Zdravje > Aktualno
3055 ogledov

40-letnica umrla zaradi ošpic

Ošpice so v Sloveniji redka nalezljiva bolezen, ki je zaradi dobre precepljenost Žurnal24 main
Ženska je bila zaposlena v zdravstveni inštituciji.

V Srbiji so v manj kot pet mesecih zabeležili že sedmo smrtno žrtev zaradi ošpic; najmlajši pacient je bil dojenček, star 15 dni, najstarejši pa moški v 70-tih letih. Zadnja žrtev je 40-letna ženska, ki je bila zaposlena v laboratoriju Inštituta za revmatologijo v Beogradu, je potrdil srbski nacionalni inštitut za javno zdravje.

Od začetka oktobra lani pa do ponedeljka je bilo na območju Srbije in Kosova, ki ga pokriva Zavod za javno zdravje Kosovska Mitrovica, skupaj zabeleženih 3.123 pacientov z ošpicami. Večina obolelih je bodisi v starostni skupini, mlajši od petih let ali starejši od 30 let. Večina, 95 odstotkov obolelih ni bila cepljena. Dva smrtna primera sta med ljudmi, ki so bili zaposleni v zdravstvu.

Oktobra lani so v Srbiji vzpostavili poostren epidemiološki nadzor na celotnem območju Srbije, zdravniki in epidemiologi opozarjajo na pogubne posledice kampanje zoper cepljenje.

Vrtec Vpis v vrtec Zdravje Predlog omejitve vpisa necepljenih otrok podpira tudi varuhinja

Najhuje v Romuniji

Večji izbruh bolezni, kar pomeni več kot 100 primerov, so lani zabeležili v 15-tih državah na evropskem kontinentu. Najhuje je bilo v Romuniji, kjer je za ošpicami lani zbolelo 5562 ljudi, sledita Italija s 5006 primeri in Ukrajina s 4767 primeri. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je lani za ošpicami v Sloveniji zbolelo sedem ljudi, je poročala STA.

Med razlogi za porast sta splošna nižja precepljenost, predvsem med marginaliziranimi skupinami, in težave z dostopnostjo cepiva.

Po ocenah je imunizacija proti ošpicam v zadnjih 60 letih rešila več otroških življenj kot kateri koli drugi medicinski ukrep. Ocenjujejo, da so ošpice vsako leto povzročile 2,6 milijona smrtnih primerov letno, preden so v minulem stoletju uvedli splošno cepljenje.

Ošpice so v Sloveniji redka nalezljiva bolezen, ki je zaradi dobre precepljenost Žalostno Zdravje Štiriletnik nova smrtna žrtev ošpic

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Avatar Zala
    Zala 12:22 07.marec 2018.

    Igor Đukanović .... o cepljenju odločajo starši otroka. Mogoče ženska sploh ni vedela, da ni bila cepljena.

  • Igor Đukanović 09:36 07.marec 2018.

    V laboratoriju medicinske ustanove zaposlena medicinska sestra ni bila cepljena?