16 ogledov

Zaradi joškov so moški bolj trapasti

Moškim ni rešitve. Žurnal24 main
''Nekateri mislijo, da so ženske z velikimi joški trapaste. V resnici je ravno nasprotno – zaradi žensk z velikimi joški postanejo trapasti moški.'' (Rita Rudner)

Moški niso najbolj briljantna bitja, po pogovoru z žensko pa postanejo še veliko bolj raztreseni oziroma precej manj uspešni pri reševanju matematičnih nalog ali besednih iger, je pokazala raziskava nizozemske univerze Radboud University (Nijmegen), ki jo je izvedel Johan C. Karremans s sodelavci. Če pa je ženska povrh vsega še privlačna, gre samo še navzdol.

V eksperimentu so sodelujoči, 53 moških in 58 žensk, komunicirali z neznancem istega ali nasprotnega spola, pred pogovorom in po njem pa so morali opraviti teste spoznavnih ali kognitivnih funkcij. V prvem eksperimentu se je izkazalo, da je pri 40 moških udeležencih po pogovoru s pripadnico nasprotnega spola prišlo do upada kognitivnih funkcij, ne glede na to, ali so bili samski ali v zvezi, učinek komunikacije na kognitivne zmožnosti pa je bil še izrazitejši, če se jim je sogovornica zdela privlačna. Pogovor moških z moškimi ni imel nobenih posledic.
Pri ženskah nihanj večinoma ni bilo. Do padca je prišlo samo v primeru, ko so imele relativno močno željo navdušiti moškega sogovornika.

Cilj je postelja
Avtorji študije domnevajo, da pride do takšnih učinkov, ker želijo moški v klepetu z ženskami narediti pozitiven vtis, kar zahteva precej napora in nadzor kognitivnih funkcij, to pa posameznika izčrpa in vpliva na njegove sposobnosti. Pri moških naj bi bilo to bolj izrazito, ker ''v primerjavi z ženskami medspolno komunikacijo dojemajo kot igro zapeljevanja, kar zahteva kognitivno zahtevne poskuse pri ustvarjanju pozitivne podobe'', oziroma povedano bolj preprosto – vedno poskušajo spraviti žensko v posteljo, to pa zahteva nekaj možganov. Ena od alternativnih razlag bi bila, da tradicionalne spolne vloge od moškega pričakujejo, da prevzame pobudo v medspolni komunikaciji, kar od moškega zahteva več kognitivnega napora, da bi deloval v skladu s pričakovanji.

Ima raziskava kakšno praktično vrednost? Raziskovalci namigujejo, da bi lahko izsledki pomagali pri izobraževanju mladih, saj je uspeh v mešanih izobraževalnih ustanovah pogosto slabši kot v šolah, ki jih obiskujejo samo moški ali ženske. Ampak moški prav gotovo ne bi zamenjal odličnega uspeha za odsotnost pomladno brstečih dojk. Seveda pa ne sme biti nihče presenečen, če se ob zapeljivi kolegici ne bo spomnil imen treh najboljših prijateljev, ko bodo želeli, da jih predstavi lepotici.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.