Zdravje > Aktualno
8954 ogledov

Bodite pozorni na občutek v črevesju, opozarjajo ameriški znanstveniki

Prebavna cev ali gastrointestinalni trakt, ki je okoli stokrat večji od površine kože, pošilja več signalov možganom kot katerikoli drug organski sistem v telesu.

Kolikokrat ste občutili, da nečesa ne bi smeli storiti? Ali ste morda nekje dobili občutek, da je nekaj narobe? V številnih priročnikih za samopomoč nam svetujejo, da "se moramo zanesti predvsem na notranji glas." 

In kaj o tem pravi znanost?  "Nikar ne zanemarite tega in bodite pozorni na občutek v črevesju. Naša instinktivna čustva namreč delujejo kot "rdeči signal" za naše možgane," ugotavlja najnovejša raziskava Univerze na Floridi.

Ameriški znanstveniki navajajo, da signali, ki jih v možgane pošilja črevesje, še kako vplivajo na naša čustva, razpoloženje in odločanje in so "pogosto odgovor na vznemirljive ali nevarne dogodke". Prebavna cev ali gastrointestinalni trakt, ki je več kot stokrat večji od površine kože, pošilja več signalov možganom kot katerikoli drug organski sistem v telesu. Z možgani "komunicira" preko vagusa ali "lutalnega" živca, nekakšne super avtoceste živčnega signaliziranja, ki se "plazi" od organa do organa.

napihnjenost trebuh | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Kot rdeča zastavica, ki nam preprečuje, da bi storili napako

Dr. Linda Rinaman, nevrologije na univerzi Florida pravi, da naše črevesje stalno komunicira z možgani in to s pomočjo najdaljšega živca v telesu. Njegovo ime izhaja iz latinske besede "vagus", kar dobesedno pomeni "tava". Zato pogosto pravijo, da ta vagusni živec tava in nosi sporočila od zgoraj navzdol - torej od možganov do telesa, kot tudi od spodaj navzgor. Pri slednjem gre za nekakšne metuljčke v trebuhu. Ti nas spodbudijo, da ocenimo situacijo in se odločimo, ali se ji bomo izognili ali spoprijeli z njo.

Rezultati raziskave so pokazali, da signali, ki segajo od našega prebavnega trakta včasih delujejo kot rdeča zastavica, ki nam preprečuje, da bi storili napako. Ta sporočila nas prisilijo, da se izognemo nekaterim nevarnim situacijam, da izključimo nagrajevalni sistem v možganih, sistem, ki je povezan z motivacijo za izvedbo dejanja: "Povratni signal, ki jih prinaša živec, lahko delujejo kot neke vrste zaščita in nas spodbuja, da smo previdni," je dejala znanstvenica.

Prehrana ima pomemben vpliv

Raziskave kažejo, da ima lahko prehrana velik vpliv na kakovost signalov, ki prihajajo iz želodca in vpliva na spremembo v razpoloženju ali vedenju. Doktorica trdi, da lahko prehrana z visoko vsebnostjo maščob povzroči vnetje v prebavnem traktu in spreminja signale. Spremenjeni siganal, ki jih naše možgane pošlje vegus lahko po njenem privede do anksioznosti in depresije. "Zato spreminjanje načina prehranjevanja, na primer poraba probiotikov, lahko vpliva na spremembo razpoloženja," je dodala Rinamanova. 

Komentarjev 2
  • max 00:38 12.april 2018.

    Z veliko kvazistrokovnimi besedami je opisala navaden STRAH

  • mph 23:32 30.marec 2018.

    "Doktorica trdi, da lahko prehrana z visoko vsebnostjo maščob povzroči vnetje v prebavnem traktu in spreminja signale." Bebava kokoš, črpa znanje iz 50 let starih knjih. Keto prehrana je top za umirjat vnetja, zelo koristi pacientov s kronovo, otrokom z ...prikaži več epilepsijo, za popravit holesterole, ....