Uporabno
7679 ogledov

Znižajte stroške ogrevanja z dobro izbrano toplotno črpalko

Dines Dines
Verjetno te dni gospodarji družinskih proračunov zelo intenzivno razmišljajo, koliko evrov bo prihajajoče hladnejše obdobje leta pobralo iz družinskih prihrankov. Seveda vsi upamo na milo zimo in na čudežne ukrepe globalne in nacionalne politike, ki naj bi prinesli nižje stroške ogrevanja.

Na svetovno gibanje cen energije kot posamezniki nimamo vpliva. Lahko pa dobro premislimo in izvedemo ukrepe za znižanje stroškov, na katere pa imamo vpliv in jih bomo tudi hitro občutili v obliki prihrankov v denarnici. Kateri od energentov bo letos najcenejši, najbolj reguliran s strani države in bo zadnji podvržen morebitnim redukcijam, je jasno. To bo električna energija, ki se je/bo pričakovano podražila najmanj od vseh energentov. Če vlečemo analogijo naprej proti razmišljanju o najprimernejšem sistemu ogrevanja, ki ga poganja električna energija, sistemu, iz katerega lahko dobimo za vloženo električno energijo največ toplotne energije, potem je to zagotovo toplotna črpalka.

Ponudba toplotnih črpalk je na trgu precej pestra. Nakup toplotne črpalke je dolgoročna naložba, zato na odločitev za proizvajalca toplotnih črpalk močno vpliva njegovo dobro ime, ki si ga je skozi leta ustvaril z zanesljivimi, inovativnimi in učinkovitimi izdelki. Ker kupujemo lokalno, je pomembno za dobavo, vgradnjo in vzdrževanje izbrati podjetje z dolgoletnimi izkušnjami, ki bo z nami vso življenjsko dobo toplotne črpalke, z dobro mrežo zanesljivih in certificiranih monterjev in vzdrževalcev.

Če bi presejali celoten slovenski trg ponudnikov skozi te parametre, bi se skoraj zagotovo najvišje uvrstile toplotne črpalke blagovne znamke Fujitsu, dobavo in vgradnjo pa bi zaupali podjetju Dines in njihovim pogodbenim vzdrževalcem. Japonsko podjetje Fujitsu predstavlja pionirja na področju toplotnih črpalk in ponuja res veliko modelov za različna pričakovanja investitorjev. Njihove toplotne črpalke zrak-voda serije Waterstage, ki obsega več kot 30 različnih modelov in kombinacij zunanje in notranje naprave, veljajo za ene najbolj kakovostnih in robustnih izdelkov na trgu. Obstajajo v nizko temperaturni in visoko temperaturni izvedbi. Tako jih danes srečujemo tako pri novogradnjah s sodobnim ploskovnim načinom ogrevanja, kot je talno, stensko ali stropno ogrevanje, kot tudi pri hišah, ki so doživele večjo ali manjšo arhitekturno in energetsko prenovo in se ogrevajo prek obstoječih radiatorjev ali v kombinaciji z radiatorji in talnim gretjem. Da poskrbijo tudi za vedno dovolj veliko zalogo tople sanitarne vode nam niti ni treba poudarjati.

Dines | Avtor: Dines Dines

Talno gretje je eden najbolj udobnih in temperaturno ugodnih načinov ogrevanja. Zaradi velike grelne površine se za razliko od točkovnih grelnih teles (radiatorji, klimatske naprave ...) temperatura v prostoru enakomerno porazdeli s pomočjo sevalne toplote. Ogrevalni občutek je podoben, kot da nas ogrevajo sončni žarki ali IR paneli. Zaupali vam bomo še namig za dodatno varčevanje električne energije. Enak občutek toplotnega ugodja zaradi velike površine prenosa (sevalne) toplote, kot je na primer pri radiatorskemu ogrevanju zraka na 22 stopinj Celzija, dosežemo že, če termostat nastavimo na temperaturo 19. stopinj Celzija. Vsaka stopinja manj predstavlja kar 6-odstotni prihranek pri stroških vložene energije. Najcenejša je torej energija, ki je ne porabimo. Naj samo spomnimo še enkrat na varčevalni učinek toplotnih črpalk Fujitsu, ki dodajajo eni enoti vložene električne energije še 3 do 5 enot dodane vrednosti v skupni učinek "proizvodnje" toplote.

Fujitsu je tudi eden prvih proizvajalcev, ki je začel kot hladilni medij uporabljati ekološki plin z oznako R32. Njihove toplotne črpalke zaradi odličnih izkoristkov (SCOP od 3 do 5) učinkovito delujejo tudi pri nizkih zunanjih temperaturah vse do -20 stopinj Celzija, njihova Super High Power serija pa celo do -25 stopinj Celzija. Tako nizkih temperatur v Sloveniji že dolgo nismo imeli, nikoli pa se ne ve. Pomembno je, da izberemo ustrezno moč toplotne črpalke, ki odgovarja pričakovanjem, vrsti in toplotnim karakteristikam objekta, v katerega se vgrajuje.

Dines | Avtor: Dines Dines

Inovativnost podjetja Fujitsu je pregovorno že stalnica pri razvoju in izboljšavah njihovih izdelkov. Naj omenimo, da v svoje toplotne črpalke vgrajujejo izjemno učinkovit koaksialni toplotni izmenjevalec ter inovativni dvojni krožni kompresor z linearnim tekočinskim vbrizgavanjem brez neželenega pregrevanja izhodnega plina med fazo kompresije.

Ko Japonci združijo najboljše z Nemci, postane delovanje toplotnih črpalk prava simfonija

Nemško podjetje Siemens je namreč prispevalo razvoj "pameti" za napredne japonske toplotne črpalke. Saj ne, da japonski inženirji ne bi znali sami razviti česa podobnega. Je bilo pa lažje in cenejše (tudi za kupce toplotnih črpalk) uporabiti že razvito in preverjeno ter ničkolikokrat dokazano nemško tehnologijo in jo prilagoditi za uspešno komunikacijo in krmiljenje naprednih komponent Fujitsu toplotnih črpalk. Krmili lahko do dva neodvisna ogrevalna kroga (2 x talno, talno + radiatorji), krmili ogrevanje bazena ter dodaten vir ogrevanja, kot je na primer dodaten kamin na lesno biomaso ali sončne kolektorje.

Dines | Avtor: Dines Dines

Upravljanje nastavitev, navigacija in pregled delovanja prek notranje hidravlične enote je rešeno preprosto in intuitivno. Vmesnik sestavljajo en velik LCD zaslon in velik vrtljivi ter nekaj pomožnih gumbov. Vmesnik lahko povežemo brezžično z dodatnimi žičnimi in brezžičnimi upravljalniki in termostati ali pa s sistemi, ki omogočajo oddaljen nadzor in upravljanje prek računalnika ali telefona iz kateregakoli konca sveta.

Dines | Avtor: Dines Dines

Vedno vedo, kaj se dogaja v in izven objekta in ustrezno odreagirajo

Toplotne črpalke Fujistu spremljajo razmere v in izven objekta z vrsto senzorjev. Eden od senzorjev spremlja zunanjo temperaturo in samodejno nadzira in prilagaja temperaturo vode in krivuljo gretja glede na nastavitev želene sobne temperature. Glede na zunanje temperature lahko sistem samodejno preklaplja med ogrevanjem in hlajenjem prostorov in s tem omogoča komfortno temperaturo v vseh letnih časih. Cirkulacija vode in kompresor se samodejno prilagajata delovanju pri nizki zunanji temperaturi in se s tem izogneta zamrzovanju vode.

Naprednemu krmilniku lahko zaupamo tudi neodvisen nadzor nad več ogrevalniki krogi. To je pogosta situacija, kadar imamo v istem objektu mešani visoko-temperaturni sistem (radiatorji) in talno gretje (hlajenje).

Dines | Avtor: Dines Dines

Glede na okolico namestitve lahko zunanja enota deluje tudi v nizko-šumnem načinu (pri seriji High Power) in tako ohranjamo dobre odnose z bližnjimi sosedi, ki imajo spalne prostore blizu zunanje enote toplotne črpalke.

Ob izredno mrzlih dnevih in nočeh toplotna črpalka na pomoč za višjo odzivnost pri ogrevanju prostorov "pokliče" tudi vgrajen pomožni električni grelec. Aktivira ga le v primeru, ko je to zares potrebno oziroma v izrednih razmerah, kot so napake v delovanju naprave. Tako se nikoli ne bo zgodilo, da bi ostali brez tople vode in v mrzlih prostorih.

Velja opozoriti še na eno pomembno varčevalno posebnost Fujistu Waterstage toplotnih črpalk. Funkcija za prihranek električne energije "peak cut" omogoča 4- stopenjsko nastavitev največje porabe elektrike, s čimer lahko uspešno nadziramo stroške porabljene električne energije za ogrevanje.

Za vsako situacijo na terenu ima Fujitsu že pripravljeno rešitev za ogrevanje

Fujitsu ponuja 30 različnih kombinacij toplotnih črpalk zrak-voda Waterstage v treh različnih serijah. Vse serije so dobavljive tudi v notranji kompaktni izvedbi z vgrajenim 190 litrskim hranilnikom za sanitarno toplo vodo. Serija Comfort moči od 5 do 10 kW, ki uporablja hladilni medij R32 z 67 % manjšim potencialom globalnega segrevanja v primerjavi s plinom z oznako R410A, je namenjena hišam z dobro in odlično toplotno izolacijo, grajene v pasivnem oziroma skoraj nič-energijskem standardu. Ta serija se pohvali z eno najvišjih grelnih številov COP/SCOP na trgu (do 4,74 pri režimu A7/W35 in do 3,39 pri režimu A2/35W) in energijsko učinkovitostjo A+++. Pomembno je vedeti, da te toplotne črpalke učinkovito segrejejo vodo do 55°C pri zunanji temperaturi -10°C brez pomoči električnega grelca.

Dines | Avtor: Dines Dines

Seriji visoko temperaturnih toplotnih črpalk High Power moči od 11 do 16 kW in Super High Power moči od 15 do 17 kW segrejeta vodo do 60 st. C brez pomoči električnega grelca tudi pri zunanji temperaturi -20 stopinj pod ničlo, učinkovito pa delujeta vse do -25°C. Pri še nižjih zunanjih temperaturah, ki jih sicer v Sloveniji skoraj ne poznamo, priskoči na pomoč vgrajen električni grelec. Obe omenjeni seriji toplotnih črpalk sta zato namenjeni tudi ogrevanju v starejših objektih z vgrajenimi radiatorji in v saniranih objektih, kjer del nalog ogrevanja prostorov prevzema ploskovno talno, stensko ali stropno ogrevanje, drugi del pa točkovno gretje z radiatorji, konvektorji ...

Dines | Avtor: Dines Dines

Vse omenjene serije omogočajo vklop reverzibilnega cikla, ki je v vročih poletnih dneh in večerih namenjen ohlajanju prostorov. Prav tako omogočajo krmiljenje ločenih ogrevalnih krogov, priklop dodatnega klasičnega vira ogrevanja (plin, olje, peleti, sončni kolektorji ...) s samodejnim preklapljanjem in učinkovitim krmiljenjem ter možnostjo razširitve sistema, tudi za ogrevanje bazenske vode.

Garancija kakovosti z vključenim rednim servisiranjem

Fujistu za svoje toplotne črpalke ponuja 3-letno tovarniško garancijo. Ob doplačilu jo lahko vsak investitor podaljša na 5 let. V doplačilo pa sta že všteta redna servisa v drugem in četrtem letu delovanja naprave. Življenjsko dobo toplotnim črpalkam lahko z rednim servisiranjem podaljšamo krepko čez 20 let.

Dines | Avtor: Dines Dines

Fujitsu toplotne črpalke se ponašajo z možnostjo aktivnega člena v tako imenovanih pametnih električnih omrežjih (SG-REady), za njihovo kakovost so prejeli certifikate EHPA Quality in KEYMARK.

Zastopnik za Fujitsu toplotne črpalke v Sloveniji je podjetje Dines iz Ljubljane (www.dines.si) z izkušeno ekipo svetovalcev, monterjev in vzdrževalcev. Na tej povezavi si lahko ogledate celotno linijo Fujitsu toplotnih črpalk. 

Dines | Avtor: Dines Dines