Zdravje > Aktualno
30 ogledov

Ameriške volitve: Poleg Trumpa velik zmagovalec še marihuana

Marihuana Profimedias
Štiri države na referendumih za legalizacijo marihuane v osebne namene in še tri v medicinske.

Kalifornija, Maine, Massachusetts in Nevada so tiste ameriške države, ki so na referendumih - ti so potekali v času predsedniških volitev - legalizirale marihuano za lastno uporabo. Pobudo so zavrnili v Arizoni.

Arkansas, Severna Dakota in Florida pa so države, ki so podprle uporabo marihuane v medicinske namene, kar sicer podpira že polovica ameriških zveznih držav; v Kaliforniji so jo odobrili že pred dvajsetimi leti

Marihuana za lastno uporabo je bila do sedaj legalizirana na Aljaski, Washingtonu, Oregonu in Koloradu. Po poročanju nemške agencije dpa bodo prebivalci, starejši od 21 let, lahko marihuano posedovali v majhnih količinah oziroma je vzgojili do šest sadik.

Marihuana legalizacija | Avtor: Profimedias Profimedias

Marihuana je najbolj priljubljena droga v Združenih državah Amerike, po zadnjih raziskavah pa njeno legalizacijo podpira kar 57 odstotkov Američanov. Še pred desetimi leti je bil ta odstotek precej nižji, posest, uporaba ali prodaja pa so še vedno prepovedani v večini držav. Leta 2014 je bilo zato kaznovanih oziroma priprtih kar 600 tisoč ljudi.

Legalizacija prinaša rekordne zaslužke

Samo v Kaliforniji vrednost tega trga znaša okoli 1,6 milijarde dolarjev, po ugotovitvah raziskave ArcView pa bi se ta vrednost do leta 2020 lahko povečala na 6,4 milijarde dolarjev. Po navedbah nekaterih strokovnjakov bodo spremembe še dodatno spodbudile že tako hitro rastoč trg marihuane v ZDA.

Konoplja izvira iz osrednje Azije, kjer so jo zaradi vlaken gojili že vsaj 2800 let pred našim štetjem. Za obredne namene in v omejenih količinah so jo tudi uživali. V praksi obstajajo tri podvrste osnove rastline konoplje (cannabis genus): sativa, ki je tudi najbolj znana, indica in ruderalis. Veliko pridelovalcev križa podvrste, s tem pa pridobijo rastlino z želenimi učinki. Ko so (ženski) vrhovi rastline posušeni in pripravljeni za uporabo, je ta ponavadi v treh oblikah: kot smola (hašiš), kot »zeliščna« konoplja (marihuana) in kot konopljino olje. 

Da ima konoplje zdravilne učinke, ni več dvoma, saj so jih dokazali tudi znanstveniki. Pomaga namreč pri različnih bolezni, kot so rak, sladkorna bolezen, depresija...

Sloveniji se poleg uporabe konoplje v industrijske in prehrambne namene že kmalu obeta tudi legalizacija marihuane v medicinske namene.

dezurni@zurnal24.si

 

 

 

Komentarjev 1
  • allstarr111 16:55 11.november 2016.

    In to so kr brez koncesij naredl do 6 sadik vsak lahko goji :) pošteno dobr vrtnar ima to lahko za celo leto :)