Vizita za živali > Festival
319 ogledov

Kaj je mentalna stimulacija?

Mentalna stimulacija pes Društvo za ljubitelje živali Ljubljana
Za psa je lahko mentalna stimulacija že to, da se na sprehod odpravimo nekam, kjer še ni bil.

"Mentalna stimulacija je izredno pomembna za zdravje in razvoj možganov. Pri psu zbuja radovednost ter krepi njegovo samozavest in sposobnost soočanja z različnimi izzivi, ki mu jih bo življenje postavilo na pot. Hkrati pomanjkanje mentalne stimulacije vodi v stres in z njim povezane težave," pravijo na Društvo za zaščito živali Ljubljana, kjer so lani ustnovili tudi pasjo šolo ZA PSA, ki deluje po sodobni in psom prijazni metodi naravne vzgoje.

Več o delovanju društva, pa tudi njihovi sodobni šoli za pse, boste lahko izvedeli na Festivalu za ljubitelje živali.

Kaj je mentalna stimulacija?

Sicer je mentalno stimulacijo in kako jo vključiti v vsakdanje življenje opisala inštruktorica Alja Willenpart iz pasje šole ZA PSA.

Vestni pasji lastniki se zavedajo, da psi potrebujejo kakovostno prehrano, vzgojo in gibanje. Tukaj gre za njihov um. Kako je s tem?

Čeprav so druge stvari morda še vedno v ospredju, se zadnje čase vedno več govori tudi o mentalni zaposlitvi. To pozdravljam, saj je izredno pomembna za zdravje in razvoj možganov. Krepi samozavest psa in ga pripravi na nove situacije. Če mentalne stimulacije ni, prihaja do kroničnega stresa, ki povzroča različne težave. Res pa je, da je pojem mentalne stimulacije dostikrat napačno razumljen.

Kaj je torej mentalna stimulacija?

Mentalna stimulacija pes | Avtor: Društvo za ljubitelje živali Ljubljana Društvo za ljubitelje živali Ljubljana
Če poenostavimo, je mentalna stimulacija situacija dejavnosti, pri katerih pes spoznava nekaj novega in mora uporabljati možgane. Pomembno je, da so tu vključena vsa čutila, torej vid, sluh, voh, tip in okus. Če želimo, da pes resnično razmišlja, je pomembno, da so dejavnosti raznolike. To pa ne pomeni, da potrebujemo kakšno posebno opremo ali veliko priprav. Za psa je lahko mentalna stimulacija že to, da se na sprehod odpravimo nekam, kjer še ni bil. To je lahko samo sosednja ulica, pa bodo njegova čutila in možgani dobili zaposlitev. 

Kaj priporočate lastnikom, ki bi radi v življenje svojega psa vnesli več mentalne stimulacije?

Alja Willenpart z učenci.Kot rečeno, že na vsakdanjem sprehodu lahko naredimo veliko. Hodimo počasi in psu pustimo raziskovati okolico. Če se bo odločil pet minut vohati nek grm, bo to pač del tistega sprehoda. V času, ko mi stojimo in ga čakamo, on odkriva informacije, ki človeškemu nosu nikoli ne bodo dostopne.V programe naše pasje šole vključujemo različne načine dela z nosom, saj je voh pri psih izjemno dobro razvit, delo z nosom pa jih hkrati pomiri in mentalno zaposli. Dejavnost, ki jo pogosto izvajamo, je iskanje priboljškov v travi. Začnemo tako, da pred psa v tišini in brez ukazov spustimo na tla nekaj priboljškov. Počakamo, da jih poišče in poje. Ko vemo, da je dojel, kaj počnemo, vzamemo celo pest priboljškov in jo raztresemo po tleh.

Mentalna stimulacija pes | Avtor: Društvo za ljubitelje živali Ljubljana Društvo za ljubitelje živali Ljubljana
Pomembno je, da je priboljškov dovolj. Če vržemo samo dva ali tri, bo pes namreč aktiviral samo vid – gledal bo, kam so padli priboljški. Če vzamemo celo pest, si bo pomagal z nosom. Bolj ko naš pes obvlada iskanje priboljškov, na večjo površino mu jih lahko raztresemo.

Kje lahko najdemo primerno okolje?

Priložnosti za mentalno stimulacijo lahko najdemo vsepovsod. Ko prinesemo domov vrečko iz trgovine, psu pustimo, da jo razišče. Omogočimo mu opazovanje, recimo ljudi, psov ali prometa v daljavi, nas pri gospodinjskih opravili ali delu na vrtu, česarkoli zanimivega in novega. Čofotanje po vodi, okušanje novih stvari, iskanje priboljškov, ki smo jih skrili v tulec toaletnega papirja ... tudi to je mentalna stimulacija.

Kaj s takšnimi vajami dosežemo s psom?

Zelo pomembna posledica pravilnegaukvarjanja z umom našega psa je samozavest. Veliko prevečkrat vidimo pse, ki so negotovi, prestrašeni, celo "ugasnjeni". Psi se učijo tudi s pokušanjem. Če niso radovedni, ne pskušajo in jim torej to manjka. Z mentalno stimulacijo pri psih spodbudimo radovednost, ta pa dejansko vpliva na zdravje, psihično in fizično. Omogočimo jim, da poskušajo in doživljajo uspehe, kar gradi njihovo samozavest. 

Kaj pa različni triki, ki prav tako spadajo pod mentalno stimulacijo?

Ko se pes uči novega trika, pri tem seveda razmišlja, uporablja možgane. Res pa je, da se večina psov večine trikcev nauči precej hitro. Ponavadi jim začne uspevati že po nekaj ponovitvah. Ko pes trik osvoji, v resnici postane njegov odziv na povelje avtomatski. Od te točke dalje po mojem mnenju ne moremo več govoriti o mentalni stimulaciji. Pri trikcih in podobnih dejavnostih je pomembna zmernost. Neprestano narekovanje psu, kaj naj počne, ima ravno nasprotni učinek. Namesto, da bi psa miselno stimuliralo, zmanjšuje radovednost in lahko vodi v stanje naučene nemoči.

Je mentalne stimulacije kdaj vendarle preveč?

Mentalna stimulacija pes | Avtor: Društvo za zaščito živali Ljubljana Društvo za zaščito živali Ljubljana
Da, na nek način. Pes se lahko znajde v situaciji, v kateri je preveč dražljajev, ki ga vznemirjajo. To se lahko zgodi na primer v gneči v centru mesta ali v pasjem parku, ali pa, če poskušajo ljudje svojega psa odvaditi strahu pred določeno stvarjo tako, da ga pretirano izpostavljajo tej stvari. S tem psa preobremenimo, kar dolgoročno prinese več škode kot koristi. Če pa se mentalne stimulacije lotimo tako, da psu omogočimo, da stvari odkriva v svojem tempu in samo, če želi, ga torej ne silimo k stvarem, ki se jih morda boji, mu bomo obogatili in popestrili življenje.

Festival za ljubitelje živali bo 11. junija med 9.00 in 16.00 v Češminovem parku v Domžalah. VSTOP BO PROST.

Na festivalu boste spoznali živali, kot so konji, živali s kmetije, ptice, kače, kuščarje, številne terapevtske živali in službene pse ter službene konje. Videli boste mnogo pasjih disciplin, lahko se boste udeležili izobraževalnih delavnice, za otroke bo organiziran lov na zaklad, na voljo bodo tudi mnoge prodajne stojnice.

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.