Zdravje > Aktualno
20 ogledov

Ali lahko jemo pred kopanjem?

hrvaška, morje EPA
Vsi poznamo navodila, da pred kopanjem ne smemo jesti. Pa so takšna navodila utemeljena?

Mnenje s strani strokovnjakov, ki ga je izdal International life saving federation, je, da za takšna navodila ni zadostnih dokazov.

Ugotavljali so resničnost splošno uveljavljenega mnenja, da prehranjevanje pred kopanjem poveča tveganje za utopitev. Zato so iskali predvsem dokaze, da imajo ljudje, ki se prehranjujejo tik pred plavanjem, več možnosti za utopitev kot ostali.

Ni vzročne povezave 

Kopanje v bazenu | Avtor: Profimedias Profimedias
Ugotovili so le to, da ni nobenih dokazov, da bi hranjenje pred plavanjem povečalo možnosti za utopitev. Hrano so res v nekaterih primerih lahko povezali s slabostjo, bruhanjem in bolečinami v trebuhu, a med temi posledicami in utopitvijo niso našli nobene vzročne povezave. Ugotovili so še, da to področje do zdaj ni bilo dobro raziskano, zato kakršna koli priporočila o količini hrane in o časovnem razponu ne temeljijo na nobenih znanstvenih dokazih. 

O učinkih hranjenja pred plavanjem sta bili sicer v šestdesetih letih opravljeni dve raziskavi, nobena pa ni ugotovila negativnih posledic hranjenja pred plavanjem. V poročilu International life saving federation pišejo, da literatura ne navaja nobenega primera, da se je oseba utopila, zaradi hranjenja pred plavanjem. 

Komentarjev 1
  • jozicamurn 11:40 29.julij 2016.

    Kot pravijo stari primorci se takoj po obedu ne sme iti kopati, ker gre večina krvi v želodec oz. trebuh za presnavljanje in predvsem moški lahko doživijo srčni infarkt pri npr. preskoku iz tople hrane v hladno morje. Povezano naj ...prikaži več bi bilo z mišicami, ki za gretje telesa rabijo dober pretok krvi in naj nas ne bi dovolj grele v hladni vodi, ker je vsa kri orientirana oz. "nakopičena" nabrana spodaj za presnavljanje ... tako da tudi kakšno potapljanje ne pride v poštev. Kot so rekli je priporočeno kopati se vsaj 1 uro po obsežnejših obrokih. Jaz jim verjamem. Veliko ljudi jih je umrlo prav zaradi šoka med toplim in hladnim, ne pa zaradi tega ker ne znajo plavati.