109 ogledov

Začetek cepljenja z novim cepivom

Covid-19 cepljenje Profimedia
Klinične študije kažejo, da prilagojeni cepivi Pfizerja in Moderne zagotavljata višjo raven protiteles, ki nevtralizirajo različico omikron in tudi njene podrazličice.

Danes se začenja cepljenje proti covidu-19 z novim cepivom podjetja Pfizer, ki je prilagojeno prvotni različici koronavirusa in koronavirusni različici omikron. Izvajalci cepljenja so prejšnji teden naročili okoli 4900 odmerkov tega cepiva, prejeli pa ga bodo danes.

Klinične študije kažejo, da prilagojeni cepivi Pfizerja in Moderne zagotavljata višjo raven protiteles, ki nevtralizirajo različico omikron in tudi njene podrazličice. Omenjeni cepivi sta sicer prilagojeni podrazličici omikrona BA.1, ki v Sloveniji ni več prevladujoča - trenutno v Sloveniji prevladuje podrazličica BA.5.

V Sloveniji je skupno za 152.640 odmerkov prilagojenega cepiva proizvajalca Pfizer in za 33.000 odmerkov prilagojenega cepiva proizvajalca Moderna, a to še ni sproščeno, ker proizvajalec cepiva še ni poslal vse potrebne dokumentacije.

Prilagojeni cepivi Pfizerja in Moderne sta registrirani za uporabo pri osebah, ki so starejše od 12 let in so bile pred tem osnovno cepljene. Prilagojena cepiva bodo tako namenjena cepljenju le s poživitvenimi odmerki cepiv, ne pa tudi osnovnemu cepljenju.

NIJZ cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom cepiv proti covidu-19 priporoča skupinam s tveganjem za težji potek bolezni - ranljivim kroničnim bolnikom, oskrbovancem v domovih starejših in vsem starejšim od 60 let. Cepljenje pa je predvsem priporočljivo za ogrožene skupine, pri katerih je od zadnjega cepljenja minilo več kot šest mesecev.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.