Zdravje > Aktualno
186 ogledov

Bodite del zgodbe tudi vi

Kolesarjenje Profimedias
Z akcijo Prekolesarimo svet pri prizadevanju za preprečevanje samomora.

“Ob Svetovnem dnevu preprečevanja samomora skupaj s partnerji že drugo leto zapored organiziramo akcijo Prekolesarimo svet, ki simbolizira povezanost celotnega sveta v prizadevanjih za preprečevanje samomora,” so v ponedeljek sporočili z Nacionalnega združenja za kakovost življenja Ozara.

Akcije se lahko udeležite tudi sami in postanete del zgodbe o povezanosti pri preprečevanju samomora ter v prizadevanjih za ohranjanje življenj.

Izpolnite tudi anketo 

Za sodelovanje potrebujete le kolo, lahko je tudi sobno. Pedala lahko v znak podpore akciji vrtite na prostem ali doma, sami ali v družbi. “Mesec dni, v času od 10. avgusta do 10. septembra 2015, bodo vaši prekolesarjeni kilometri šteli skupaj z drugimi udeleženci iz vsega sveta. Udeležba je brezplačna,” opisujejo.

Ob koncu akcije, ki se zaključi na dan, ko uradno obeležujemo Svetovni dan preprečevanja samomora, boste prejeli potrdilo o sodelovanju. Prosijo vas le, da po končanem kolesarjenju izpolnite kratko anketo, ki vam je na voljo na spletni strani https://goo.gl/hQdK0B. K sodelovanju lahko povabite tudi svoje bližnje, znance, prijatelje in sodelavce.

Kolesarji | Avtor: Copenhagenize Index Copenhagenize Index

Kilometri simbolizirajo povezanost sveta 

“Pobudnik aktivnosti je tudi letos Mednarodna zveza za preprečevanje samomora. Organizacija si je zadala izziv, da bi udeleženci iz vsega sveta tudi letos v akciji z združenimi močmi prekolesarili 40.075 kilometrov, kolikor znaša obseg Zemlje,” pravijo. Prekolesarjeni kilometri simbolizirajo povezanost sveta, saj bodo v akciji sodelovali udeleženci iz vseh celin in številnih držav.

Akcijo v Sloveniji poleg Ozare organizirajo še Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), UP Inštitut Andrej Marušič Slovenski center za raziskovanje samomora in Slovensko združenje za preprečevanje samomora.

Tudi prikrivanje samomorov 

“Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije zaradi samomora vsako leto umre okrog 800.000 ljudi. Po nekaterih ocenah je ta številka še višja, saj zaradi stigme, ki je povezana s samomorom, prihaja tudi do prikrivanja smrti, ki so posledice samomora,” pa sporočajo z NIJZ.

depresija | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Svetovni dan preprečevanja samomora obeležujejo od leta 2003. Letošnje geslo Preprečevanje samomora: Podajmo roko - rešimo življenje nas spodbuja k razmišljanju o tem, kakšno vlogo ima nudenje pomoči in podpore pri preprečevanju samomora.

“Geslo poudarja, da lahko dosežemo pozitiven učinek in spremembo, če ogroženim posameznikom pokažemo, da nas zanje skrbi in da nam ni vseeno,” pojasnjujejo. Vprašamo jih lahko namreč po njihovem počutju in prisluhnemo njihovim zgodbam.

Opozarjajo, da osamljenost poveča tveganje za samomor, trdne in pristne vezi med ljudmi pa lahko delujejo varovalno. “Pomoč in pozornost je pomembna tudi za tiste, ki so svoje bližnje izgubili zaradi samomora. Biti tam za nekoga, ki je v stiski, biti z njim in ob njem, lahko reši življenje ali olajša stisko,” dodajajo. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.