša je ta, ki odločilno vpliva na kvaliteto njihovega življenja. To je tudi dokazala skupina britanskih znanstvenikov. Iz njihove študije lahko razberemo, da so prostopašne krave samostojnejše, živahnejše in vitalnejše. Seveda pa so take krave tudi bolj svobodne, svoboda pa jim omogoča pristnost.

MUmetnost | Avtor: Ljubljanske mlekarne Ljubljanske mlekarne

Njihovo življenje je sestavljeno iz sprehajanja, počivanja, prežvekovanja in spanja. Čez dan prehodijo približno tri kilometre. Večino dneva preživijo stoje, ko hodijo in jedo travo. Se pa kravice tudi rade zleknejo. To je tudi čas, ko prežvekujejo.

V Ljubljanskih mlekarnah se zavedajo pomembnosti kvalitetnega življenja krav, zato so jih tokrat postavili v ospredje. Spodbudili so pet mednarodno priznanih slovenskih umetnikov, da so iz življenja prostopašnih krav ustvarili umetnost. Za svoj navdih so vzeli kravjo hojo. Petim kravam iz črede – Liski, Šipki, Bori, Sivi in Drohi, so nadeli posebne ovratnice z GPS sledilniki. Točke njihove lokacije so zrisale pot, ki so jo krave prehodile. Te poti so bile navdih za umetniško ustvarjanje Alje Horvat, Natana Eskuja, Nenada Cizla, Mitje Ficko in Vide Igličar. In tako je nastala Mumetnost.

Mumetnost je poveličevanje pristnega in svobodnega, je združevanje narave z umetnostjo. Mumetnost v ospredje postavlja lepoto proste paše in pristnost mleka, ki medtem nastaja. Razstava bo na ogled od 8. novembra do 6. decembra 2021 v galeriji EX Arte na Židovski ulici v Ljubljani, od 12. novembra dalje pa tudi virtualno na www.mumetnost.si. Paša za oči. Vstop je prost.