Vizita za živali > Svetovalnica
184 ogledov

Kolčna displazija pri psu

Žurnal24 main
Pes ima kolčno displazijo D. Skrbnika zanima, ali mora psu zaradi tega nameniti posebno pozornost in na kaj mora paziti.

Vprašanje bralca: Moj kuža (nemški ovčar) je star dobro leto, na slikanju kolkov se je pokazala displazija, ki so jo ocenili z D. Kuža je v redu, nič ne šepa, nič ga ne boli. Kaj lahko priakujem v prihodnje? Moram zelo paziti, ali lahko z njim tečem, mu dovolim igro z drugimi kužki ...

Odgovarja mag. Anton Lavrenčič, dr. vet. med.

Kolčna displazija je obolenje kolčnega sklepa, kjer gre za neskladnost med glavico stegnenice in ponvico na medenici ter ohlapnost mišic in vezi tega področja. Do tega pride zaradi genetskih in okoljskih dejavnikov.  Stopnjo kolčne displazije ocenjujemo z črkami od A do E, pri čemer z A ocenimo kolke, ki sploh ne kažejo znakov bolezni. Iz tega lahko sklepamo, da z D ocenjeni kolki kažejo precejšnje rendgensko vidne spremembe. Poleg tega po bolezen tekom življenja tudi napreduje, torej se stanje le poslabšuje. Ne glede na vse, pa se bolezen klinično lahko izrazi že pri zelo mladih psih, ali pa ostane skrita več let. V kolikor se bo stanje poslabšalo, pa obstaja veliko možnosti pomoči, tako kirurških, kot tudi z zdravili.

V prihodnje vam svetujem, da kužka opazujete in skušate prepoznati znake, še preden bi prišlo do šepanja (težko vstajanje, neželja po gibanju, slišno ''klikanje'' v kolčnem sklepu, ohlapnost mišic ene noge ... ). Kar zadeva gibanje tek in groba igra z drugimi kužki nista najboljši aktivnosti. Bolje bi bilo, če bi kuža čim več plaval in hodil, saj to krepi mišice tega področja in tako stabilizira sklep.

Opozoriti moram tudi, da vaš kuža ni primeren za nadaljnjo vzrejo, saj bi to stanje prenesel na novo generacijo.