2454 ogledov

Z ostanki betona do "odgovornih" nagrobnih sveč

Baumit Baumit
Ali ste vedeli, da Slovenci na leto prižgemo okrog 16 milijonov sveč, od tega dve tretjini ob 1. novembru? Ta številka nas postavlja v svetovni vrh po porabi sveč na prebivalca. Ko dogorijo, postanejo odpadek, ki obremenjuje okolje. Bodimo letos bolj odgovorni do okolja, spremenimo svoje navade. Prižgimo svečo manj ali pa “prižgimo” trajno svečo iz okolju prijaznih materialov. Predniki ne bodo zamerili, potomci vam bodo hvaležni.

Baumit predlaga alternativno rešitev ob dnevu mrtvih: trajne sveče iz hobby betona, ki lahko nadomestijo klasične nagrobne sveče, prav tako pa so lahko popestritev malo drugačnega, ekološkega adventnega venčka. Ljubke okolju prijazne betonske svečke so ulili iz že pripravljene betonske mešanice skupaj z mojstrico DIY projektov Urško Oman. Če v poletnih projektih »naredi sam« niste uspeli porabiti celotne vreče suhe betonske mešanice, je pred vami tudi odgovorna rešitev, kako porabiti ostanke. Pa se lotimo dela 

Betonska svečka

Potrebujete:
Za izdelavo trajne svečke potrebujete pripravljeno  suho maltno mešanico HobbyBeton (ali Beton B20), kos lesa ali plastike za plamen, kalup za svečo (npr. valjasta embalaža), za najbolj umetniško razpoložene pa še univerzalno zunanjo barvo. 

Potek dela po korakih:

1. Potrebščine
Pripravite vse potrebščine za delo. Plamen izrežite iz tanjše lesene plošče s pomočjo olfa noža.

Baumit | Avtor: Baumit Baumit

2. Priprava betona
Suhi maltni mešanici HobbyBeton dodajte vodo in dobro premešajte.

Baumit | Avtor: Baumit Baumit

3. Vlivanje v kalup 
Ko ste betonsko maso vlili v kalup, počakajte 1-2 uri in dodajte lesen plamen. 

Baumit | Avtor: Baumit Baumit

4. Osnova
Tako, po dobrih 24 urah je osnovni izdelek končan. Za lepši videz ga lahko pobrusite.

Baumit | Avtor: Baumit Baumit

5. Dekoracija
Tiste z bolj umetniško žilico čaka barvanje sveče ...  

Baumit | Avtor: Baumit Baumit

6. Barvanje "ognja"
... in plamen.

Baumit | Avtor: Baumit Baumit

Končni rezultat
Betonska svečka je pripravljena. Odgovorna in lepa. Za praznike ali vsak dan. Poskusite!

Baumit | Avtor: Baumit Baumit

Izvedba: Urška Omanhttps://www.caricasveta.si/
Material in navdih: Baumit (HobbyBeton) https://baumit.si/proizvodi/betoni-in-veziva/baumit-hobbybeton
Povezava: https://baumit.si/blogsi/resitve/betonska-svecka

Ustvari sam iz betona

Poleg klasične uporabe betona za hobi in profesionalne mojstre (temelji, kamniti zidovi, stopnice, podložni betoni, vrtni zidovi …) se beton vedno bolj uporablja tudi kot material za kreativne izzive. Za manjše projekte je najbolj primerna že pripravljena betonska mešanica v vrečah. Priročna, enostavna in kakovostna rešitev. Če vam ostane in niste pri volji za takojšnje ustvarjanje, ga shranite in zagotovo bo prišel prav za kakšne dekorativne stvaritve. 

Projektov je vedno veliko, zato veselo na delo! Okrasni lončki, svetilke, mizice, vrtne figure. Kalup lahko izdelate tudi sami. Velikokrat je to lahko že obstoječi izdelek, ki potrebuje le malo dodelave in domišljije: plastenke, embalaža iz stiropora, plastični lončki za rože, lesena ogrodja, silikonski modeli … Idej je neskončno veliko. 

Še nekaj idej za DIY mojstre:

Decembrska darila: https://baumit.si/blogsi/resitve/ustvari-sam-iz-betona https://baumit.si/blogsi/resitve/betonska-miza

Božična zvezda

O Baumitu

Blagovna znamka Baumit je bila ustanovljena leta 1988 in je danes uveljavljeno ime v evropski industriji gradbenih materialov. Fasade, ometi, malte, estrihi, betoni, izdelki za keramiko so preizkušeni gradbeni materiali, ki se v svojem delovanju optimalno dopolnjujejo.

Podjetje je v Sloveniji prisotno že od leta 1994. Baumit je vodilni proizvajalec toplotnoizolacijskih fasadnih sistemov in zaključnih slojev v Srednji Evropi. Letno vgradi več kot 45 milijonov kvadratnih metrov fasadnih sistemov Baumit, kar je dober razlog za zaupanje v proizvode znamke Baumit. Skupina Baumit ima podružnice in odvisne družbe v 25 evropskih državah, zaposluje več kot 3500 ljudi, njihova prodaja pa je leta 2020 dosegla milijardo evrov.

V podjetju Baumit so se zavezali, da bodo še naprej razvijali ideje prihodnosti in s svojimi proizvodi ustvarjali pogoje za zdravo bivanje. Več na https://baumit.si/