68 ogledov

V gore preudarno, premišljeno in z veliko stopnjo odgovornosti

gore, markacija Pixabay
Včeraj je dežurna helikopterska ekipa za reševanje v gorah GRZS s policistom gorske policijske enote in helikopterjem Slovenske vojske posredovala v šestih primerih.

Posredovati so začeli že okoli 8. ure, ko so bili policisti obveščeni, da je 57-letna planinka, državljanka Izraela, na poti s Kredarice proti Kalvariji, začutila bolečino v kolenu in poti ni mogla nadaljevati. Na kraju so bili gorski reševalci GRS Mojstrana in z dežurno helikoptersko ekipo za reševanje v gorah s policistom gorske enote planinko s helikopterjem Slovenske vojske prepeljala v zdravstveno ustanovo. Okoli 10.50 so nudili pomoč 60-letni pohodnici, državljanki Avstralije, ki je obnemogla na območju med Konjskim sedlom in Kredarico. S helikopterjem je bila prepeljana v dolino.

Okoli 11. ure so pomoč nudili 28-letnemu državljanu Poljske, ki se je telesno poškodoval med soteskanjem v kanjonu Fratarica v Logu pod Mangartom. S helikopterjem je bil prepeljan v zdravstveno ustanovo. Okoli 14.35 se je na planini Konjščica v občini Bohinj telesno poškodovala 58-letna planinka, državljanka Nemčije. Na kraju so bili gorski reševalci GRS Bohinj. Planinko so s helikopterjem prepeljali v zdravstveno ustanovo. 

Dežurna ekipa je okoli 13. ure nudila pomoč še na območju Kobariškega Stola. Po podatkih se je 70-letnemu padalcu, državljanu Nemčije, takoj po vzletu zaprlo padalo in je padel na bližnjo makadamsko cesto ter se telesno poškodoval. Okoli 16. ure pa je še 59-letni voznik na območju vasi Kožljek v občini Cerknica s tovornim vozilom prevrnil in telesno poškodoval. Oba sta bila s helikopterjem prepeljana v zdravstveno ustanovo. 

"Obisk narave je ključen za ohranjanje kondicije in skrb za zdravo življenje. Pa vendarle ponovno apeliramo na opozorila, da se v gore odpravite preudarno, premišljeno in z veliko stopnjo odgovornosti. Vnaprej si načrtujte turo, ki bo primerna vašemu znanju, času, vremenu in vašim psihofizičnim sposobnostim. Bodite primerno opremljeni in obuti. V gore pojdite zdravi. Zaradi morebitnih spreminjajočih vremenskih razmer vam pred odhodom v visokogorje svetujemo tudi sprotno spremljanje. Pri odhodih v gore naj svojci ali prijatelji vedo, kam greste in kakšen je potek ture. Na varnem mestu jim tudi sporočite, kako se odvija tura in morebitne spremembe. S sabo imejte napolnjen mobilni telefon in v visokogorje nikoli ne hodite sami," so ob tem pojasnili v Policijski upravi Kranj.

Ob tem policisti apelirajo tudi na gostinsko-turistično osebje hotelov, avto kampov, apartmajev, sob, ki naj informirajo svoje goste pred odhodom v hribe in gore. Svetujejo jim obisk informacijsko-turističnih točk, kjer jim bodo znali svetovati in ponuditi primerno turo v naravi. "Ugotavljamo namreč, da nekateri tuji obiskovalci gora, nimajo prave predstave in informacij o težavnosti naših gora. Raznovrstnost vzrokov kaže na zahtevnost slovenskih gora in nevarnosti, ki so jim izpostavljeni pohodniki in alpinisti. Pri pohodnikih gre še vedno najpogosteje za padce, zdrse, onemoglost in bolezenska stanja – vse to pogosto v kombinaciji slabšo telesno pripravljenostjo, utrujenostjo in neustrezno pripravo na turo; pri alpinistih pa za padajoče kamenje in odlome skal," poudarjajo policisti in zaključujejo: "Situacija v gorah se s spremembo vremena že spreminja, spremembe pa bodo sčasoma tudi vse bolj intenzivne. Temperature so že nižje, tla so dlje časa vlažna, hitreje je tema. Prilagodite se in pazite nase."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.