Zdravje > Aktualno
4035 ogledov

Virusi: Ambulante vse bolj polne

zdravstveni dom Ljubljana Saša Despot
Družinska zdravnica o virusih, ki so na pohodu.

"Res je, ambulante so bolj polne. Izstopata pogostnost prehladnih obolenj in črevesnih virusnih infekcij. Gripe še ni", so nam povedali v Zdravstvenem domu Ljubljana. 

V zimskem času so najbolj prisotni virusi prehlada. Kar 90 odstotkov prehladov in grip povzročijo virusi, ki jih je okoli dvesto različnih vrst. Najpogostejši so rinovirusi, respiratorni sincicijski virusi, virusi influence, adeno virusi. Pri ostalih 5 - 10 odsttkih so povzročitelji bakterije.

V ZD si želijo, da bi bila preiskava čim prej končana in bi ovrgla vse sume, ki Zdravnica priporoča Zdravje Vročina je pomembni naravni ubijalec virusov

"Povzročitelji prehlada prispejo v telo preko sluznic obraza. Lahko se okužimo kapljično – kihanje- ali pa z rokami. Roke so namreč najpogostejši prenašalec virusov od človeka do človeka. Za prenašanje ni potreben direkten stisk roke, temveč se virusi lahko prenašajo na druge preko kljuk, držal v avtobusih, pa tudi preko bankovcev. Povprečno se dotaknemo svojega obraza 18-krat na uro. Tako se lahko z dotikom sluznice, ust in nosi z rokami okužimo," je za Žurnal24 pojasnila družinska zdravnica dr. Tadeja Čerin.

Prehlad | Avtor: Profimedias Profimedias

Odrasli zbolimo za prehladom 2 do 4-krat letno, otroci pa 6 do 10-krat letno: "Večina prehladov se začne z bolečinami v žrelu in nahodom, ki ga pogosto spremljata temperatura in bolečine  v sklepih. Po nekaj dneh se lahko pojavi še kašelj. Kašelj je dražeč, nato pa se spremeni v produktivni kašelj, takrat izkašljujemo. Včasih pride do sekundarne bakterijske okužbe, kot je bronhitis ali sinusitis, lahko tudi pljučnice", opozarja zdravnica in dodaja, da se prehlada se obvarujemo s pogostim umivanjem rok.

bakterije Zdravje To je eden največjih zdravstvenih problemov današnjega časa

Za zdravljenje prehlada in gripe nikoli ne uporabljajte antibiotikov

Pri prehladu in gripi gre za virusno okužbo. Antibiotiki so učinkoviti zgolj pri bakterijskih okužbah, zato so primerni samo v primeru zapletov in kadar za to obstaja sum. Antibiotiki imajo lahko neželene učinke, saj ne učinkujejo na viruse in posledično ne pomagajo pri zdravljenju, zaradi njihove nesmotrne rabe pa se vse bolj razvijajo odporne bakterije. Poleg tega njihova uporaba zelo poviša stroške zdravljenja, opozarjajo strokovnjaki. 

V Zdravje Zdravnica splošne medicine: Pacienti so panični, zdravniki pa v defenzivi

Sicer se je treba obleči toplo, popiti veliko tekočine ter se izogibati  prostorom, kjer se zbira veliko ljudi. V času okužb je najbolje, da ne sprejemamo in ne hodimo na obiske. Vsak dan je treba prezračiti prostor.Pomembna je tudi prehrana, bogata z zelenjavo in sadjem in gibanje na prostem zraku.

"Zdravniki paciente opozarjamo, naj kašljajo in kihajo v robčke ali v rokav, ne v dlani. Po uporabi robčka naj si umijejo roke z milom in vodo. Kljuke, igrače... naj občasno prebrišejo z razkužilnimi robčki. Bolni naj uporabljajo svoj kuhinjski pribor. Pomembno je, da v času bolezni pacienti počivajo in so v bolniškem staležu," je še dodala dr. Čerinova.

vanda.levstik@zurnal24 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.