Zdravje > Aktualno
65 ogledov

Alergije v 94-ih odstotkih sploh ni

Letošnji evropski dan antibiotikov je osredotočen na bolnišnično rabo antibiotik Žurnal24 main
Nova študija ameriških znanstvenikov je pokazala, da se večina alergikov na penicilin moti.

Kar 94 odstotkov tistih, ki menijo, da so alergični na penicilin, se moti. Tako trdijo raziskovalci v Kliniki Mayo v Jacksonvillu na Floridi, ki bodo študijo predstavili na naslednji konferenci ameriške šole za alergije, astmo in imunologijo. Tako bi lahko večino teh domnevnih alergikov na penicilin zdravili z najpogostejšimi antibiotiki, ki so pogosteje bolj učinkoviti, imajo manj neželenih učinkov in so cenejši od nadomestkov.

Testi na koži 

Raziskavo so opravili na 384 ljudeh, ki so bili domnevno alergični na penicilin. Na teh so opravili test na koži, ki določi občutljivost na določeno snov v tridesetih minutah. V kar 94-ih odstotkih je bil test negativen, zato raziskovalci domnevajo, da je alergija minila ali je sploh nikoli ni bilo. “Ljudje najpogosteje menijo, da so alrgični, na podlagi neke negativne izkušnje ali reakcije na penicilin, ki se je zgodila, ko so bili še tako majhni, da se tega niti ne spomnijo,” pojasnjuje predsednik šole James Sublett. Dodaja, da so cene nadomestkov, ki so tudi manj učinkoviti, pogosto sedemkrat ali osemkrat višje od najpogostejših antibitikov. Zato svetujejo, da se gredo vsi domnevni alergiki testirati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.