Zdravje > Aktualno
227 ogledov

Ambulanta za tujce in propadle podjetnike

zdravnik, bolnik Profimedias
Pro bono ambulanta v Novi Gorici od danes sprejema prve bolnike. Ambulanto so uredili v prostorih humanitarnega centra v Novi Gorici, kjer bodo uredili tudi prostor za brezdomce in mogoče tudi druge humanitarne programe.

"Težko je narediti prvi korak, ko si na dnu rabiš pogum, da se lahko izpostaviš. Danes sicer še nismo imeli nobenega obiska, vendar bodo prišli. Ljudje se morajo še navaditi na to, da smo tukaj in da ponujamo pomoč," je povedala vodja ambulante Lilijana Remec. 

Pro bono ambulante so namenjene brezdomcem brez osnovnega zdravstvenega zavarovanja in tistim, ki osnovno zdravstveno zavarovanje imajo, nimajo pa kot tujci, begunci oziroma azilanti pravice do dodatnega zdravstvenega zavarovanja. 

Brez zavarovanja predvsem prekarni delavci in mali obrtniki

Na Goriškem je brez obveznega zdravstvenega zavarovanja okoli 650 ljudi, med katerimi je še posebno veliko prekarnih delavcev in malih obrtnikov.

Pro bono ambulanto organizira Hiša dobrot, ki deluje znotraj Čezvesoljne zombi cerkve blaženega zvonjenja. Občina je zagotovila brezplačno uporabo prostorov, organizatorji dejavnosti pa bodo morali sami poskrbeti za izpolnitev zdravstvenih standardov in kritje ostalih stroškov.

Iščejo še prostovoljce - specialiste

Sodelovanje v ambulanti sta doselj potrdila dva upokojena zdravnika ter dve diplomirani medicinski sestri. Pripravljenost, da delajo prostovoljno, so izrazile tudi  srednje medicinske sestre, potrebujejo ša kakšnega zdravnika specialista. Kot je za STA povedala Remčeva, se o sodelovanju pogovarjajo z novogoriškim zdravstvenim domom in šempetrsko bolnišnico.

Aleksander Doplihar, dr. med., zdravnik pri Ordinacija.net v Ljubljani, intervju | Avtor: Saša Despot Saša Despot
V pro bono ambulanti bodo poleg zdravniške ponujali tudi psihosocialno in socialno pomoč tistim obiskovalcem, ki jo bodo potrebovali.

Najdaljši stalež ima pro bono ambulata v Ljubljani."V našo ambulanto prihaja vse več propadlih podjetnikov, ki ne morejo poplačati dolgov in zaradi neplačevanja nimajo urejenega osnovnega zdravstvenega zavarovanja," pravi Aleksander Doplihar, upokojeni zdravnik, ki vodi ambulanto v Ljubljani. 

Pro bono ambulante so tudi v Kopru, Velenju in Kočevju. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.