Zdravje > Aktualno
180 ogledov

Alergeni že v zraku

Nenavadno obnašanje rastlin Goran Kovačić/Pixsell
Začela se je glavna sezona pojavljanja cvetnega prahu leske in jelše, v Primorju tudi cipresovk, sporočajo z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Narava se je že zbudila, v zraku so že prvi alergeni, sezona cvetenaj pa se bo, glede na vremensko napoved, ki ne obeta večje ohladitve in snega, hitro nadaljevala. Te dni so v zraku alergeni leske in jelše, koncentracija je sicer še nizka, prav tako jelša in leska nista visoko alergeni. Prve resne težave ponavadi povzroči breza, ki zečne cveteti zgodaj spomladi.

V Primorju je koncentracija cvetnega prahu cipresovk, ki so visoko alergene in leske že srednje visoka, koncentracija jelše pa še nizka. Kmalu se bo začela glavna sezona sproščanja cvetnega prahu bresta, topola, vrbe in jesena. 

Na celini je koncentracija cvetnega prahu leske srednje visoka do visok, v času padavin in ob ohladitvi pa se dnevne obremenitve znižajo. Koncentracija cvetnega prahu jelše je bila pretekli teden v Ljubljani nizka do srednje visoka. Povišane obremenitve so lahko negativno vplivale na zdravje alergikov. V zraku se je pojavljal tudi cvetni prah cipresovk, ki so visoko alergene.

Vsi, ki trpite za alergijo na cvetni prah, lahko beležite svoje simptome v spletnem Dnevniku cvetnega prahu. 

Povezava do spletnega Dnevnika cvetnega prahu je dosegljiva na naslednji povezavi.

Program vam bo prikazal, katere vrste alergogenega cvetnega prahu so prisotne v zraku na območju, kjer ste se v določenem času nahajali. 

alergeni | Avtor: NIJZ NIJZ

 

 

 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.