Zdravje > Aktualno
1643 ogledov

Ali prisotnost protiteles pomeni, da smo varni pred ponovno okužbo?

Mnoge, ki so v preteklosti bili pozitivni na covid-19 seveda zanima, ali serološki test za dokazovanje prisotnosti protiteles pomeni, da smo varni pred ponovno okužbo?

Po zadnjih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) smo od začetka epidemije v Sloveniji potrdili 937.957 okužb z novim koronavirusom. Podatkov o tem, koliko ljudi je bilo okuženih dvakrat ali več, nismo zasledili. 

Mnoge, ki so v preteklosti bili pozitivni še kako zanima, ali serološki test za dokazovanje prisotnosti protiteles pomeni, da smo varni pred ponovno okužbo?

"V kolikor so v krvi prisotna protitelesa proti virusu SARS-CoV-2, pomeni, da smo v preteklosti prišli v stik s povzročiteljem covida-19 (ne pove pa koliko časa je minilo od okužbe) ali pa, da smo bili cepljeni proti covidu-19," odgovarjajo na NIJZ.

Testiranje covid test COVID-19 V SLO Zdravje To je občina z najvišjim porastom okužb. Kaj pa regija?

Po njihovem torej še vedno pa ni znano, koliko časa  bodo dokazana protitelesa prisotna v krvi, kolikšno zaščito  zagotavljajo in ali je možna ponovna okužba. Tovrstno testiranje je sicer pri nas mogoče samoplačniško, običajna cena testa je 25 evrov. 

Kako se pokažejo rezultati?

Sicer se omenjeno testiranje se lahko opravi kadarkoli po preteku najmanj 4 tednov od okužbe. Testa ne opravljajo v primeru znakov akutne okužbe, vročina, kašelj, nahod, težko dihanje, utrujenost in drugo, navaja največji zasebni diagnostični laboratorij v Sloveniji.

Negativno: V vašem vzorcu krvi niso dokazali specifičnih protiteles proti virusu SARS-CoV-2 (povzročitelju COVID-19), kar pomeni, da do odvzema vzorca okužbe z virusom SARS-CoV-2 najverjetneje niste preboleli ali niste bili cepljeni.

Znano je, da ima 20-40% okuženih s SARS-CoV-2 v prvih tednih po okužbi (zlasti v primeru brezsimptomne ali blage/zmerne bolezni) v krvi nemerljivo količino specifičnih protiteles proti virusu SARS-CoV-2, še pojasnjujejo. 

Komentarjev 1
  • Avatar luckyss
    luckyss 14:16 21.marec 2022.

    Priprave na novi val prepričevanja o nujnosti cepljenja...Sicer delujočega cepiva še vedno ni, vendar bo treba ovce nekako prepričati, jahte je pač treba tankati...