Zdravje > Aktualno
71 ogledov

1170 različnih neželenih učinkov cepiva

slovenija 20.11.13. cepljenje, foto: shutterstock Shutterstock
Hujših posledic po cepljenju s cepivom Pandemrix, zaradi katerega so v Veliki Britaniji začeli izplačevati prve odškodnine, v Sloveniji niso zabeležili. Trije odstotki cepljenih so zaradi reakcij potrebovali bolnišnično obravnavo.

Včeraj smo poročali o desetletniku iz Velike Britanije, ki je kmalu po tem, ko je prejel cepivo Pandemrix farmacevtskega podjetja GlaxoSmithKline proti pandemski gripi in kmalu po tem zbolel za narkolepsijo. Britanska vlada mu bo izplačala 159 tisoč evrov odškodnine. 

V Sloveniji cepljenih 3200 otrok

Cepivo Pandemrix je bilo v času pandemske gripe v uporabi tudi v Sloveniji, od 388.000 odmerkov cepiva proti pandemski gripi, je bilo na cepilnih mestih razdeljenih 153.700 odmerkov. Z njim je bilo cepljenih 103.231 oseb, od tega 3.230 otrok, mlajših od deset let s polovičnim odmerkom 

Narkolepsije v Sloveniji niso zaznali

Nacionalni inštitut za javno zdravje poročila o tem, da bi kateri od otrok zbolel za narkolepsijo, boleznijo o kateri so po uporavi tega cepiva poročali iz Velike Britanije, Finske, Irske in Švedske, ni prejel.  

Zdravniki in cepljeni prijavili 568 primerov stranskih učinkov

NIJZ je od zdravnikov prejel 296 prijav neželenih učinkov po cepljenju. "Ena prijava (za eno osebo) lahko vključuje več različnih neželenih učinkov. Skupno je bilo prijavljenih 1170 različnih neželenih učinkov. Devet prijav (3%) je vključevalo neželene učinke, kjer so osebe iskale zdravstveno pomoč v bolnišnici, " so sporočili z NIJZ. Prijavljen ni bil noben smrtni primer po cepljenju.  

cepljenje | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Najpogostejše lokalne reakcije

Najpogosteje so zdravniki poročali o lokalnih reakcijah na mestu cepljenja (37,3%), utrujenosti (11,9%) in povišani telesni temperaturi (10,8%). 

Cepljeni so poslali 292 prijav neželenih  učinkov. Nihče ni poročal, da bi zaradi stranskih učinkov cepljenja potreboval bolnišnično oskrbo. Skupno so poročali o 1030 neželenih učinkih. Enako kot zdravniki, so najpogosteje poročali o lokalnih reakcijah na mestu cepljenja (50,5%), utrujenosti (6,8%) in slabem počutju (6,3%).

Več koristi kot tveganj

"Ocenjeno je, da so, vrsta in pogostost neželenih učinkov, ki smo jih zaznali skozi naš sistem spremljanja neželenih učinkov, primerljivi z rezultati drugih sistemov spremljanja. Ravnovesje med koristmi in tveganji za pandemska cepiva uporabljena v Sloveniji je pozitivno," . 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.