Zdravje > Aktualno
110 ogledov

12 evrov za cepljenje proti gripi

Cepljenje proti gripi Profimedias
Prejšnjo sezono je bilo pri nas cepljenih rekordno malo ljudi, opozarjajo na Nijz.

Gripa predstavlja veliko grožnjo za javno zdravje ter ima velik vpliv na obolevnost in umrljivost, opozarja Nacionalni inštitut za javno zdravje ( NIjz), ki zato vsem, še posebej pa ogroženim skupinam, priporoča cepljenje: "Kakšna bo letošnja sezona gripe, je nemogoče napovedati. Običajno pa je vsako leto vrh sezone gripe konec januarja oziroma februarja, ko beležimo največje število obolelih,"  so zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da za to nalezljivo boleznijo vsako sezono zboli do deset odstotkov prebivalcev, kar pomeni 200 tisoč prebivalcev Slovenije.

Precepljenost med najnižjimi v Evropi

Slovenija je glede precepljenosti proti gripi med zadnjimi državami Evropske unije. Lani se je cepilo le 70 tisoč oseb, kar je precej manj kot pred desetimi leti, ko se je proti sezonski gripi cepilo skoraj 200 tisoč prebivalcev.

Število ljudi, ki se odločijo za cepljenje, se vsako leto zniža. Zadnja leta se znižuje tudi delež cepljenih v najbolj ogroženi skupini, to je med starejšimi od 65 let. Lani se je cepilo le deset odstotkov starejših ljudi.

"S povečanjem precepljenosti pri teh skupinah bi lahko preprečili težje poteke bolezni in številne zaplete, pa tudi marsikatero smrt. Zato bi bilo v Sloveniji treba dodatno spodbuditi cepljenje proti gripi, predvsem rizičnih skupin in zdravstvenih delavcev," opozarjajo na Nijz,

Cepljenje proti gripi. | Avtor: Reuters Reuters

Virusi gripe se stalno spreminjajo, zato se spreminja tudi cepivo, ki je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni.

Tako se je treba cepiti vsako leto z enim odmerkom cepiva, za otroke, mlajše od devet let, ki se prvič cepijo proti gripi, pa sta potrebna dva odmerka cepiva. Zaščita se vzpostavi približno dva tedna po cepljenju in traja več mesecev, postopoma upada in je po enem letu lahko že prenizka.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 01:27 17.oktober 2016.

    "Virusi gripe se stalno spreminjajo, zato se spreminja tudi cepivo, ki je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni."A niste eno izmed zadnjih let čist v nulo zgrešil glede teh predvidevanj? ...prikaži več To je tko k da bi hotu napovedat vreme za naslednji mesec točno določen dan točno določeno uro na točno določeni mikro lokaciji. Pa vso srečo.

  • Dare Dado 16:38 16.oktober 2016.

    NABITE SI TISTO CEPLJENJE NEKAM, nikoli se nisem cepil in tudi nikoli se ne bom ter še nikoli nisem imel gripe