Zdravje > Aktualno
26184 ogledov

Ambulante odprte, izkoristite pravico, ki vam pripada

Čakalnica
V  okviru postopnega sproščanja nenujnih zdravstvenih storitev so v ambulantah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in pri izbranih zdravnikih začeli tudi s cepljenji proti klopnemu meningoencefalitisu.

S prvimi toplimi dnevi so znova oživeli tudi klopi, kar pomeni, da moramo v tem času pomisliti tudi na možnost, da s sprehodov prinesemo domov neželenega zajedavca, ki prav tako predstavlja potencialno in veliko zdravstveno grožnjo

Cepljenja so bila doslej onemogočena zaradi omejitvenih ukrepov ob epidemiji novega koronavirusa, z odprtjem ambulant se to na srečo spreminja. Ob tem velja omeniti, da so lani  pri nas proti klopnemu meningitisu začeli prvič brezplačno cepiti tudi večje število ljudi. Za otroke in odrasle, ki bodo v tekočem letu dopolnili tri leta oziroma 49 let cepljenje časti zavarovalnica. 

koronavirus Pozor! Zdravje Na to nevarnost smo v času covid-19 nekako pozabili

Za zagotavljanje najvišje stopnje varnosti in zaščite pred širjenjem okužb z novim koronavirusom je potek dela v ambulantah NIJZ organiziran nekoliko drugače kot doslej. Za cepljenje se je potrebno predhodno naročiti po telefonu ali elektronski pošti, saj je vstop v čakalnico zaradi individualne obravnave omogočen le naročenim in v dogovorjenem terminu, so zapisali. Osebno naročanje v ambulanti ni mogoče, so za STA pojasnili na NIJZ. 

Na cepljenje le zdrave osebe

Na cepljenje lahko pridejo le zdrave osebe, ki v zadnjih 14 dneh niso imele respiratorne okužbe (povišana temperatura, kašelj, bolečine v grlu, žrelu, znaki prehlada, bolečine v mišicah), prav tako pa okužbe niso imele osebe, s katerimi živijo v istem gospodinjstvu. Obvezna je uporaba kirurške maske ter razkuževanje rok ob vstopu v prostore območne enote inštituta, so navedli.

Cepljenje je po navedbah stroke najbolj učinkovit ukrep za zaščito pred klopnim meningoencefalitisom, zato ga strokovnjaki priporočajo vsem osebam od enega leta starosti naprej, ki se gibljejo ali živijo na območjih, kjer je klopni meningoencefalitis endemičen. Cepljenje je pri nas obvezno le za tiste, ki so okužbi izpostavljeni pri delu, kot so gozdni delavci, lovci in drugi.

klopni meningitis Cepljenje Zdravje KME: To je bolečina, ki se je ne da opisati

Za ostale je priporočljivo, da se cepljenje s prvima dvema odmerkoma opravi v zimskih mesecih z enomesečnim razmikom še pred aktivnostjo klopov. Drugi odmerek osnovnega cepljenja sledi prvemu po enem mesecu, tretji odmerek pa čez 5 do 12 mesecev. Prvi poživitveni odmerek je potreben čez tri leta, kasneje pa na pet let, da se ohrani ustrezen nivo zaščite. Po 50. oziroma 60. letu so priporočljivi poživitveni odmerki na tri leta.

Cepljenje se odsvetuje osebam, ki so preobčutljive na sestavine cepiva ali ki so imele resen neželeni učinek po predhodnem odmerku istega cepiva. Prav tako se cepljenje začasno odloži, če oseba preboleva zmerno ali hudo akutno bolezen, medtem ko blaga bolezen, na primer prehlad, ni ovira za cepljenje, navajajo na inštitutu.

Za dve skupini cepljenje zastonj

Cepljenje se lahko opravi na območnih enotah inštituta ter pri izbranih zdravnikih in je samoplačniško, razen za otroke in odrasle, ki bodo v tekočem letu dopolnili tri leta oz. 49 let. Cena enega odmerka cepiva v ambulantah NIJZ je 28 evrov, cena osnovnega cepljenja s tremi odmerki pa 84 evrov.

Slovenija sodi med endemska območja in se glede na pogostost klopnega meningoencefalitisa uvršča v sam vrh evropskih držav. Medtem ko so z borelijami okuženi klopi razširjeni po vsej Sloveniji, pa je klopov, okuženih s povzročiteljem klopnega meningoencefalitisa, največ na Gorenjskem, Koroškem in v ljubljanski regiji.

Komentarjev 2
  • Ivo 20:06 10.maj 2020.

    Cena cepiva je resda 84€, dodatno pa k temu prištejte še trikrat ceno pregleda po 10€ na osebo, pa ceno materiala in še neke administracije... Tri cepljenja tako pridejo malo pod 200€, tako da ne zavajajte javnosti s temi cenami!