Zdravje > Aktualno
433 ogledov

Alternativna kemoterapija, ki napada rakave celice

Materino mleko Profimedias
Iz materinega mleka nastala sestavina za zdravljenje raka.

Prednosti materinega mleka pri prehrani dojenčkov so že dolgo znane. Vemo, da dojenje vpliva na inteligenco otroka in varuje pred kroničnimi boleznimi, zato se sodobne matere in njihovi partnerji pogosto odločajo za dojenje svojih malčkov.

Švedski znanstveniki, ki zadnja leta intenzivno proučujejo uporabnost molekul v človeškem mleku, so ugotovili, da ena od sestavin v materinem mleku učinkovito ubija raka na mehurju.
 
Zgodnji testi s sestavino iz materinega mleka, poimenovano "Hamlet" so namreč pokazali, da so bolniki z rakom na mehurju, že nekaj dni po prejetju ampul s to sestavino, skozi urin izločali rakave celice.

Alternativna kemoterapija

"Hamlet" uničuje širok nabor celic rakavih tumorjev, prizanese pa zdravim celicam. Ubija na naraven, netoksičen način, zato ob tem ne poškoduje zdravih tkiv.

Ker cilja na kancerogene celice, je torej nekakšna alternativno kemoterapija, znano je namreč, da običajna kemoterapija in sevanje poleg kancerogenih, uničujeta še zdrave celice v telesu.

Ko so znanstveniki preučevali lastnosti materinega mleka in iskali njegove antibiotične lastnosti, so slučajno naleteli na nekaj zelo zanimivega – odkrili so molekulo, za katero se je v enem od testov izkazalo, da ubija rakave celice.

Profesorica imunologije na švedski univerzi Lund, Catherine Svanbor, ki je snov odkrila, pravi, da je šlo za veliko naključje: "Ko smo mešanici antibiotičnih snovi dodali materino mleko, smo doživeli popolno presenečenje. Rakaste celice so namreč umrle. To je bilo povsem nenamerno odkritje," je dejala.  

Čarobno delovanje

"Hamlet" nastane s kombiniranjem alfa-laktalbuminov v mleku, gre za protein, ki se spremeni v odločnega borca z rakavimi celicami, medtem ko zdrave posti nedotaknjene. Gre namreč za to, da sestavina v materinem mleku zaobide zunanjo linijo obrambe in napada mitohondrij (celično dihanje) ter jedro celice. Deluje tako, da celico  reprogramira, ki nato slabi in umre: "V tej njegovi sposobnosti je zagotovo nekaj čarobnega. Hamlet najprej cilja na tumorske celice, nato pa jih lahko še uniči," je dejal Svangborgova. 

Kot navaja britanski Daily Mail, znanstveniki sedaj verjamejo, da bi lahko omenjena sestavina pomagala tudi v boju proti raku debelega črevesa in raku materničnega vratu.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.