Vizita za živali > Svetovalnica
202 ogledov

Za družbo bi domov prinesla še enega mucka

Norveška gozdna mačka Profimedias
Bralka ima doma že nekaj let mucka iz zavetišča. Zdaj bi prinesla še enega, a se boji, da bi ga star mucek slabo sprejel.

Vprašanje: Pozdravljeni, pred nekaj več kot tremi leti sem posvojila mladega mucka iz zavetišča. Takrat se mi je zdelo v redu, da vzamem le enega mucka. Sedaj pa razmišljam, da bi mu za družbo prinesla še enega, tudi iz zavetišča. A sem hkrati v dvomih, da je muc že presamostojen, da bi morda zapadel celo v kakšno depresijo, če bi se doma pojavil še en kosmatinec (ali kosmatinka). Veselim se vašega odgovora.

Odgovarja Polona Samec, vodja Zavetišča Horjul

Pozdravljeni, 
na to vprašanje ni enostavnega odgovora. Za začetek je potrebno presoditi, ali vaš muc sploh potrebuje družbo še ene mačke ali ne. Je po naravi družaben, ves čas prisoten, se veliko "pogovarja", je zelo aktiven? Zakaj si želite družbo zanj oziroma na osnovi česa ste presodili, da bi bilo to zanj dobro? Če gre le za vašo slabo vest, ker ste morda več zdoma kot kdaj prej in je muc tega vajen, poleg tega pa še ne zelo aktiven, potem je bolje, da se za še enega mačka ne odločite. 
Če vseeno obstajajo dobri razlogi za drugega mačka, pa je potrebno vedeti, da bo (vsaj) prvih 14 dni zelo pestro. V tem obdobju je možno vse - tudi to, da bo maček zares zameril in pihal, renčal celo na lastnika, do tega, da se bo umaknil. Mački, ki imajo dostop do zunanjega okolja, se znajo celo za vedno ali začasno odseliti drugam. 
Preden se odločite za posvojitev/nakup drugega mačka, se povežite z nekom, ki bo znal oceniti, kakšen pristop pri združevanju bi bil najboljši in kakšnega mačka bi bilo najbolje pripeljati domov. Vsekakor priporočam mladiča, ki naj ustreza tudi karakterno. V prvih dneh je potrebno imeti na voljo dva ločena prostora za čas, ko združevanje ni pod vašim nadzorom, združevati pa z občutkom in počasi, po možnosti s pomočjo npr. mačje mete in drugih pripomočkov, ki mačke spravljajo v boljšo voljo. Glede na to, da so mačke teritorialne živali, je za vse njih prihod še enega mačka na njihovo območje povezan s stresom - za ene bolj in za druge manj. Pred združevanjem je potrebno obvezno preveriti zdravstveno stanje novega mačka. 

Možno pa je seveda tudi, da boste imeli srečo in doživeli izjemo, ki potrjuje pravilo in bo vaš maček prišleka nadvse vesel in obratno. Tudi to se zgodi, ampak zares redko. Preden se odločite, pomislite tudi na to, kaj boste storili, če se mačka nikakor ne bi razumela. Morda je še najbolje, da povabite za kakšno uro na obisk prijatelje in njihovo mačko. Te prve reakcije so kar dober pokazatelj, na kakšen način bi potekalo morebitno združevanje in kasnejše sobivanje.