Zdravje > Aktualno
94 ogledov

"Alergije so me v dobi odraščanja precej zaznamovale"

Maja Napret Osebni arhiv
"Zdravljenje je trajalo kar nekaj mesecev, v začetku pa sem imela celo burnejše alergične reakcije kot običajno," o svojem zdravljenju alergij pravi bioresonančna terapevtka Maja Napret. Opaža, da so alergije vse bolj pogoste tudi med kosmatinci.

Kakšno alergijo ste imeli in kako je vplivala na vaše življenje?
Od otroštva sem bila hiper alergik, kar pomeni, da sem imela težave s številnimi prehranskimi in okoljskimi alergijami. Alergije so me v dobi odraščanja precej zaznamovale, saj je bilo neprestano nekaj, s čimer nisem smela biti v stiku. Na določene alergene sem reagirala zelo burno in sem dostikrat pristala pri dežurnem zdravniku. Velikokrat nismo vedeli na kaj sem sploh reagirala, moji alergijski testi pa so bili porazni, saj so bili le redki vzorci alergenov, na katere nisem imela alergičnega odziva.

Alergijo ste premagali. Kako?
Alergije sem premagala s pomočjo bioresonančnih terapij in hkratne diete. Zdravljenje je trajalo kar nekaj mesecev, v začetku pa sem imela celo burnejše alergične reakcije kot običajno. Sčasoma, ko se je moj organizem razstrupil in razbremenil, pa so se začeli kazati prvi pozitivni učinki. Ne bom pozabila prve pomladi, ko nisem opazila, da se je pričelo cvetenje, saj nisem imela prav nobenih težav. Občutek je bil naravnost navdušujoč. Prej sem bila namreč navajena pomlad in poletje preživeti s kupom zdravil, ki so pomagala pri mojih simptomih, hkrati pa sem bila zaradi stranskih učinkov neprestano utrujena. Prva pomlad brez alergij je bila zame res neverjetno pozitivna izkušnja.

Kako je zdaj, nimate nobenih težav?
Ni res, da nimam nobenih težav, izredno pomembno moje psihofizično stanje. Kadar se počutim slabo, me daje kakšen prehlad, ali pa sem pod prevelikim stresom, mi začne telo to kazati tako, da imam mile reakcije na tiste alergene, ki so bili včasih tako močni, da so me spravili na urgenco. Če se pričnem slabo prehranjevati, z nekvalitetnimi živili ali pol pripravljenimi izdelki, se pričnejo težave stopnjevati.

Sami zdravite živali, veliko tudi alergikov. Je tudi v živalskem svetu vse več alergikov? 
Alergije so pri živalih vedno bolj pogoste. Menim, da je to zelo povezano s prehrano, saj se promovirajo raznorazne pripravljene formule, za katere ni rečeno, da vsebujejo vse tisto, kar obljubljajo proizvajalci. Industirjsko pripravljena hrana za živali je slabe kvalitete, ne glede na to, da na embalaži piše premium. Potrebno se je zavedati, da se za prehrano živali uporablja tudi meso oziroma stranski produkti mesa, ki iz različnih razlogov ni primerno za humano uporabo. Tudi življenjski stil naših kosmatincev je povsem obrnjen na glavo, zaradi tempa, ki ga živimo ljudje. Stres se odraža tudi na njihovem zdravju, saj se vsako leto srečujem z večjim številom bolezni, ki so včasih veljale za "človeške", sedaj pa so v porastu tudi diabetes in epilepsije. 

So tudi psi, mačke alergični na cvetni prah? 
Seveda so. Simptomi so podobni kot pri ljudeh, nekateri kihajo in imajo izcedek iz nosu, srbijo in vnamejo se oči, po koži se pojavljajo srbeči izpuščaji, ta mesta si psi ponavadi tudi precej praskajo, grizejo ali ližejo. 

Cvetni prah | Avtor: Profimedias Profimedias
Kako vi takšno alergijo obravnavate?
Vse alergije je potrebno obravnavati celostno. Nekateri zmotno mislijo, da bodo enostavno zamenjali znamko briketov in bo vse super, pa žal ni tako. Kadar so prisotne alergije na okoljske dejavnike je izrednega pomena, da se psu ponudi prehrana, ki mu ustreza in ne vsebuje še dodatnih alergenov. Da lahko sestavimo dieto, je potrebno psa ali mačko najprej bioresonančno testirati, da se določijo živila, ki jih dobro prenaša, nato se po potrebi pričnejo izvajati tudi terapije, ki pomagajo organizmu, da se čimprej povrne v ravnovesje. Veliko psom alergija na cvetni prah sama povsem izzveni, ko psa hranimo z živili, ki mu resnično ustrezajo. Velikokrat se izkaže, da je pes precej živčen, zaprt vase ali pa ekstremno energičen. Tudi to lahko vpliva na pojavnost alergij, saj sem že prej omenila, da je stres zelo pomemben dejavnik pri alergijah. To plat je potrebno reševati drugače, kar pa je za lastnike včasih naporno, saj to pomeni, da je psu potrebno odmeriti določen čas, se z njim primerno ukvarjati in zmanjšati stresne dejavnike.

Kaj pa svetujete ljudem, ki imajo takšno alergijo?
Vsem, ki imajo alergije, svetujem, da se najprej odločijo za testiranja, s katerimi se natančno določi, na kaj kaj ste vi ali vaš pes alergični. Zelo odsvetujem "slepe diete" s katerimi naj bi ugotovili, na katere alergene reagirate. Tovrstne diete so dolgotrajne in zaradi ostalih dejavnikov, ki jih ne morete vedno imeti pod kontrolo, izredno nenatančne. Rešujte svoje težave celostno. Pest tablet ni vedno dober dolgoročen odgovor na zdravstvene težave. Včasih nas naše telo opozarja, da živimo v škodo sami sebi, pa v želji po hitrem izboljšanju posegamo po hitrih kratkoročnih rešitvah. Jaz sem na svoji koži izkusila, da tako ne gre, saj so se moje težave le slabšale. Ko sem popolnoma "obrnila ploščo" in naredila korenite spremembe, pa se je pokazal rezultat, ki sem ga želela. Bližnjic do uspeha ni.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Papaja Popi 17:48 26.februar 2017.

    Kaj hočeš, naivneže je treba oskubiti.

  • Ferluci 17:44 26.februar 2017.

    " bioresonančnih terapij ..." Bedarija. Bedarija na kvadrat. Takšne neumnosti verjamejo le nekateri bolni osebki.