Zdravje > Aktualno
17533 ogledov

239 znanstvenikov opozarja WHO: "Novi koronavirus je v zraku"

Profimedia
"Ni pomembno, ali koronavirus prenašajo večji delci po kihanju ali manjši delci, ki nastanejo pri dihanju, koronavirus se prenaša po zraku in lahko okuži ljudi, ko ga vdihnejo," pravijo podpisniki.

"Koronavirus najde žrtev povsod, v barih, restavracijah, pisarnah, na tržnicah in igralnicah. Vse to povzroča grozde okužb, ki potrjujejo tisto, kar mnogi znanstveniki trdijo že mesece; virus se zadržuje v zraku in okuži tiste v bližini," piše New York Times.

Ameriški časopis se sklicuje na opozorilo 239 znanstvenikov iz 32 držav, ki so v pismu Svetovni zdravstveni organizaciji (prihodnji teden ga bodo objavili v znanstveni reviji), navedli dokaze, da se novi koronavirus prenaša tudi preko manjših delcev v zraku, ki ga dihamo. 

Znanstveniki so WHO pozvali, naj spremeni svoja priporočila, v katerih sicer piše, da se koronavirus primarno širi od osebe do osebe po kapljicah; iz nosu in ust okužene osebe s kihanjem, kašljanjem ali pogovorom.

"Ni pomembno, ali koronavirus prenašajo večji delci po kihanju ali manjši delci, ki nastanejo pri dihanju, koronavirus se prenaša po zraku in lahko okuži ljudi, ko ga vdihnejo," sporočilo znanstvenikov povzema NYT.

Še strožji ukrepi?

Takšne ugotovitve pomenijo, da bodo morali biti ukrepi za zajezitev širjenja virusa še strožji. Maske bo treba nositi tudi v zaprtih prostorih, tudi če se lahko vzdržuje primerna socialna distanca, zdravstveni delavci pa bodo morali nositi maske N95, ki lahko sfiliraji tudi najmanjše respiratorne kapljice, ko skrbijo za koronapaciente, dodaja.  Ventilacijske sisteme v šolah, domovih za starejše, domovih in v poslovnih prostorih bo treba opremiti z novimi, močnejšimi filtri in na njih čim bolj zmanjšati recirkulacijo zraka, dele virusa v najmanjših kapljicah v zaprtih prostorih pa bo morda treba uničiti z ultravijolično svetlobo.

WHO odgovarja, da dokazi o prenosu virusa po zraku niso prepričljivi. "To, da je  prenos v zraku možen, smo v zadnjih mesecih že večkrat povedali, vendar za to ni trdnih ali celo jasnih dokazov," je dejala Benedetta Allegranzi, direktorica Svetovne zdravstvene organizacije za preprečevanje in nadzor okužb.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 9
  • Avatar lolekbolek
    lolekbolek 05:44 07.julij 2020.

    Vsa ta propaganda s tem govnovidom-19 me spominja na nekaj iz bivše juge: "Drugovi i drugarice, biću kratak. Situacija je složena. Vanjski i unutrašnji neprijatelj vreba na svakom koraku".

  • Avatar Soffistessa
    Soffistessa 00:54 07.julij 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- H︆︆︆︆o︆︆s︆︆s︆︆︆︆et︆︆︆︆.︆︆︆︆C︆︆o︆︆m

  • Tatjana Ha 00:17 07.julij 2020.

    https://www.youtube.com/watch?v=i0kAgwHmw94