Zdravje
3744 ogledov

44-letni moški: Mislil, da ni nič hujšega, pristal pa na intenzivni

Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
Štiriinštiridesetletni moški je zaradi zapletov po okužbi z novim koronavirusom pristal na intenzivni negi. "Mislil sem, da ni nič hujšega."

V UKC Ljubljana se je na intenzivni negi zdravil 44-letni bolnik, ki se je za las izognil umetnemu predihavanju. Pred tednom dni so ga sprejeli na intenzivni oddelek zaradi zapletov po okužbi z novim koronavirusom. Zdaj so objavili njegovo pričevanje. 

"Že na poti na delo v Nemčijo sem začutil blago slabost, vendar sem mislil, da ni nič hujšega. A moje počutje je bilo vse slabše, pešal sem in kmalu izgubil okus in vonj, nato pa je odšel še apetit, zmogel sem le kaj popiti in pojesti kak kos sadja," je opisal prve znake, ob katerih ni pomislil, da bi lahko šlo za covid-19. Tri dni je hodil na delo in čakal, da se stanje izboljša. "Mislil sem, da sem pač prehlajen, saj sem imel tudi bolečine v mišicah, ne pa tudi vročine. A hkrati se mi je zdelo, kot da mi gorijo pljuča."

Konec tedna se njegovo počutje še kar ni izboljšalo. Ni imel energije niti želje po hrani. Vrnil se je v Slovenijo in doma vzel nekaj običajnih zdravil za lajšanje znakov prehladnih obolenj. Po nekaj urah in obilnem potenju se mu je zazdelo, da bo šlo na bolje. "Kmalu se je vrnila oslabelost, zaradi bolečin se ni mogel več niti premakniti, čutil je, kot da se mu pljuča »zapirajo«, nekaj mu je pritiskalo nanje in dihanje je bilo vse bolj oteženo. Žena ga je zato odpeljala na urgenco, kjer so ga pregledali in mu vzeli bris za novi koronavirus, izkazalo se je, da je pozitiven, zato so ga urgentno odpeljali na infekcijsko kliniko.Zdaj je tam že sedem dni, tri od teh je prebil na enoti intenzivne terapije, kjer so mu dodajali kisik," o njegovem primeru pravijo v UKC Ljubljana.

V času pogovora se je kljub kašlju počutil veliko bolje. Na vprašanje, kje bi se lahko okužil, ni znal podati odgovora. O tem lahko, kot je dejal, samo ugiba. Edini izhodi med ljudi izven njegovega kroga najbližjih so bili redni nakupi v trgovini. 

(PRIČEVANJE) 44-letnik s COVID-19 na intenzivni negi: Zaradi bolečin v pljučih nisem zmogel niti premika 44-letni F. S....

Posted by UKC Ljubljana on Saturday, October 17, 2020

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar lolekbolek
    lolekbolek 14:09 17.oktober 2020.

    Propaganda panike ne deluje več, ljudje so siti korone in strašenja, čuti se naelektrenost v zraku. Ne vlada, ne mediji nimate več kredibilnosti.

  • Snežinko 11:26 17.oktober 2020.

    No, zaradi takih idiotov se pa zadeva širi bolj kot bi se lahko. Izguba vonja, okusa - vse to so tipični znaki covida, katere tudi dnevno razglašajo po vseh mogočih medijih. In on je tri dni veselo hodil v službo ...prikaži več in okuževal vse po vrsti. Take bi morali zapreti, ne samo denarno kaznovati.

  • vzev 10:18 17.oktober 2020.

    Enako kot pri gripi. Tam pa tu se najde kakšen bolj mlad, ki ima težjo obliko in lahko tudi umre. Mogoče bo pa tale imel tudi srečo, ker je zbolel za kovid, in mu bodo sedaj našli, da boleha za ...prikaži več kakšno bolezen za katero sploh ne ve, da jo ima.