Vizita za živali > Leksikon bolezni
303 ogledov

Gnojno vnetje maternice

Pes Profimedias
Poimenovanje piometra izhaja iz latinščine, kjer »pyo« pomeni gnoj, »metra« pa maternica. Piometra je torej z gnojem napolnjena maternica.

Piometra je zelo hudo obolenje, saj lahko pride do sepse, kar pomeni, da se bakterije iz maternice razširijo v krvni obtok in naprej v organe. Velikokrat je piometra nevarna, ker pride do poškodbe in odpovedi ledvic, zaradi bakterijskega vnetja, izsušenosti in strupov, ki so se absorbirali iz maternice. Če živali pravočasno ne zdravimo, lahko tudi pogine.

Poznamo odprto obliko gnojnega vnetja maternice, pri kateri se gnoj izceja skozi nožnico navzven, zato to obliko na srečo lastniki zgodaj opazijo. Pri zaprti obliki, ki je dostikrat hujša, pa se gnoj nabira v maternici, ki se zelo poveča in zato obstaja velika nevarnost, da poči in pride do razlitja gnojne vsebine v trebušno votlino ter posledično do vnetja le-te. Bolezen prizadene nesterilizirane srednje stare do starejše samičke in tiste pri katerih so se za preprečitev brejosti uporabljala kontracepcijska zdravila.

Pojavi se približno mesec do tri po zadnji gonitvi. Vzrok za nastanek sprememb v maternici sta hormona estrogen in zelo visoka koncentracija progesterona (razen pri mucah), ki ju v tem času izločata jajčnika. Ta dva hormona povzročata, da v sluznici maternice nastajajo številne ciste s celicami, ki proizvajajo veliko količino tekočine. Nato pa pride do okužbe maternice z bakterijami iz nožnice.

Najpogostejši znaki tega obolenja so rumeno-rjavkast, rdečkast, smrdeč izcedek iz nožnice, močno povečan, boleč trebuh,  povečano pitje in uriniranje, neješčnost, klavrnost, izsušenost, kljub povečanemu pitju, bruhanje in prebavne težave.

Ob postavitvi suma, da gre za piometro, se samičko natančno pregleda. Naredijo se krvne preiskave, da se preveri, kako močno je prisotno vnetje in ali je slabokrvna. Pomembno je preveriti tudi delovanje ledvic, saj so zelo pogosto prizadeta. Z ultrazvokom pregledamo maternico, ugotavljamo njeno velikost, vsebino in tako izključimo brejost ter skupaj s krvno sliko in kliničnim pregledom potrdimo obolenje.

Blago obliko piometre je možno pozdraviti z antibiotično terapijo, a je to samo začasna rešitev, saj se lahko ponovi vsakič po gonitvi. Zato je edina terapevtsko zanesljiva metoda kirurška odstranitev spremenjene maternice in jajčnikov. Pred tem je zelo pomembna stabilizacija samičke, kar dosežemo z antibiotiki, infuzijami in podporno terapijo. Pri operaciji je potrebno paziti, da ne pride do razlitja vsebine, saj je maternica pogosto zelo krhka. Po operaciji ponavadi samičke zelo hitro okrevajo, kar pa je seveda odvisno od starosti, predhodnega zdravstvenega stanja in  trajanja bolezni.

Piometra se pogosteje pojavlja pri psičkah kakor pri mucah.  Pri mucah lastniki ponavadi niti ne opazijo izcedka iz nožnice, ker se muce zelo redno čistijo. Ko pa opazijo povečan trebušček, obolenje najpogosteje zamenjajo za brejost ali zaprtje.

Svetujem, da se samičke, ki jih nimate za razplod, pravočasno sterilizira. Tako se izognete takšnim problemom.   

Viktorija Lončar, dr.vet.med., Zvitorepka, veterinarska ambulanta za male živali, dostopno na: http://www.zvitorepka.si/Nasveti (16. 11. 2015)