Vizita za živali > Svetovalnica
425 ogledov

Kotitev psičke

Pes Profimedias
Bralko skrbi, saj njeno psičko v kratkem čaka prva kotitev.

Vprašanje: Moja psička je breja in kmalu jo čaka kotitev. Malce me je strah, ker ne vem, kdaj naj ji pomagam vleči mladiče ven in kdaj ne. Ter kdaj naj razderem posteljico, da zadiha in kdaj to prepustim psički?

Odgovarja Lana Premk, dipl. kinologinja

Psičke skotijo mladičke nekje med 58. in 63. dnem brejosti. Nekaj dni pred tem začnite Vaši psički večkrat na dan meriti temperaturo. Normalna temperatura za odraslega psa je od 37,5 – 39,2 stopinje. Psički do 24 ur pred kotitvijo le ta pade pod 37 stopinj. Najkasneje ob padcu temperature o pričakovani kotitvi obvestite svojega veterinarja, da bo v primeru, ko boste potrebovali pomoč, prirpavljen. Če imate možnost na pomoč pri kotitvi pokličite nekoga, ki je že prisostvoval kotitvam in bo v določenih primerih vedel, kako odreagirat in kdaj poiskati strokovno pomoč. Priporočam tudi branje kakšnih knjig na to temo, ali pa ogled posnetkov kotitve, naprimer na Youtubu.

Težko je natančno opisati, kdaj mladička vleči ven. Kadar je na polovici že zunaj, ga vsekakor lahko nežno primete z nedrsečo gumijasto rokavico ali brisačo za boljši oprijem. Mladička nežno vlečemo naravnost navzdol (nikakor ne vodoravno!), skupaj s popadki. Če imamo občutek, da se je mladiček zagozdil in ga psička z našo pomočjo ne more do konca skotiti, takoj poiščemo veterinarsko pomoč.

Nekatere psičke, sploh tiste, ki kotijo prvič, novoskotenemu mladičku ne predrejo posteljice same. Takrat moramo to čimprej storiti mi. Posteljico raztrgamo s prsti (pomagajo gumijaste rokavice za boljši oprijem) najprej pri glavici in glavico osušimo z brisačo, da očistimo dihalne poti. Kadar psica tega sama ne stori, pretrgamo popkovino približno 2cm od trebuščka. Nato celega mladiča dobro zdrgnemo z brisačo, da pospešimo prekrvavitev in dihanje. Dihalne poti lahko dodatno očistimo tako, da mladička zavijemo v brisačo in ga z glavico (ki ji s prsti nudimo čvrsto oporo) navzdol potresemo, nato pa obrišemo sluz, ki pride iz nosnic in gobčka, oziroma nastavimo mladička psički, da ga poliže. Kadar psička sama začne čistiti novoskotene mladičke ji to povsem prepustimo. Moramo pa paziti, da ne odgrizne preveč popkovine. To najlažje storimo tako, da popkovinico primemo pri korenu, da je psička tam ne more odgrizniti.

Nekatere pasme so že po naravi nagnjene k težavam pri kotitvi. Za take se še posebno dobro pozanimajte, kakšen je potek kotitve. Pri nekaterih je skoraj vedno potreben tudi carski rez.