6464 ogledov

Zakon v parlamentu, ti zavarovanci Vzajemne bodo dobili denar

Položnica Vzajemna Boštjan Tacol
Člani odbora DZ za finance bodo danes za potrditev na plenarni seji pripravili predlog zakona o statusnem preoblikovanju zdravstvene zavarovalnice Vzajemna.

Tega je pripravila vlada, določa pa, da se Vzajemna z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja preoblikuje v delniško družbo.

Do ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja bo prišlo 1. januarja 2024, ko se bo obstoječe prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje preoblikovalo v obvezni zdravstveni prispevek, katerega bo v skladu z julija sprejeto novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju začel zbirati Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Predlog zakona določa, da Vzajemna svojemu ustanovitelju, to je ZZZS, vrne njegov vložek ob ustanovitvi, bodisi v denarju ali v delnicah. Več kot 700.000 zavarovancem pa se bodo izplačali njihovi deleži oz. bodo dobili delnice preoblikovane družbe. Upravičenci do delnic v novi delniški družbi bodo ZZZS in zavarovanci Vzajemne na dan 31. december 2023.

Vzajemna, ki danes 93 odstotkov prometa ustvarja iz naslova dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, bo po zagotovilih vlade tudi po ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in preoblikovanju lahko še naprej izvajala svojo dejavnost. V Vzajemni tem načrtom nasprotujejo, saj ocenjujejo, da gre za neupravičen poseg v avtonomijo gospodarske družbe in njenih članov, ter da bi to pod vprašaj postavilo njeno prihodnje delovanje pod neznanim lastnikom.

Predlog zakona je uvrščen na dnevni red redne novembrske seje DZ, ki se bo začela 20. novembra.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 16
  • e95e7fd9ea687d7ff23f77a8c201dc8140701052 09:30 09.november 2023.

    Jih žuli, ker ne bojo več krasno živeli na naš račun.

  • munja 10:29 08.november 2023.

    Ja vzajemčki, konec je dremanja in zehanja v foteljih, ko je denar pritekal sam od sebe in ste si ga na dolgo in široko delili. Treba bo zavihat rokave in iskat nove priložnosti na trgu.

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 09:31 08.november 2023.

    Pri nas se ne ve več kdo plača in kdo pije,totalno razsulo!!!