Zdravje > Aktualno
54 ogledov

"Ali imam spolno prenosljivo okužbo?"

Spolno prenosljive okužbe Profimedias
Aplikacija, ki so jo ustvarili študenti, vsebuje opise bolezenskih znakov in značilnosti posameznih spolno prenosljivih okužb.
Spolno prenosljive okužbe (SPO) so okužbe, ki se praviloma prenašajo s spolnimi odnosi, bodisi z genitalnimi, oralnimi in/ali analnimi. Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da se letno na novo okuži najmanj 125 milijonov ljudi. Najbolj ogrožena skupina so mladi med 18. in 24. letom starosti. Spolno prenosljiva okužba lahko prizadene vsako spolno aktivno osebo.
 

Ena od pomembnih sprememb, ki jo je prinesel razvoj informacijskih in komunikacijskih tehnologij v devetdesetih letih, je tudi ta, da vse več mladih išče pot do kratkotrajnih, največkrat le enkratnih intimnih zvez preko najrazličnejših mobilnih in spletnih aplikacij. Te so enostavno dostopne povsod po svetu, tudi pri nas, je pojasnila Mojca Matičič s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja.

najstniki naprave igranje telefon | Avtor: Shutterstock Shutterstock

A uporabniki tovrstnih aplikacij se ob tem večinoma ne zavedajo najrazličnejših tveganj, ki so jim izpostavljeni, predvsem možnosti spolno prenosljivih okužb ter hudih posledic za zdravje in celo smrti, ki jih te lahko prinesejo.

Tako je nastala prva tovrstna interaktivna spletna aplikacija v slovenskem jeziku, ki je dosegljiva na povezavi https://aspo.mf.uni-lj.si/#/ . Ustvarilo so jo študenti medicinske fakultete, računalništva ter ekonomske fakultete, pod mentorstvom strokovnjakov s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja ter Inštituta Jožef Stefan.

Z aplikacijo nad spolno prenosljive bolezni

Spletna vsebuje opise bolezenskih znakov, značilnosti posameznih spolno prenosljivih okužb, opise nekaterih namišljenih primerov bolnikov, opis zaščite pred spolno prenosljivimi boleznimi z uporabo kondomov in opis poteka obravnave v ambulanti za spolno prenosljive okužbe.

V aplikacijo so vključili še vprašalnik, ki zajema vprašanja o konkretnem tveganem spolnem vedenju uporabnika in slednjemu glede na njegove odgovore poda informativno oceno tveganja za spolno prenosljivo okužbo ter napotek za morebitno nadaljnje ukrepanje.

Ciljajo na mlade

Ciljna populacija so predvsem mladi, saj so jim spletne vsebine blizu, hkrati pa predstavljajo najbolj ranljivo demografsko skupino za spolno prenosljive bolezni.

najstniki | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Raziskave sicer kažejo, da imajo uporabniki tovrstnih aplikacij vsaj dvakrat pogosteje spolno prenosljive okužbe. Veliko slednjih lahko sicer poteka brez bolezenskih znakov in se jih okuženi sploh ne zaveda.

Večina neozdravljivih

Okužbe, povzročene z virusi, kot so genitalni herpes, kronični hepatitis B in hiv/aids, so neozdravljive, medtem ko lahko okužbe s klamidijo, gonorejo in sifilisom povzročajo dolgotrajne zdravstvene posledice, kot so neplodnost, spontani splav, rak, pa tudi prizadetost različnih notranjih organov ter osrednjega živčevja.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.