Zdravje > Aktualno
521 ogledov

Astronavt se opravičuje za napačno novico o tem, za koliko je zrasel

twitter
Na dolgotrajnih misijah običajno zrasejo.

Japonski astronavti Norishige Kanai se je opravičil za napačno novico, ki jo je posredoval s sicer svojega prvega poleta v vesolje. Pred dvema dnevoma je namreč preko Twitterja objavil bojazen, da bo imel težave pri vrnitvi na Zemljo.

41- letnik, ki je pred tremi tedni prispel na Mednarodno vesoljsko postajo je namreč sprva ugotovil, da je samo v treh tednih zrasel za 9 centimetrov.

"Dobro jutro vsi. Za danes imam veliko objavo. Po prihodu v vesolje smo izmerili telesno višino in oh, oh, oh, dejansko sem zrasel za devet centimetrov. Rastem kot rastlina v samo treh tednih. Tega ni bilo vse od srednje šole. Rahlo sem zaskrbljen, ali bom ustrezal za sojuzov sedež, ko se vrnem," je v tvitu zapisal Kanai.

Po številnih objavah in zanimanjev medijev, se je Japonec že naslednji dan opravičil in dodal, da je prišlo do napake: "Zdi se, da je ta sicer napačna meritev postala velika novica, zato se moram opravičiti za to grozno lažno novico."

Pozneje se je namreč izmeril še sam in ugotovil, da je zrasel samo za dva centimetra: "Zdi se, da se bom prilegal sojuzovem sedežu, zato sem si oddahnil." Zakaj se je zgodila napaka pri merjenju, astronavt ni pojasnil, na spletni strani navaja The Guardian.

Astronavti na dolgotrajnih misijah običajno zrastejo in to v povprečju od dva do pet centimetrov. Zaradi odsotnosti gravitacije se jim namreč razstegnejo vretenca. Ob vrnitvi na Zemljo se višina vrne na običajno.

Na sojuzu, ki astronavte pelje do ISS in nazaj na Zemljo, je za sedeže omejena telesna višina. Če člani posadke postanejo preveliki, lahko to postane težava.

Kanai je tokrat prvič v vesolju. Pred tem je bil zdravnik potapljač v japonskih oboroženih silah.

Komentarjev 3