Zdravje > Aktualno
609 ogledov

Bojana Beović ima novo, pomembno funkcijo

Bojana Beović Daniel Novakovič/STA
Z današnjim imenovanjem za predsednico zdravniške zbornice se namerava posloviti z vodstva svetovalne skupine.

Poslanci skupščine Zdravniške zbornice Slovenije so na današnji na ustanovni seji soglasno potrdili mandat novoizvoljeni predsednici Bojani Beović. Na čelu zdravniške zbornice je nasledila Zdenko Čebašek-Travnik. Novega predsednika je danes dobila tudi skupščina zbornice. Poslanci so na to mesto izvolili travmatologa Marka Juga.

Beovićeva se je v kratkem govoru po izvolitvi vidno ganjena zahvalila za podporo z glasovanjem na volitvah in potrditvijo na današnji skupščini. "Vesela sem, da sem postala predsednica zbornice, to je častna in pomembna funkcija," je dejala. Prav tako se je zahvalila Čebašek-Travnikovi za odlično opravljen mandat. "Upam, da bomo z našo ekipo delo dostojno nadaljevali. Mandati so štafetna palica, to moramo znati podati naprej za nove ideje in nove moči. Skupščini želim uspešno delo. Ne dvomim, da bomo dobro sodelovali," je prepričana.

Drugi krog volitev za predsednico zbornice, v katerem je bila na to mesto izvoljena Beovićeva, je potekal 15. decembra, takrat se je pomerila s Tanjo Petkovič. V prvem krogu se je sicer pomerila še Čebašek-Travnikova, ki pa je takrat prejela najmanjšo podporo kolegov.

Čebašek-Travnikova se ni pritožila

Zdaj že nekdanja predsednica Čebašek-Travnikova je sicer napovedala pritožbo, a kot je sporočila na današnji seji skupščine, se je po tehtnem premisleku odločila, da to točko umakne z dnevnega reda. Beovićeva je bila tega vesela, a je poslancem zagotovila, da jim je na voljo za morebitna vprašanja.

Čebašek-Travnikova je Beovićevi je namreč očitala, da je z elektronskega naslova @zdravniska-zbornica.si pisala na naslove zdravstvenih ustanov, nacionalnih koordinatorjev in njihovih namestnikov "z gorečo prošnjo", da se člani udeležijo volitev. O sumu nepravilnosti je obvestila tudi volilno komisijo, ki pa nepravilnosti ni ugotovila.

Beovićeva se bo, glede na svoj program, zavzemala za to, bo zbornica s profesionalnim medijskim pristopom postopno in z argumenti izboljšala javno podobo zdravnikov in obenem zaščitila posameznike, ki so se znašli v medijskem linču. Poleg tega si mora zbornica po njenem prizadevati za ustanovitev sklada, ki bo omogočal izplačilo nekrivdne odškodnine. Zdravniku, ki je zaradi obtožbe zašel v stisko, pa nuditi pravno, strokovno, po potrebi psihološko pomoč in zaščito njegovega imena.

Bojana Beović Slovenija Zdravje Beovićeva o tem, katere variante virusa se najbolj bojijo

Prizadevala si bo tudi za večjo prisotnost zbornice na terenu, posodobitev pravilnika o licencah, ki mora biti mednarodno primerljiv, in za sistematična izobraževanja članov na področju komunikacijskih veščin, poslovanja in veščin vodenja. V program je zapisala tudi, da bi bilo smiselno, da zdravniki za svoje ostarele in onemogle kolege ob odsotnosti zavarovanja za dolgotrajno nego v državi poskrbijo sami z organizacijo doma za onemogle zdravnike, ki bo omogočal kakovostno nego na dostopen način.

Beovićeva je infektologinja na ljubljanski kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja ter predavateljica na medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani, v preteklosti je bila tudi predsednica zdravstvenega sveta. V zadnjem letu je širši javnosti postala znana po svoji vlogi vodje svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje.

Kot kaže, pa se z današnjim imenovanjem za predsednico zdravniške zbornice namerava posloviti z vodstva svetovalne skupine. Kot je dejala na današnji dopoldanski vladni novinarski konferenci, obeh funkcij ne more opravljati, saj ima dan le 24 ur. Bo pa še naprej v skupini sodelovala kot ekspert za področje infektologije. Kdo jo bo nadomestil na mestu vodje skupine, ne ve, saj mora o tem odločiti minister za zdravje. Kot je dejala, ima pri epidemiji veliko vlogo Nacionalni inštitut za javno zdravje, ki bi lahko prevzel vodilno vlogo.

 

Komentarjev 1
  • JZekspert 07:02 19.februar 2021.

    Zelo težko se je odločit, kdo iz zdravniških vrhov je bolj pokvarjen. Že očitki volitev so izjemno zgovorni. Očitno je tudi, da noben normalno pošten zdravnik noče v zdravniško politiko, kar je huda napaka, ki nas zelo drago stane...