Zdravje
3679 ogledov

"53 naravnih snovi rakotvornih in strupenih za reprodukcijo"

suha koža Profimedia
Z Nino G. Krajnc, med. spec. kozmetične terapije, smo se pogovarjali o nekaterih najbolj znanih mitih o koži. Mnogi so napačni, je prepričana, med drugim tudi ta, da je vsa naravna kozmetika neškodljiva. Kaj je res in kaj ne? Strokovnjakinja razbija mite o koži.

»53 naravnih snovi rakotvornih in strupenih za reprodukcijo«

»Med naravnimi sestavinami kar 38 % takšnih, ki nevarne za zdravje ljudi«

Nina G. Krajnc, med. spec. kozmetične terapije, soustanoviteljica in predavateljica Aikon Akademije, o najbolj razširjenih mitih o našem največjem organu.

Če začutim ščemenje, pomeni, da izdelek deluje.

Samo ščemenje še ne pomeni, da izdelek deluje. Ščemenje kože naznanja neko dogajanje v koži. Običajno gre za senzorno draženje kože ob prodiranju določenih učinkovin, kot so peptidi, kisline in retinoidi v kožo in je kljub neprijetnim senzornim učinkom nenevarno. Kisline in retinoidi so splošni kontaktni alergeni, kar pomeni, da kožo lahko ob uporabi nadražijo, pojavi se blago luščenje in rdečica, kar je pri izdelkih s tovrstno sestavo in učinkovito koncentracijo aktivov pričakovano in celo željeno. Ščemenje se lahko pojavi tudi ob uporabi izdelkov z nižjo ali višjo vrednostjo pH , kot je vrednost pH kože, saj je takšno okolje za kožo neugodno. Včasih pa je ščemenje lahko izraz kontaktne alergijske reakcije in če se ob ščemenju pojavijo še drugi znaki, kot sta močna rdečica in oteklina, z uporabo izdelka prenehamo in se posvetujemo z zdravnikom. Ali se bo pojavilo na koži ščemenje, je odvisno tudi od kože same. Zelo reaktiven tip kože občuti ščemenje že vsakokratni uporabi najbolj blagih in nereaktivnih kozmetičnih izdelkov, saj se koža enostavno na tak način odziva.

Dražji izdelki so boljši in bolj učinkoviti. Dobre učinkovine so tudi drage. 

Mislite, da poznate odgovor? Verjetno vas bo presenetih. Pojasnili za te trditvi najdete v tem članku. 

Že samo pitje vode bo odpravilo težave s kožo.

Pitje vode je ključno za preživetje človeka, vendar na samo kožo in njene problematike bistveno ne vpliva. Bolj kot popita voda na kožo in njeno stanje vpliva prehrana. Koža ima za vlaženje lasten mehanizem, neodvisen od popite vode.

Vrstni red uporabe izdelkov ni pomemben.

Kako plastimo, je zelo pomembno, saj lahko z napačnim plastenjem zaviramo učinkovanje izdelkov. S čim nadaljujejo po čiščenju, kdaj uporaviti tonik, kdaj serum, kdaj kremo, si preberite v tem članku. 

Naravna kozmetika je boljša za kožo, ker ne vsebuje kemikalij.

Kljub splošnemu prepričanju o neškodljivosti naravne kozmetike obstaja kar nekaj poročil in znanstvenih študij o neželenih učinkih rastlinskih izvlečkov na kožo. 
Med naštetimi 1.358 naravnimi snovmi v mednarodni nomenklaturi kozmetičnih sestavin imenovani INCI (International Nomenclature of Cosmetics Ingredients) je 38 % takšnih, ki so razvrščene kot nevarne za zdravje ljudi. Povzročajo draženje kože, poškodbe oči ali težave z dihanjem. Poleg tega je 53 naravnih snovi na seznamu INCI razvrščenih kot rakotvornih, mutagenih in strupenih za reprodukcijo (vir: Klaschka, 2015). 
Poleg tega obstaja veliko naravnih snovi, ki v okolju niso zlahka razgradljive. Njihova uporaba v kozmetiki pomeni nalaganje teh snovi v naravi ter vpliv na vodna okolja in na v njih živeče organizme. Med 1.358 naravnimi snovmi na seznamu INCI, je 185 (28 %) razvrščenih kot nevarnih za vodno okolje (vir: Klaschka,2015). To dokazuje potrebo po eko-toksikoloških študijah ter zakonski ureditvi (Klaschka,2016).

Če imate mastno kožo, ne potrebujete hidratantne kreme.

Pogosto se zamenjuje suha koža kot tip kože z izsušeno povrhnjico, ki se se lahko pojavi pri prav vsaki problematiki in tipu kože. Tudi mastna koža ima lahko izsušeno povrhnjico, ki jo je treba navlažiti z ustreznimi vlažilci. Več o tem, v tem članku. 

Velikost por lahko zmanjšate.

Vidnost por je običajno tisto, kar posameznike najbolj moti, in si želijo, da bi bile pore čim manj vidne. Več, kot je sebuma ali loja v pori, bolj je pora razširjena in tudi vidna. Z ustrezno nego, ki tarči zmanjšanje vidnosti por lahko pore zožimo.

Antioksidanti bodo zmanjšali gubice.

Antioksidatioža nevtralizirajo proste radikale in s tem preprečujejo poškodbe kože. Manj poškodovana koža je mlajšega videza.

Če na izdelku piše, da je hipoalergen in dermatološko testiran, ga lahko brez skrbi uporabimo.

Hipoalergen izdelek pomeni, da izdelek ne vsebuje sestavin, ki so znani kot splošni alergeni. Dermatoloških testiranj je več vrst, kjer se v različnem obsegu preučuje reakcijo kože na vzorec izdelka pod nadzorom strokovnjaka dermatologa. Namen testiranja je ugotoviti, v kolikšni meri izdelek kožo draži. Izdelki, ki kože z dermatološkimi testi dokazano ne dražijo, lahko uporabljajo produktno trditev dermatološko testiran.

Višji kot je zaščitni faktor na sončni kremi, boljša je.

SPF ni pokazatelj zaščite izdelka pred preostalimi deli sevanja sonca, kot so UVA, VL in IR, ki koži škodijo. Kaj SPF v resnici pomeni in kaj pomeni višji zaščitni faktor, boste zvedeli tu. 

Redno je treba uporabljati piling.

Odvisno, kaj je namen uporabe pilinga. Pilingov je več vrst, poznamo mehanske, encimske, kislinske in mešane pilinge. Mehanski pilingi z manjšimi delci so odsvetovani za aknavo in mastno kožo, saj se ti delci lahko ujamejo v poro in sproži vnetje. S pilingi lahko odstranjujemo hiperpigmentacije, drobne gubice, izenačimo ten ali navlažimo kožo. So odlično sredstvo za zmanjšanje vnetja pri koži, nagnjeni k aknavosti. So široka skupina izdelkov, z različnim delovanjem, ki kožo tarčijo različno globoko. 

Več o pilingih si preberite v tem članku

Zaradi ličil se koža hitreje stara.

Zaradi samih ličil se koža ne stara. Koža se stara posledično zaradi odstranjevanja ličil. Če je odstranjevanje ličil pogosto in so za odstranjevanje ličil uporabljena močnejša čistilna sredstva, poškodujemo bariero kože. Ta zaradi tega postane bolj prepustna za škodljive dejavnike iz okolja, ki kožo starajo. Bolj, kot so uporabljena ličila prekrivna, bolj trdovratno je njihovo odstranjevanje in s tem večja možnost za nastanek poškodbe bariere kože. 

Večkrat, kot si bomo umivali obraz, lepša bo koža.

Vsakokratno spiranje kože z vodo poruši pH-ravnovesje, saj se vrednosti pH vode gibljejo okrog 7, biološki pH kože pa je v vrednostih med 4,5 – 5,5. Porušen pH kože vodi v poškodbo bariere. Poškodbo bariere povzročijo tudi močnejša čistilna sredstva in prepogosta uporaba le-teh ter plastenje čistilne faze (dvojno, trojno čiščenje). 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.