Uporabno
1270 ogledov

Življenje teče v barvah – ste že našli svojo najljubšo?

Barvanje stene Profimedia
Pokaži mi svoje barve in povem ti, kdo si. Ameriški umetnik Danny Kaye meni, da je življenje eno ogromno platno, na katerega je smiselno nanesti čim več barv, saj bo samo tako postalo pisano in iskrivo. Barve nas spremljajo vsepovsod, a le malokatera v nas vzbudi posebna čustva. Ali ste že našli svojo?

Z barvami se srečujemo povsod. Bodisi v gozdu, na plaži, v knjižnici, na zabavi in celo doma. In skoraj tako pogosto kot živali menjajo dlako, nekateri menjajo barvo sten. Ta majhen korak do popolne preobrazbe prostora naše srce napolni s kančkom svežine in občutkom urejenosti, po katerem dandanes hrepeni nemalo posameznikov. Mogoče še ne veste, a svet se deli na dve skupini – enim rečemo barvno pogumni ljudje, drugi pa so barvni strahopetneži. Naj pojasnimo. Medtem ko mnogi radi eksperimentirajo z različnimi odtenki in barvami, nekateri še vedno niso odprti za spremembe, kar je ena najbolj usodnih napak pri izbiranju barv za svoj dom. Na kaj vse bi morali paziti med iskanjem popolne kapljice barve?

Otrok, ki barva po steni | Avtor: Profimedia Profimedia

Pravilo 60-30-10

Če menite, da so vaši prostori dolgočasni, si jih oglejte iz vidika pravila 60-30-10, ki ga dandanes uporabljajo vsi najboljši notranji oblikovalci. Pravilo trdi, da 60 odstotkov barve v prostoru izhaja s sten, 30 odstotkov iz blazin, talnih oblog in oken, 10 odstotkov pa iz različnih dekorativnih kosov, kot so slike, umetnine in rože. Če torej menite, da je vaš dom turoben in brez osebnosti, se težava verjetno skriva v barvi sten, kar pomeni: Dajte si duška in prebarvajte te stene!

Barvanje stene | Avtor: Profimedia Profimedia

Kako ugotoviti, če je izbrana barva res ustrezna?

Najboljši način, kako poiskati barvo, ki je kot nalašč za vaš dom, je ta, da na steno preprosto nanesete majhen vzorec barve, za katero menite, da bi lahko bila prava in z njim bivate nekje od 24 do 48 ur. Tako boste barvo videli iz vseh zornih kotov – zjutraj, popoldan in zvečer, obenem pa boste lahko ugotovili, če pristaja pohištvu v prostoru. Na to, kako človeške oči zaznajo določeno barvo vpliva tudi sama velikost sobe, količina naravne in umetne svetlobe ter konkurenčni elementi, kot so na primer talne obloge in večji deli pohištva. 

Vzorci barv za steno | Avtor: Profimedia Profimedia

Številna podjetja, ki se ukvarjajo s prodajo barv, strankam ponujajo majhne vzorce. Priporočamo, da ga vzamete domov in ga postavite na različna mesta po prostoru. V nekaj dneh se vam bodo misli zbistrile, saj boste lahko opazovali, kako barva sodeluje z vašimi blazinami, kavčem, posteljo, omarami in tako naprej.

Iskanje prave barve | Avtor: Profimedia Profimedia

Kako daleč se razteza vaše barvito znanje?

Čeprav se z barvami srečujemo vsak dan, pa o njih vemo zelo malo. Ali pač? Ste vedeli, da je barva žalovanja na Kitajskem in ponekod v Afriki bela? Do 15. stoletja naj bi bila bela barva žalovanja tudi v Evropi. Rdeča barva v Rusiji predstavlja lepoto, v Indiji pa je simbol za vojaka, medtem ko naj bi nas modra ščitila pred čarovnicami. Dandanes poznamo neskončno veliko odtenkov različnih barv, pa vendar se pogosto niti ne zavedamo, kako pisano zgodovino nosijo s seboj. Kako daleč pa se razteza vaše barvito znanje? Ste razpoloženi za kratek kviz, ki ima mimogrede dobrodelen razplet?

Zemljevid sveta | Avtor: JUB JUB

Ali veste, katera svetovno znana nevesta je odprla vrata belim porokam? Preizkusite se v novem JUPOL kvizu in z njim pomagajte pri obnovi otroškega letovišča. V sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje in Jubom boste lahko prispevali pri obnovi prostorov otroškega letovišča v Zambratiji. In ker se dobro z dobrim vrača, se s sodelovanjem v kvizu lahko vključite v nagradno igro, v kateri bo podarjenih 150 velikih brisač za na plažo. V nagradnem žrebu boste sodelovali vsi, ki boste poslali dokazilo o nakupu barve JUPOL Classic ali z reševanjem JUPOL kviza o barvah.

 

Otroci na plaži z JUB brisačo | Avtor: JUB JUB

V barvnem kvizu lahko raziščete, kako dober poznavalec barvnih dogodkov pravzaprav ste, obenem pa s tem prispevate en lonček barve v dobrodelne namene. Nagradna igra poteka na Jubovi spletni strani in traja od 28. 3. 2022 do 30. 4. 2022. Organizator bo v nagradni igri podaril 150 nagrad, od tega jih bo 50 podelil tistim, ki bodo v nagradni igri sodelovali z nakupom barve, 100 pa tistim, ki bodo sodelovali z reševanjem JUPOL kviza.

 

JUPOL Classic kot rdeča nit vsakega sodobnega prostora

Izbira pravega ponudnika barv za stene res ni mačji kašelj. Poskrbeti moramo, da ima le-ta dovolj široko ponudbo, da so barve zares kakovostne, poceni in ekološke. Predstavljamo vam družino JUPOL, ki že vrsto let skrbi za želje in potrebe svojih uporabnikov. Vse barve so narejene na vodni osnovi, obenem pa so tudi zdravju in okolju prijazne ter enostavne za uporabo in vzdrževanje. 

JUPOL Classic | Avtor: JUB JUB

Tokrat vam predstavljamo večletno uspešnico JUPOL Classic. Gre za okolju in uporabniku prijazno barvo, ki omogoča enostavno aplikacijo in zagotavlja stalno kakovost ter visoko izdatnost in pokrivnost. Prebarvani površini povrne lep in svež izgled, odlikuje pa jo tudi vrhunska paroprepustnost. JUPOL Classic je popolna izbira za manj obremenjene stenske in stropne površine tako v stanovanjskih kot tudi v poslovnih zgradbah ter drugih javnih objektih. Omenjena barva je s strani nemškega inštituta eco-INSTITUT prejela certifikat, ki jo uvršča v razred A, kar pomeni, da ima zelo nizko emisijo v prostoru ter je okolju in uporabniku prijazen izdelek.