Zdravje > Aktualno
1059 ogledov

Ali je hepatitis C res ozdravljiv?

Hepatitis - UKC Ljubljana
1/2
UKC Ljubljana
Po najnovejših ocenah Svetovne zdravstvene organizacije od 325 milijonov kronično okuženih z virusoma hepatitis B in C, kar 290 milijonov ne ve za svojo okužbo in zato ne išče zdravniške pomoči.

Že dvanajstič zapovrstjo se UKC Ljubljana tudi letos zelo aktivno pridružuje aktivnostim ob Svetovnem dnevu hepatitisa, 28. juliju, katerega letošnji apel je “Poiščimo manjkajoče milijone”

Po ocenah SZO  je devet od desetih okuženih z virusoma, katerih eden je ozdravljiv (hepatitis C) drugi pa dobro obvladljiv in celo preprečljiv (hepatitis B), prepuščenih naravni poti okužbe, ki lahko pripelje do raka na jetrih ali dokončne odpovedi delovanja jeter ter smrti.

"Samo leta 2015 je za posledicami hepatitisov B in C v svetu umrlo kar 1,34 milijona ljudi, pri čemer bi lahko 95 odstotkov okužb z virusom hepatitisa B preprečili z učinkovitim cepljenjem, več kot 95 odstotkov okuženih z virusom hepatitisa C pa uspešno pozdravili z učinkovitimi zdravili, ki so na voljo," pojasnjujejo v UKC Ljubljana. 

Poudarjajo, da je rak na jetrih zaradi hepatitisa B prva rakava bolezen v zgodovini medicine, ki jo lahko preprečimo s cepljenjem – le-to je na voljo že od leta 1982: "Hepatitis C pa je prva kronična virusna bolezen v zgodovini medicine, ki je ozdravljiva. K smrtnim primerom zaradi hepatitisa pa prispevata tudi okužbi z virusoma hepatitisa A in E, katerih značilnosti so se v zadnjih letih precej spremenile."

Na voljo brezplačna testiranja

Na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana bo 24. in 25. julija, med 14.00 in 18.00. uro, potekala akcija testiranja na okužbo z virusom hepatitisa C. Testiranje bo anonimno, brezplačno in brez napotnice. Poleg oddaje majhnega vzorca krvi, se boste tam lahko pogovorili z zdravnikom, ki bo tudi odgovarjal na vaša vprašanja.

Akcijo anonimnega brezplačnega testiranja so na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana, ki je osrednja slovenska zdravstvena ustanova za zdravljenje virusnih hepatitisov, organizirali v sodelovanju z Inštitutom za mikrobiologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani in Slovenskim društvom bolnikov obolelih za virusnim hepatitisom SLOVENIJA HEP. Pri ozaveščanju pa bodo pomagali tudi študenti, ki sodelujejo v projektih Virus in Imuno Medicinske fakultete UL in bodo na stojnici sredi Ljubljane, na Prešernovem trgu, vabili mimoidoče na testiranje.

Akcije testiranja na okužbo z virusom hepatitisa C se na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana ob svetovnem dnevu hepatitisa izvajajo že od leta 2007. V preteklih akcijah se je skupaj testiralo skoraj 7.000 ljudi. Okužba z virusom hepatitisa C je bila odkrita kar pri 1,9 odstotka testiranih oseb. Med njimi je bilo precej takih, ki so prejeli transfuzijo krvi pred letom 1993, ki so imeli okuženega spolnega partnerja ali družinskega člana ali bili podvrženi neprofesionalni tetovaži oziroma »piercingu«. Sicer pa se na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja lahko vsakdo anonimno in brezplačno ter brez napotnice testira na okužbo z virusoma hepatitisa B in C vsak ponedeljek med 12.00. in 14.00. uro. Ob tem je na voljo tudi posvet z zdravnikom.

Hepatitis - UKC Ljubljana | Avtor: UKC Ljubljana UKC Ljubljana

Lahko tudi vaš osebni zdravnik

K odkrivanju okuženih so letos v UKC Ljubljana aktivno pritegnili tudi družinske zdravnike, ki bodo testirali vsakogar s kakršnimkoli dejavnikom tveganja za okužbo ali z določenimi neznačilnimi bolezenskimi znaki. V ta namen smo izdelali algoritem za testiranje na okužbo z virusom hepatitisa C in posebne vprašalnike z dejavniki tveganja, ki bodo na voljo v čakalnicah in ambulantah osebnih družinskih zdravnikov.

Aktivno pa poskušajo ozaveščati ne le strokovno, temveč tudi splošno javnost, zato so izdelali najrazličnejše pisne materiale o hepatitisu C v obliki knjižic, zloženk in plakatov, ki vabijo na testiranje. Posebnost v Evropi je tudi že zelo dobro obiskana interaktivna spletna aplikacija o virusnih hepatitisih (http://hepy.mf.uni-lj.si).

Kdo naj se testira?

"Virus hepatitisa C se prenaša z okuženo krvjo in z okužene matere na otroka. Spolni prenos je je možen le, če je izločkom spolovil pridružena tudi okužena kri," opisujejo na UKC Ljubljana. Med skupine z velikim tveganjem za okužbo torej sodijo vsi ljudje, ki so v Sloveniji prejeli transfuzijo krvi pred letom 1993, če so jo prejeli v manj razvitih državah, je ta letnica še kasnejša, oziroma so v preteklosti imeli večje operativne posege, bili na hemodializi ali imeli naključen vbod z uporabljeno injekcijsko iglo, so sobivali z okuženimi v skupnem gospodinjstvu in menjavali pribor za osebno higieno.

Pozornost po njihovih besedah velja tudi za vse tiste, ki so imeli tetovažo, prebadanje piercing ali akupunkturo izvedeno neprofesionalno oziroma v lokalih brez ustreznega higienskega nadzora in uporabe materiala za enkratno rabo. Med posebna tveganja pa sodi seveda menjavanje pribora za uporabo drog, ne le injekcijskega, temveč tudi tistega za njuhanje, in tvegano spolno vedenje, predvsem med moškimi, ki imajo odnose z moškimi. 

Kaj je novega s področja virusnih hepatitisov v letu 2018

Hepatitis A: Okužba se prenaša fekalno-oralna (hrana, voda), zato pozor pri higieni in prehranjevanju na potovanjih, tudi po Evropi, saj tudi tu v zadnjih letih beležimo izbruhe bolezni zaradi določenih oporečnih prehranskih izdelkov. Okužba pa se lahko prenaša tudi spolno (analni odnosi), zato pozor pri tveganih spolnih odnosih moških, ki imajo odnose z moškimi. CEPITE se preventivno – pa tudi po izpostavitvi, če ste bili v stiku z okuženo osebo.

Hepatitis B: Cepljenje je varno in učinkovito. Omogočite cepljenje svojim otrokom pred vstopom v devetletko, cepite se tudi Vi, če tega še niste opravili. Če obstaja sum na okužbo oz. ste bili izpostavljeni kakršnemukoli tveganju za okužbo, se TAKOJ TESTIRAJTE in če je izvid pozitiven, takoj obiščite infektologa. Imejte varne spolne odnose. Tetovirajte ali prebadajte (»piercing«) se le v lokalih z zagotovljenim higienskim standardom.

Hepatitis C: Če ste bili izpostavljeni kakršnemukoli tveganju za okužbo ali imate določene zdravstvene težave, ki niso pojasnjene, se takoj testirajte. S sodobnim zdravljenjem lahko pozdravimo hepatitis C. Izogibajte se vsem tveganjem za okužbo.

Hepatitis E: Na potovanjih v eksotične kraje se okužba prenaša fekalno-oralno, torej pozor pri higieni in prehranjevanju v endemičnih krajih. V Evropi pa se okužba prenaša z uživanjem termično slabo obdelanega mesa divjačine, svinj in še nekaterih drugih živali. »Evropski« hepatitis E lahko povzroča ohromelost okončin ali hudo okvaro ledvic. Torej pozor pri uživanju suhomesnih izdelkov in paštet v Evropi.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.