Zdravje
9250 ogledov

15 odstotkov zdravnikov je že dobilo to prošnjo

bolnišnica bolniška postelja pacient
V organizaciji Zdravniške zbornice Slovenije ZZS) bo danes potekal na javni posvet Etični in medicinski vidiki vprašanja evtanazije.

Vprašanje pomoči pri samousmrtitvi in evtanaziji je ponovno aktualno zaradi predloga zakona o pomoči pri prostovoljnem skrajšanju življenja, ki ga je pripravilo združenje Srebrna nit. Predlagateljem predloga zakona je že uspelo zbrati potrebnih pet tisoč glasov podpore, podpise pa zbirajo še naprej. 

15 odstotkov zdravnikov je potrdilo, da so se nanje obrnili bolniki s prošnjo, da jim pomagajo umreti. 

Zdravniška zbornica na javni posvet ni povabila nobenega od predlagateljev zakona. "Na javno tribuno ni bil povabljen nihče iz aktualne skupine oziroma pripravljavcev Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Se pa skuša manjši del ekipe prijaviti," je povedal soavtor predloga zakona Andrej Pleterski. Pleterski meni, da je to tudi dokaz, da se zdravniki z njimi o evtanaziji ne želijo pogovarjati. 

Zdravništvo o vseh vidikih evtanazije?

"Znotraj zdravništva poteka intenzivna strokovna razprava, ki vključuje tako medicinske, etične, humane, družbene in pravne vidike vprašanja prostovoljne prekinitve življenja. Seznanili smo se tudi z ureditvami tega vprašanja v tujini (Švica, Španija, Avstrija, Nizozemska). V tem procesu je pomembno, da je javnost seznanjena z vsemi vidiki (torej ne zgolj s stališči predlagateljev) čim bolj celovito in neposredno. S tem razlogom tudi organiziramo javni posvet," pa so nam na vprašanje, zakaj na posvet in okroglo mizo ni vabljen nobeden od predlagateljev, odgovorili na ZZS, ki jo vodi Bojana Beović.

Predlog zakona, ki so ga pripravili v Srebrni niti, bi uzakonil pravico polnoletnih, ki neznosno trpijo in ne morejo upati na izboljšanje, da pod določenimi pogoji zaprosijo za pomoč za dostojanstveno končanje svojega življenja.

Zdravniška zbornica je pred kratkim predstavila odklonilno mnenje odbora za etična vprašanja pri ZZS. "Če govorimo o osnutku zakona, ki bi bil za zdravnike sprejemljiv, lahko rečem, da za velik del zdravništva zakon ne bi bil sprejemljiv v nobeni obliki," je takrat dejala predsednica zbornice Bojana Beović. 

Rezultati ankete, ki so jo leta 2019 opravili med 335 družinskimi zdravniki, je pokazala, da je evtanazija oziroma pomoč pri samomoru nesprejemljiva za 43 odstotkov vprašanih. Za 46 odstotkov zdravnikov je evtanazija sprejemljiva, ko bolnik trpi neznosne telesne bolečine. Neozdravljivo bolnemu bi na njegovo prošnjo pomagalo umreti 13 odstotkov anketiranih. 

dezurni@styria-media.si

 

 

Komentarjev 7
  • Kmodri 13:52 14.junij 2023.

    Na koncu ne bo nihče hotel izvajati evtanazije. Zato bo oglas za posebno delo. Nimate vesti? Radi ubijajte? Potem ste pravi za rablja. Plača poslanska. Delovna oprema. Črna kapuca in štrik. Strupa vam ne moremo zagotoviti, ker zdravstvena blagajna špara. ...prikaži več Za vsako dodatno usmrtitev bonus...

  • Kmodri 13:46 14.junij 2023.

    Pride pacient v lekarno. Farmacevt prebledi. Gospod, tole vzemite pred jedjo in samo enkrat!

  • Svobodnež 09:14 14.junij 2023.

    Dvoličnost zdravniškega kadra: ko človek pred zdravstvenim domom umre, ker so ocenili, da ni tako bolan, kot je trdil, se ne sekirajo preveč. Ko zaradi zdravnikove malomarnosti umre pacient v bolnišnici, se tožarijo leta in leta, ker nikakor ne priznajo ...prikaži več krivde, čeprav je bila ugotovljena. In se ne sekirajo preveč. Ko pa kdo omeni evtanazijo, so vsi v luftu in žlobudrajo Hipokratovo prisego, na katero običajno pozabljajo, ko kasirajo dodatne denarce po opravljeni operaciji.