Zdravje > Aktualno
2939 ogledov

4000 poročil o neželenih učinkih po cepljenju, analizirajo še 12 smrti

Covid-19, cepljenje Profimedia Covid-19, cepljenje
Po več kot pol milijona cepljenj proti covidu-19 v Sloveniji so na NIJZ v štirih mesecih našteli več kot 4000 prijav neželenih učinkov, od tega je bilo resnih nekaj več kot 50 prijav. Med 18 prijavami smrti je bila večina starejših oseb s kroničnimi obolenji, ugotavlja NIJZ v poročilu o neželenih učinkih po cepljenju proti covidu-19.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) sprejemajo prijave stranskih pojave ob cepljenju s pomočjo registra neželenih učinkov po cepljenju, kamor so podatke dolžni posredovati vsi javno zdravstveni zavodi ter druge pravne in fizične osebe v zdravstveni dejavnosti. Posamezna prijava navadno vključuje več prijavljenih učinkov pri isti osebi.

Po podatkih NIJZ je bilo s cepivom proizvajalcev BioNTech in Pfizer od 27. decembra lani do 18. aprila izvedenih približno 357.000 cepljenj. Skupno število prijav neželenih učinkov je bilo 2424. Obravnavali so štiri prijave resnih neželenih dogodkov po cepljenju, kjer je bila potrebna hospitalizacija, a je po besedah NIJZ v teh primerih povezava s cepljenjem malo verjetna. Poleg tega so prejeli tudi 12 neželenih dogodkov v časovni povezavi s cepljenjem, zaradi katerih je bila potrebna hospitalizacija, ti primeri pa so še v fazi preiskav.

14 oseb s kroničnimi obolenji je po cepljenju umrlo. V prvem primeru je na dan cepljenja prišlo do poslabšanja zdravstvenega stanja, ugotovili so srčni infarkt, in naslednji dan je oseba umrla. V drugem primeru je prišlo do nenadne smrti 12 dni po cepljenju pri osebi s predispozicijo zaradi hudega kroničnega obolenja srca.

Ena od umrlih oseb je bila cepljena v času inkubacije zaradi covida in je zato zbolela za pljučnico, zaradi katere je umrla. V četrtem primeru pa je prišlo do smrti osem dni po cepljenju zaradi srčnega infarkta ob okužbi nejasnega izvora. Komisija pri ministrstvu za zdravje je vse štiri primere obravnavala in zaključila, da je povezava s cepljenjem malo verjetna. Ostali primeri so še v fazi preiskav.

S cepivom Moderne pa je bilo od 27. decembra lani do 18. aprila 2021 izvedenih približno 52.000 cepljenj. Skupno število prijav neželenih učinkov je znašalo 73. Pri eni starejši osebi je prišlo do smrti. Cepljena je bila v času inkubacije covid in je zato zbolela za pljučnico, zaradi katere je umrla. Primer je še v fazi preiskave.

S cepivom AstraZeneca je bilo od 27. decembra do 18. aprila 2021 izvedenih približno 106.000 cepljenj. Skupno število prijav neželenih učinkov je znašalo 1686. Obravnavali so tri prijave resnih neželenih dogodkov po cepljenju, kjer je bila potrebna hospitalizacija.

V enem primeru povezava s cepljenjem ni verjetna, pri ostalih dveh pa je šlo za alergično reakcijo in pričakovane neželene učinke, kot so utrujenost, glavobol, otekanje po obrazu in bolečina v prsih. Prejeli so tudi osem prijav neželenih dogodkov v časovni povezavi s cepljenjem, zaradi katerih je bila potrebna hospitalizacija. Primeri so še v fazi zbiranja podatkov.

Pri treh osebah s kroničnimi obolenji je prišlo do smrti v dneh po cepljenju, v enem primeru pri osebi z napredovalim malignim obolenjem v paliativni obravnavi. Druga dva primera sta še v fazi preiskav.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • rd2dmk2 07:22 23.april 2021.

    no pa resn, da ne bo samo alan ford govoril, človek živi 60 let, preživi cepljenje proti gripi, tetanusu in klopnemu meningitisu, pa še kakšen zlom , se fila nekaj let z tabletami proti previsokem pritisku in holesterolu, ampak , ...prikaži več , evo je shajal.. in potem se cepi proti covidu in ga par dni po tem strefi fršlok. a dejte no mir. a je zadel jack pot ? 20 milijonov pa se utrašu kam bo zbežal pred žlahto. tile tipi, naj rajš preverijo kolk ljudi je fršlok pa kap par dni pred cepljenjem udaru.

  • rd2dmk2 07:11 23.april 2021.

    ja no, kot veste je domače okolje , torej spalnica, kuhnja , dnevna soba prostor kjer se človeku zgodi največ nesreč, torej, ne bit doma.se vozit v avtu okol, da te rukne pijan buksel, hodit v gore ob najhiših neurjih, ...prikaži več skakat s padalom samo ne bit doma, ker vas strefi nesreča- po zavarovalniško. in infart in kap po cepljenju, ja to je ziher sigurno, ker ste poslušal rtv slo in laži levakovi, al pa ko so dohtarji prosil za povišice, ker so tako ubogi. cepljenje da je krivo - ni šans.

  • Albatroz 06:13 23.april 2021.

    To pa ni več eden na milijon, sklepam da so ziher pridružene bolezni.

Sorodne novice