Zdravje > Prehrana
63 ogledov

Zakaj izbrati ekološko meso in mleko

mleko Shutterstock
Strokovnjaki so odkrili dodaten razlog, zakaj kupovati raje ekološko hrano.

Ekološko meso in mleko imata po ugotovitvah strokovnjakov višje vsebnosti omega-3 maščobnih kislin, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

Raziskavo so opravili strokovnjaki z Univerze Newcastle, objavili pa so jo v British Journal of Nutrition. Strokovnjaki so analizirali 196 različnih raziskav o mleku in 67 raziskav o mesninah in ugotovili, da imajo ekološki proizvodi za 50 odstotkov več omega-3 maščobnih kislin. Imajo pa manj drugih škodljivih maščob. 

V ekološkem mleku so tudi višje koncentracije vitaminov, ki so topni v maščobah in več konjugirane linolne kisline, ki naj bi varovala pred nastankom rakavih obolenj, pri preprečevanju srčno-žilnih bolezni in prispevala k uspešnejšemu hujšanju. 

Razlike zaradi krmljenja živali

“Če bomo namesto tradicionalnih jedi začeli z ekološko prehrano, bomo v svoje telo vnesli več omega-3 maščobnih kislin,” so zapisali avtorji raziskave. Če spijemo pol litra ekološkega mleka, bomo v telo vnesli okoli 16 odstotkov priporočljive dnevne količine omega-3 maščobnih kislin. Z navadnim mlekom pa 11 odstotkov.

Razlike v sestavi se dogajajo predvsem zaradi različnega krmljenja živali. Raziskava je pokazala tudi negativno plat uživanja ekološkega mleka, saj naj bi se za 74 odstotkov zmanjšal vnos joda. 

krava | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.